Ježíšek i letos nakupuje na e-shopu

Praha, 1. prosince 2015 – Až devadesát procent dotázaných1 letos nakoupí část dárků pro své blízké na internetu. Z toho větší třetina pak zde pořídí více než 75 % dárků a utratí přes 8 000 Kč. On-line obchod volí z důvodu většího výběru (31 %) a možnosti nakoupit z pohodlí svého domova (24 %). Rychlost doručení a cena jsou těmi rozhodujícími faktory, proč lidé nakoupí v daném e-shopu. Při vánočních nákupech se pak lidé nejvíce obávají poškozeného zboží a včasného doručení. (TZ)

Vánoční nákupy jsou pro maloobchodníky tou hlavní sezónou, a to jak pro kamenné prodejny, tak i e-shopy, které získávají na populárnosti. Letos bude přes internet nakupovat 90 % dotázaných a 35 % lidí pořídí více než 75 % dárků on-line, dalších třetina 50 -75 %. Za vánoční nadílku se chystá utratit 38 % lidí více než 8 000 Kč a mezi 4 000 až 8000 Kč pak 27 %. Obliba internetových obchodů rok od roku roste. Pro mnohé je to právě větší výběr a možnost nakoupit z domova bez nutnosti se někde tlačit s ostatními. Dalším důvodem je čas (17 %) a v neposlední řadě i cena (12 %). „Při výběru e-shopu stále přetrvává jistá nedůvěra, proto většina (69 %) nakupuje v ověřených nebo doporučených obchodech,“ komentuje Miroslav Uďan, CEO společnosti Shoptet.

Před prvním nákupem v novém e-shopu rozhoduje více faktorů. Rychlost doručení (32 %), cena (26 %) a předchozí dobrá zkušenost (22 %) jsou těmi hlavními. „Před prvním nákupem v daném internetovém obchodě čtou lidé recenze ostatních, a pokud získají pocit, že je něco v nepořádku, pak raději jdou jinam. „Internetová komunita je nesmlouvavá, a pokud není zákazník spokojený, pak o své zkušenosti rád informuje ostatní. V Čechách je mezi e-shopy veliká konkurence a čeští klienti jsou nároční, řekl bych, až rozmazlení,“ komentuje Miroslav Uďan.

V souvislosti s nákupem vánočních dárků na internetu se letos lidé nejvíce obávají poškozeného zboží (34 %) a pozdního doručení (32 %). Rychlost je právě jednou z věcí, kterou zákazníci ocení. Většina chce mít doručené zboží do tří dnů.

„Pro letošní vánoční nákupy v e-shopech využívají letos lidé více i mobilní zařízení, jako jsou mobilní telefony a tablety. Dárky tak vybírají a nakupují ve volných chvílích, například v MHD apod. Oproti minulému roku došlo k nárůstu o cca 20 % a domnívám se, že s blížícím se Štědrým dnem, bude i počet lidí, kteří nakoupí přes mobil, stoupat,“ doplňuje Miroslav Uďan.

1-Výsledky jsou na základě on-line průzkumu společnosti Shoptet.

O společnosti Shoptet

Shoptet se na českém trhu specializuje na pronájem e-shopových řešení, která jsou oblíbená zejména pro jednoduché a intuitivní ovládání. Pronájem internetového obchodu zahrnuje širokou škálu služeb, jako například napojení na ekonomické systémy, různé platební metody a také propojení se sociálními sítěmi a aukčním portálem Aukro.cz. V současné chvíli má Shoptet.cz v portfoliu přes 6 400 aktivních e-shopů, což tvoří více než 20 % komerčních řešení na českém trhu. Mezi prvními v ČR nabízí službu, která umožňuje správu e-shopu a kamenného obchodu v rámci jednoho systém. Majoritním vlastníkem společnosti Shoptet.cz je investor Ondřej Tomek.

Více informací o společnosti Shoptet.cz najdete vždy na www.shoptet.cz.