Jak vybudovat elektronický systém dohledu (nejen) pro chaty a chalupy

Podle údajů Policie ČR a pojišťoven každoročně v podzimním a zimním období stoupá počet vloupání do rekreačních objektů – téměř na dvojnásobek oproti létu. Řádově se jedná o téměř 5 tisíc vloupání na území celé ČR, přičemž zhruba čtvrtina připadá na Středočeský kraj. Majitelé naneštěstí narušení svého majetku často odhalí až s velkým zpožděním. Ochrana majetku proti nenechavcům by měla být samozřejmě úměrná jeho hodnotě a sestávat především ze tří prvků: prevenci (zámky, mříže, okenice, viditelné zabezpečení alarmem, rozmístění maket bezpečnostních kamer apod.), detekci (kamery, detektory pohybu, infračervená čidla, senzory otevření dveří atd.) a zmírnění následků (pojištění majetku proti krádeži). (TZ)

Dnes se budeme zabývat druhým článkem – jak poměrně jednoduše svépomocí zabezpečit malý objekt (chatu, chalupu, garáž apod.) kamerovým systémem dohledu s automatickým zasíláním upozornění při narušení prostoru.

Bezdrátová webkamera s nočním viděním

Základním článkem našeho systému ostrahy je kamera s nočním viděním a bezdrátovým připojením přes místní síť Wi-Fi. Výběr na trhu je poměrně široký, my jsme v našem případě zvolili model TP-LINK NC220 určený především právě k ostraze majetku. Jeho nespornou výhodou je ovládání na dálku přes internet nebo pomocí mobilní aplikace tpCamera pro tablety a chytré telefony se systémem iOS a Android, která umožňuje kameru ovládat, sledovat přenášený obraz a pořizovat videozáznam nebo fotografie. Kamera dokáže zprávou (e-mailem, na ftp server) upozornit na pohyb ve střeženém objektu a ihned odeslat fotografie narušitele pro rychlý zásah. Obraz ze sledovaného prostoru je zdarma přenášen přes cloudový server tplinkcloud.com, kde je k dispozici z jakéhokoli zařízení připojeného k internetu. Dosah kamery činí 5,5 metru za světla i ve tmě díky systému pro noční vidění. Kamer lze do celého systému samozřejmě připojit více podle potřeb a v závislosti na rozlehlosti objektu.

Mobilní modem s Wi-Fi

Připojení cloudové bezpečnostní kamery k internetu obstarává Wi-Fi router s modemem pro mobilní sítě 3G nebo 4G. Na výběr je zde opět celá řada zařízení, od stolních až po přenosné, přičemž konkrétní volba závisí především na tom, zda má router sloužit pouze pro připojení kamer bezpečnostního systému, nebo i k pokrytí objektu Wi-Fi sítí v době, kdy jsou jeho majitelé přítomni. My jsme zvolili co nejméně nápadné řešení, přenosný Wi-Fi hotspot se 4G modemem TP-LINK M7350, který nezabere více místa než středně velký mobilní telefon a lze jej tedy snadno ukrýt. Kvůli vyšší bezpečnosti je vyhrazen pouze pro kamerový systém a Wi-Fi síť není pro cizí zařízení viditelná.

Co když vypnou proud?

Slabinou celého systému, stejně jako u všech ostatních elektronických způsobů zabezpečení, je riziko přerušení dodávky elektrické energie, ať už útočníkem nebo zásahem vyšší moci. Důležitým prvkem celého systému tedy bude zajištění alternativního způsobu napájení. Realizovat jej lze několika cenově srovnatelnými způsoby, které mají své výhody a nevýhody a jejich volba záleží na místních podmínkách, rozsahu bezpečnostního systému a specifických požadavcích. Prvním z nich je záložní zdroj s akumulátorem, který může napájet celý objekt po mnoho hodin. Další možnost představují solární články napájející nízkonapěťový akumulátor společný pro všechna koncová zařízení.

O společnosti TP-LINK

TP-LINK je celosvětovým dodavatelem síťových produktů dostupných ve více než 100 zemích světa. Za dominantní tržní podíl na čínském trhu a pozici největšího světového poskytovatele WLAN řešení s tržním podílem ve výši 49,25 % (Q2 – 2014) vděčí inovativnímu přístupu oddělení výzkumu a vývoje, efektivní produkci a kvalitnímu řízení. Portfolio společnosti TP-LINK zahrnuje bezdrátové směrovače a adaptéry, bezdrátové přístupové body, 3G směrovače, ADSL modemy, adaptéry pro zapojení do domácí elektrické sítě, IP kamery, print servery, SOHO/SMB směrovače a SOHO/SMB switche. Další informace naleznete ve webové prezentaci společnosti na adrese www.tp-link.com/cz.

Technická podpora k produktům společnosti TP-LINK je v provozu na e-mailech podpora@tplinkpartner.cz nebo support@tplinkpartner.cz. Pro technické dotazy lze využít také hotline na telefonním čísle (+420) 245 008 103. Obě služby fungují v pracovních dnech od 9,00 do 17,00 hodin.