Red Hat v nejnovější verzi platformy Red Hat Enteprise Linux 7 přichází s důležitými inovacemi v oblasti sítí i linuxových kontejnerů

Praha, 27. listopadu 2015 – Red Hat, Inc. (NYSE: RHT), přední světový poskytovatel řešení založených na open source technologiích, oznámil všeobecnou dostupnost Red Hat Enterprise Linux 7.2, nejnovější verze své platformy Red Hat Enterprise Linux 7. Nová verze pokračuje v úsilí společnosti Red Hat změnit pojetí podnikového operačního systému, a to nabídkou spolehlivé cesty do budoucnosti informační technologií. Cesty, která nevyžaduje v oblasti potřeb moderních podniků žádné kompromisy. (TZ)

Nové vlastnosti a funkce se týkají zejména bezpečnosti, síťových propojení a správy systému při současném zachování důrazu na nástroje pro vývoj a nasazování linuxových kontejnerových aplikací v podnikových prostředích. Platforma Red Hat Enterprise Linux 7.2 je navíc kompatibilní s novou službou Red Hat Insights pro provozní analýzy, kterou Red Hat navrhl s cílem umožnit zvýšení efektivity IT a omezit prostoje a výpadky pomocí proaktivní identifikace známých rizik a technických problémů.

Bezpečnost

Platforma Red Hat Enterprise Linux 7.2 pokračuje v naplňování závazků společnosti Red Hat v oblasti bezpečnosti, včetně požadavků zákazníků z finančního a armádního sektoru i státní správy, a přináší řadu nových bezpečnostních funkcí a vlastností.

Kvalitní zabezpečení vyžaduje jak spolehlivé základní prvky podnikové informační architektury, tak i bezpečné systémy. Jednou z pokročilých bezpečnostních vlastností platformy Red Hat Enterprise Linux 7.2 je i OpenSCAP, implementace protokolu Security Content Automation Protocol umožňující analýzu systému z pohledu dodržování bezpečnostních politik a pravidel.  Nový zásuvný modul Open SCAP pro instalátor Anaconda umožňuje tento protokol využívat pro bezpečnostní analýzu konfigurace již během instalačního procesu a zajistit tak bezpečný výchozí bod pro nasazení systému.

Zásadním předpokladem vysoké bezpečnosti distribuovaných systémů je důvěra v překlad adres zajišťovaný DNS servery. Zabezpečení informací poskytovaných systémem doménových názvů umožňuje rozšíření DNSSEC, které vytváří tzv. řetězce důvěry. Nově toto rozšíření pro DNS zóny podporuje i systém pro správu identit Red Hat Identity Management system (IdM).

Síťová propojení

Nová verze platformy Red Hat Enterprise Linux se může pochlubit značným zvýšením síťového výkonu včetně zdvojnásobení propustnosti v řadě situací využívajících virtualizaci síťových služeb (NFF) a softwarově definované sítě (SDN). Mezi další rozšíření síťového subsystému jádra patří:

 

  • Vyladění síťového zásobníku jádra, které výrazně zrychluje zpracování paketů. Red Hat Enterprise Linux 7.2 tak lze využít i v síťově velmi náročných virtuálních i kontejnerových prostředích.
  • Součástí platformy Red Hat Enterprise Linux 7.2 je i Data Plane Development Kit (DPDK) pro rychlý vývoj vysoce propustných a rychle reagujících zákaznických aplikací, které umožňují přímé zpracování síťových paketů jak v uživatelském prostoru NFV, tak i v dalších typech reálných situací. Dosud mohly na konkrétním systému běžet pouze aplikace jednoho typu – využívající DPDK nebo tradiční síťový model. Vylepšení v platformě Red Hat Enterprise Linux 7.2, zejména pak nový zdvojovací ovladač, umožňují na jednom systému provozovat oba typy aplikací a konsolidovat tak fyzický hardware.
  • Rozšíření protokolu TCP – DCTCP – pro řešení problémů datových center s přetížením síťového provozu bezproblémově funguje v hostitelských systémech postavených jak na platformách Windows, tak i na Red Hat Enterprise Linux. Výsledkem je maximální propustnost i efektivita.

