Dnes se rozhodlo, kteří lidé a neziskovky budou mít každý den jinak po celý rok. Rok jinak 2016

Dnes dopoledne zasedla porota Roku jinak, aby vybrala projekty, které získají grant Rok jinak 2016. Podpořeny budou 3 projekty – 3 neziskovky a jejich 3 profesionálové, kteří v příštím roce zahájí novou spolupráci. Jejím cílem je obohatit neziskovky o know-how ze světa byznysu či státní sféry a pomoci jim nastartovat nové procesy. Nadcházející Rok jinak se poprvé zaměřuje na neziskovky, které využívají technologie k pozitivním změnám ve společnosti.  (TZ)

nadace-vodafone-rok-jinak

Divokou kartu, to znamená nejvíce podporujících hlasů od veřejnosti, získalaJasna Sýkorová a neziskovka Lékaři bez hranic. Jasna nyní pracuje jako poradce pro technologické firmy a senior konzultant v oblasti marketing, média a korporátní komunikace. Příští rok chce pracovat pro Lékaře bez hranic, nezávislou mezinárodní humanitární organizaci, která ve více než 60 zemích světa poskytuje akutní zdravotnickou pomoc obětem katastrof, epidemií nebo ozbrojených konfliktů. Cílem jejího projektu je získat novou cílovou skupinu pro Lékaře bez hranic, a to lidi ve věku 18-28 let jako dárce, zainteresovanou veřejnost nebo jako personál. Pro získání této skupiny využije inovativní technologie. Nové nástroje pomůže vyvinout také pro fundraising, vzdělávání a propagaci.

Další dva projekty, které postoupily do 2. kola výběrového řízení, představily svoje cíle a plán, jak jich dosáhnout, před odbornou porotou. V ní zasedli Jan Kužník, šéfredaktor portálu Technet na iDNES.cz, Adriana Dergam, Head of Corporate Communication Vodafone ČR, Vít Ježek, autor úspěšného projektu Rekola, který v minulosti Nadace Vodafone také podpořila, a Jana Neupauerová, manažerka programů Nadace. Porota se nakonec shodla na tom, že podpoří všechny 3 finalisty a jejich kvalitní projekty.

Zdeněk Lanc proto příští rok nastoupí do organizace reSITE. Nyní vede oddělení Designu a vývoje Nových médií v České televizi. Chce Rok jinak pracovat pro reSITE, která se věnuje tématu dobře obyvatelného, konkurenceschopného a proti nenadálým nástrahám odolného města. Cílem projektu je vytvořit globální komunitu pro řešení problémů měst, prostřednictvím “New Media” platformy, založené na principech User Experience Designu.

Monika Koťarová, CSR senior specialista z automobilky TPCA Toyota Peugeot Citroën, chce Rok jinak pracovat pro organizaci Prostor plus, konkrétně její projekt Lepší místo, mobilní aplikaci, díky které se do vylepšení svého města nebo vesnice může zapojit každý z nás. Cílem spolupráce bude zajistit finanční udržitelnost projektu Lepší místo nejen pomocí fundraisingu, ale hlavně rozšířením portfolia na oblast společenské odpovědnosti firem.

Rok jinak se týká i vás
Rok jinak se týká nejen podpořených grantistů a neziskovek, ale hlavně také široké veřejnosti. Jeho dopady můžete často vidět ve svém blízkém okolí. Příkladem úspěšného projektu Roku jinak 2015 je třeba nově založené Centrum nezávislé investigace Elišky Bártové.
„Kvůli našim informacím o údajné korupci musel například vysoce postavený člen ČSSD Robert Dušek odstoupit ze stranických funkcí,[1] mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig byl propuštěn, poté co jsme zveřejnili informaci, že měl v justiční budově brokovnici.[2]  Ministr průmyslu Jan Mládek musel po zjištění CNI o podezřelém nákupu bytu vysvětlovat tuto transakci premiérovi.[3]Liberečtí politici byli zase nuceni objasnit okolnosti výletu s fotbalovým bossem Miroslavem Peltou do Amsterdamu, aktéry jsme zachytili přímo na letišti[4]. Po letech mlčení se nám také podařilo rozmluvit severočeského kmotra Alexandra Nováka[5]. A dokonce jsme pronikli i do zahraničí – společně s dánskou TV2 jsme se podíleli na odhalení dotačního podvodu s identitou Čechů.[6]

Díky působení Ondřeje Nezbedy v neziskovce Cesta domů mimo jiné vzniká kniha Průvodce smrtelníka, která poskytne podporu a informace všem, kdo se starají o své těžce nemocné nebo umírající blízké.

Petra Matulová letos pracuje se Světluškou na tom, aby se celé Česko „rozsvítilo“ a organizace získala další prostředky pro efektivní pomoc zrakově postiženým.

Další projekty a informace o Roku jinak najdete na webu: www.rokjinak.cz


[1] Vysoce postavený člen ČSSD obviněn z korupce: http://www.cninp.cz/?p=648
[2] Mluvčí Nejvyššího soudu pronesl do justiční budovy zbraň: http://www.cninp.cz/?p=725
[3] Kauza nákupu bytu ministra Jana Mládka: http://www.cninp.cz/?p=832
[4] Kauza Peltova zájezdu pro politiky do Amsterdamu: http://www.cninp.cz/?p=1132
[5] Exkluzivní rozhovor s Alexandrem Novákem: http://www.cninp.cz/?p=1693
[6] Kauza dánsko-českého dotačního podvodu: http://www.cninp.cz/?p=489