10 tisíc firem před Vánoci obdrží varování před nákupem padělků softwaru

PRAHA, 22. prosince 2015 — V těchto dnech dostane více než 10 tisíc malých a středních firem varování před nákupem padělků počítačových programů, které jsou podvodně nabízeny jako originální software. Protipirátská organizace BSA | The Software Alliance v dopise firmy upozorňuje na nelegální praktiky, které se na tuzemském softwarovém trhu objevují stále častěji. (TZ)

2015-12-22 09_58_45-BSA _ The Software Alliance

  • Značná část softwaru prodávaného přes internet nemá řádnou licenci anebo jde o padělky.
  • Nejčastěji jsou nabízeny formou „zlevněného“ softwaru, u kterého nelze ověřit původ.
  • Nákup nelicencovaného softwaru v dobré víře nezbavuje kupujícího odpovědnosti za porušování autorského práva.
  • Průměrná náhrada škody za pirátský software užívaný ve firmě je 390 tisících korun.

„Kontrolní nákupy softwaru u podezřelých prodejců pravidelně prokazují, že značná část softwaru nabízeného k prodeji prostřednictvím internetu nemá řádnou licenci anebo jde o padělky. Nejčastěji jsou nabízeny formou takzvaně zlevněného softwaru, u kterého nelze ověřit původ,“ shrnuje Jan Hlaváč, mluvčí protipirátské aliance BSA, která sdružuje klíčové výrobce softwaru. Mezi neautorizované zdroje softwaru mohou patřit nabídky softwaru prostřednictvím internetových aukcí a P2P sítí či padělatelé, kteří se na webových stránkách vydávají za oficiální distributory. Rovněž jsou někdy naprosté padělky softwaru vydávány za takzvaný použitý software.

Padělky se poznají podle neobvykle nízké ceny

Podvedení uživatelé jsou vystaveni významným právním rizikům. „Ani nákup nelicencovaného softwaru v dobré víře plně nezbavuje kupujícího odpovědnosti za porušování autorského práva, pokud software instaluje a užívá,“ dodává Jan Hlaváč. Užívání nelicencovaného softwaru pro účely podnikání představuje trestný čin porušování autorského práva. Soud podle okolností může uložit vysoké peněžité tresty, či dokonce trest odnětí svobody až na osm let. „Hrozí rovněž povinnost uhradit výrobcům softwaru odškodnění v průměru přesahující 390 tisíc korun,“ dodává Jan Hlaváč. Nejvyšší kompenzace se doposud pohybovala pod jedním milionem korun.

On-line nákup softwaru může být rychlý, pohodlný a výhodný, avšak na rozdíl od nákupu v etablovaných kamenných obchodech neumožňuje přesně ověřit, co kupující dostává. Obecným pravidlem je, že pokud cena vypadá příliš dobře, než aby to byla pravda, jde často o padělek. „Proto někteří podvodníci nabízejí padělky za ceny, které se od obvyklých liší jen mírně. Kupující si pak myslí, že jde pouze o dobrou nabídku,“ varuje Jan Hlaváč.

Téměř každý třetí program v Česku je nelicencovaný. Podle poslední analýzy se v Česku užívá pirátsky 34 procent softwaru a softwarové firmy tím přicházejí ročně o tržby v hodnotě 3,6 miliardy korun. Mezi nejčastěji užívaný nelegální software patří operační systémy a kancelářské aplikace (Microsoft), antivirové programy (Symantec), software pro grafiky (Adobe), projektanty (Autodesk) a další.

O protipirátské organizaci BSA

BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) je přední světová asociace zabývající se prosazováním ochrany práv duševního vlastnictví v softwarovém průmyslu. Sdružuje přes sedmdesát společností, které ročně investují miliony dolarů do vytváření softwarových řešení, jež pohánějí ekonomiku a zlepšují moderní život. Prostřednictvím partnerství s orgány státní správy, orgány dohlížejícími na dodržování práv duševního vlastnictví a vzdělávacích aktivit rozšiřuje BSA horizonty digitálního světa a buduje důvěru v nové technologie, které tento svět posouvají vpřed. Tuzemskými členy BSA jsou společnosti Acronis, Adobe, Apple, Asseco Poland S.A., Autodesk, Bentley Systems, CNC, DBA Lab S.p.A., Microsoft, Siemens, Symantec, Tekla a The MathWorks.