Linuxové kontejnery

Red Hat Enterprise Linux 7.2 přichází s řadou vylepšení pro infrastruktury využívající kontejnery. Aktualizací se dočkal mechanismus pro kontejnerový formát docker, podpora atomických kontejnerů i Kubernetes nebo Cockpit. Součástí většiny předplatných platformy Red Hat Enterprise Linux 7.2 je navíc i Red Hat Enterprise Linux Atomic Host 7.2, nejnovější verze hostitelské platformy optimalizované právě pro provoz kontejnerových aplikací.

Nově je v režimu betatestování k dispozici i Red Hat Container Development Kit 2. Součástí této vývojové sady je kolekce obrazů, nástrojů a dokumentace zjednodušující vytváření kontejnerových aplikací, které jsou certifikovány pro nasazení v hostitelských kontejnerových prostředích společnosti Red Hat. Mezi tato prostředí patří jak Red Hat Enterprise Linux 7.2 a Red Hat Enterprise Linux Atomic Host 7.2, tak i OpenShift Enterprise 3.

Správa systému

Správa moderních datových center je stále složitější a náročnější. Platforma Red Hat Enterprise Linux 7.2 proto přichází s řadou nových i vylepšených nástrojů, které umožňují tyto administrátorské procesy výrazně zefektivnit.  Mezi hlavní vylepšení verze 7.2 patří systémový archivační nástroj Relax-and-Recover, díky kterému mohou administrátoři vytvářet lokální zálohy ve formátu ISO. Tyto zálohy lze centrálně archivovat i vzdáleně replikovat a zotavení v případě selhání nebo havárie je tak mnohem jednodušší.

Služba Red Hat Insights

Red Hat Enterprise Linux 7.2 je kompatibilní s provozní analytickou službou Red Hat Insights, která je určená pro proaktivní správu prostředí se systémy Red Hat Enterprise Linux, kdy lze bez dalších poplatků sledovat až 10 systémů postavených na platformě Red Hat Enterprise Linux 7. Red Hat tuto službu navrhl tak, aby usnadnila odhalování technických problémů ještě před jejich dopady na provozní činnosti organizace. K naplnění tohoto cíle využívá služba Red Hat Insights jak podrobný rozbor infrastrukturních prvků, tak i nepřetržitý monitoring a analýzy umožňující identifikaci nejzávažnějších rizik a zranitelností. Díky této službě mohou IT manažeři i administrátoři přijímat adekvátní opatření, včas reagovat na zjištěné nedostatky a předcházet budoucím problémům.

Red Hat Enterprise Linux Server for ARM 7.2 Development Preview

Společnost Red Hat uvolnila i platformu Red Hat Enterprise Linux Server for ARM 7.2 Development Preview, kterou partnerům a jejich zákazníkům zpřístupnila poprvé v červnu 2015.  Díky této předběžné verzi určené pro vývojáře mohou hardwarové i nehardwarové vlastnosti architektury ARM využívat další partneři.

Podpůrná vyjádření

Jim Totton, viceprezident a generální manažer Platform Business Unit, Red Hat

“Když jsme v červnu 2014 uvedli Red Hat Enterprise Linux 7, změnili jsme od základů pojem podnikový open source operační systém. Red Hat Enterprise Linux 7.2 je se svými novými vlastnostmi pro centralizované nasazování aplikací a významnými vylepšeními možností sítí pokračováním našeho úsilí nabízet zákazníkům stabilní, spolehlivou a bezpečnější platformu, kterou mohou využívat pro provoz i těch nejnáročnějších podnikových aplikací.”

Další informace

 

Jak se spojit se společností Red Hat?

O společnosti Red Hat

Společnost Red Hat je přední světový poskytovatel open source softwarových řešení, který s využitím komunitního přístupu poskytuje spolehlivé a vysoce výkonné cloudové, virtualizační, úložné, linuxové a middlewarové technologie. Brněnská pobočka Red Hat Czech s.r.o. je největším vývojovým centrem společnosti na světě. Vedle technologií nabízí Red Hat také technickou podporu, školení a konzultační služby. Díky celosvětovému propojení sítě firem, partnerů a open source komunit pomáhá vytvářet relevantní a inovativní technologie, které osvobozují zdroje pro rozvoj a připravují zákazníky na budoucí změny v informačních technologiích. Více informací o společnosti Red Hat je k dispozici na adrese http://www.redhat.com.