Bezpečnostní funkce Turrisu Omnia staví tento český router vysoko nad konkurenci

Praha, 30. listopadu 2015 – Inovativní projekt neziskového sdružení CZ.NIC, správce české národní domény, se setkal s obrovským zájmem. Bezpečný, automaticky aktualizovaný router Turris Omnia s výkonem, které nemá srovnatelné zařízení na trhu, získal během prvních 10 dní kampaně na crowdfundingové platformě Indiegogo.com více než 230 000 dolarů, tedy více než 5,8 milionu korun. Získat router Turris Omnia v kampani za výhodnou cenu bude možné už jen do poloviny ledna 2016. (TZ)

TurrisOmnia_03

„Ačkoliv svůj router aktualizuje málokdo, ukazuje se, že obava o soukromí a bezpečnost nejsou tématy, která by uživatele Internetu nechávala chladnými. Zřejmě právě proto zaznamenal náš automaticky aktualizovaný a výkonný router takovou vlnu zájmu ihned po spuštění kampaně,“ říká Ondřej Filip, výkonný ředitel CZ.NIC.

O bezpečí se stará sám

Internet je v dnešní době důležitou součástí našich životů a už dávno není pravdou, že bychom na něj byli napojeni pouze ve chvíli, kdy něco hledáme. Chytré telefony, tablety, televizory, IP kamery i herní konzole jsou online neustále a spolu s nimi i uživatelská data a vlastně celý náš soukromý život. Takzvaný Internet věcí ale zasahuje mnohem dál a množství výrobků, které nám usnadňují život díky neustálému připojení k internetu, přibývá každým dnem.

Spolu s rostoucím množstvím těchto zařízení se mimo jiné zvětšuje i počet mikrofonů, kamer a dalších oken do našeho soukromí, nemluvě o alarmech a dalších prvcích chytrých domácností. Ty mohou útočníkovi poskytnout přístup k celé domácnosti a jediné, co stojí mezi domácí sítí a útočníkem, je většinou router. O jeho správu a bezpečnost by se měl starat uživatel, ale stává se tak spíše výjimečně.

„Lidé často investují velké sumy do inteligentní elektroniky. Vstupní uzel, který je připojuje k Internetu a zároveň slouží jako brána pro potenciální útočníky, nechávají ovšem bez povšimnutí. Typický levný router je vybaven softwarem vyvinutým před několika lety a v mnoha případech se aktualizace nikdy nedočká,“ komentuje situaci Ondřej Filip. „Zajímavostí také je, že od chvíle, kdy router opustí výrobní linku v továrně, po dobu, kdy jej zákazník doma zapojí, může uběhnout třeba i rok. Je jasné, že v této době již nemá schopnost čelit aktuálním bezpečnostním hrozbám.“

Router Turris Omnia je jiný a na trhu nevídaný produkt, který se o bezpečnost stará za uživatele. Kdykoliv je objevena bezpečnostní hrozba, postará se díky jedinečnému systému aktualizací o to, aby uživatele neohrožovala.

Víc než jen router

Kromě vysoké bezpečnosti nabízí Turris Omnia také mnohem širší možnosti využití jeho vysokého výkonu a výbavy, například SFP konektor pro přímé připojení optického modulu. Funkce síťového úložiště umožní rychlé sdílení médií či zálohování drahocenných dat. Slot na kartu SIM umožňuje připojení LTE modemu a zálohování připojení k Internetu pomocí sítí mobilních operátorů. Turris Omnia, který bude vyráběn v EU, je natolik všestranný, že může v kooperaci s USB DVB-T tunerem sloužit například k distribuci televizního vysílání na mobilní telefony či počítače. Díky přibývajícím prostředkům v kampani se jeho možnosti dále rozrůstají a Turris Omnia tak může nahradit čím dál tím více jednoúčelových zařízení.

Připraven na budoucnost

Podobně jako mobilní telefony nebo počítače, se vyvíjí i síťové technologie. Málokdo je ovšem připraven nakupovat nový router a znovu konfigurovat celou síť ve chvíli, kdy přijde potřeba výkonnějšího zařízení. Turris Omnia má už nyní výkonu na rozdávání a díky uživatelsky přístupné sadě mini-PCIe slotů pro instalaci WiFi karet nebude potřeba router měnit ani v případě příchodu nových standardů WiFi. Uživatel v takové chvíli zakoupí rozšiřující kartu, připojí ji do zařízení a bude si nadále moci užívat nejpokročilejší technologie na trhu.

Více informací najdete na https://omnia.turris.cz.. O projektu Turris, z něhož Turris Omnia vychází, si můžete přečíst na https://www.turris.cz/.

O sdružení CZ.NIC

Zájmové sdružení právnických osob CZ.NIC bylo založeno předními poskytovateli internetových služeb v roce 1998 a nyní má již 115 členů. Hlavními činnostmi sdružení jsou provozování registru doménových jmen .CZ, zabezpečování provozu domény nejvyšší úrovně CZ a osvěta v oblasti doménových jmen. V současné době se sdružení intenzivně věnuje rozšiřování technologie DNSSEC a služby mojeID, rozvoji systému správy domén a podpoře nových technologií a projektů prospěšných pro internetovou infrastrukturu v České republice i ve světě – směrovací démon BIRD, DNS server Knot DNS nebo registrační systém FRED. Sdružení provozuje také interní bezpečnostní tým CZ.NIC-CSIRT a od roku 2011 Národní CSIRT tým České republiky – CSIRT.CZ. V roce 2013 stál CZ.NIC u vzniku bezpečnostního projektu FENIX.