Nejlepší EDI projekt roku 2015 realizovala Alza

Brno, 30. listopadu 2015 – Vítězem letošního ročníku soutěže o nejlepší EDI projekt roku se stal internetový prodejce Alza za zavedení elektronické komunikace pro efektivnější výměnu obchodních dokladů se svými dodavateli. Odborná redakce portálu EdiZone ocenila zejména zrychlení a zefektivnění přenosu elektronických faktur, objednávek a avíz dodávek při současných významných úsporách ve vztahu k životnímu prostředí. Mezi dalšími oceněnými jsou společnosti DATART a Unilever. (TZ)

Udělení hlavní ceny potvrzuje nový trend, kdy elektronizace obchodních a logistických dokladů nachází uplatnění v nových oblastech obchodu, jako jsou právě e-shopy. Zavádění elektronické výměny dokladů u Alzy v letošním roce pokrylo faktury (INVOIC), objednávky (ORDERS) a elektronickou obdobu papírového dodacího listu – avíza dodávek (DESADV). V první fázi projektu, která trvala necelé dva měsíce, se podařilo prostřednictvím řešení ORION EDI od CCV Informační systémy převést polovinu dokladů z papírového do elektronického formátu v podobě strukturovaných dat.

„Automatizace výměny obchodních dokladů prostřednictvím EDI se pro nás stala téměř nutností. Máme několik stovek dodavatelů, proto velmi vítáme bezchybnost a rychlost, kterou přináší strukturovaná výměna dat realizovaná napřímo mezi jednotlivými podnikovými systémy. Zpočátku jsme vnímali jako nejzajímavější rozvíjet zprávu DESADV, ale nyní bych vyzdvihnul zejména dopady na samotnou automatizaci zpracování faktur. To vše při současné redukci nákladů, které jsou s těmito procesy spojeny,“ říká Rudolf Žůrek, ředitel logistiky Alza.cz.

Dalším oceněným se stala společnost DATART, která realizovala projekt zavedení elektronické výměny dat s využitím standardu EDI a důvěryhodnou archivací daňových dokladů, vedoucí k  efektivnějšímu zpracování a zlepšení objednávkového servisu pro dodavatele. Projekt probíhal od konce loňského roku zaváděním EDI zpráv objednávka (ORDERS), faktura (INVOIC), obchodní námitka (COMDIS) a příslušných potvrzovacích dokladů. Již během prvních měsíců bylo do projektu zapojeno více než 30 % dodavatelů, což představuje přes 60 % zasílaných dokladů, které byly převedeny do podoby strukturovaných elektronických dokladů. Od června pak probíhá zapojování dodavatelů pro slovenskou část této sítě prodejen s elektrospotřebiči.

Mezi tři nejlepší se zařadila také společnost Unilever za projekt nasazení služby ORION Inventory Report s využitím standardní EDI zprávy INVRPT pro vyšší přehled o stavu zásob dodávaného sortimentu na skladech odběratelů. Jejím prostřednictvím tak může Unilever snadno zjistit, kolik zboží se na prodejnách odběratelů za dané období prodalo a jakým způsobem se vyvíjí jeho zásoby na stovkách odběrných míst. To dává příležitost na základě analýz přesně zhodnotit, jak si vedla konkrétní prodejní akce či promoakce a případně ji také porovnat s prodejem za jiné období a také včas připravit dodávku nového zboží.

Slavnostní vyhlášení výsledků EDI projekt roku 2015 proběhlo v podvečer 26. listopadu 2015 ve společenských prostorách hotelu Duo v Praze.

CCV Informační systémy působí na trhu od roku 1992. Patří k významným hráčům domácí scény oboru informačních systémů. Sídlí v Brně (divize CCV Business Solutions a CCV eGovernment) s dalšími pobočkami v Opavě (divize CCV eBusiness) a na Slovensku (CCV Informačné systémy). Poskytuje komplexní dodávky ve vývoji podnikových systémů, zejména logistických řešení a implementaci WMS systémů pro řízení skladů. Specializuje se na řešení pro elektronickou fakturaci, důvěryhodnou archivaci, elektronickou výměnu dat EDI (konsolidační centrum Orion) a bezpapírový oběh obchodních dokladů.