Telematika změní chování řidičů

Polovina řidičů by se cítila komfortněji, kdyby měla vůz vybavený telematikou. Vyplývá to z globálního průzkumu LeasePlan MobilityMonitor, který proběhl v druhé polovině loňského roku mezi téměř čtyřmi tisíci řidiči v sedmnácti zemích. (TZ)

Telematická zařízení umožňují sběr a následnou analýzu dat odečítaných on-line přímo z jednotlivých automobilů. Podle průzkumu roste počet řidičů, kteří by korigovali své návyky, pokud by do jejich vozu byla telematická jednotka nainstalována. Své chování by v takovém případě změnilo 39 % řidičů, to je o 4 % více, než kolik vyplynulo ze stejné studie z roku 2014. Konkrétně patnáct procent respondentů by podle aktuálního průzkumu řídilo opatrněji, 12 % by se více věnovalo spotřebě paliva a 9 % by jezdilo pomaleji.

„Telematika může vylepšit efektivitu firemních vozových flotil. Bude mít vliv na ekonomické ukazatele, protože vyšší bezpečnost, ale i návratnost odcizených vozidel povedou ke snížení počtu pojistných událostí. Zároveň přispěje k ochraně životního prostředí díky snížení spotřeby nebo efektivnějšímu využití vozů,“ říká obchodní ředitel společnosti LeasePlan Nick Salkeld.

LeasePlan dnes nabízí telematická řešení ve čtrnácti zemích a v průběhu letošního roku toto číslo navýší na rovných dvacet. V současnosti je telematickou jednotkou vybaveno kolem 5 % jeho flotily, která zahrnuje více než 1,5 milionu vozů. Společnost v příštích letech očekává podstatné zvýšení využití telematiky, protože firemní fleet manažeři uznávají její vliv na chování řidičů a efektivitu provozu.

Česká pobočka LeasePlanu osadila telematickými jednotkami už více než čtvrtinu své 20tisícové flotily. „Počítáme s tím, že zanedlouho bude takto vybaveno každé nové vozidlo, které budeme klientům předávat. V první polovině letošního roku navíc zákazníkům nabídneme balíčky přesně definovaných služeb založených právě na využití telematických dat. Díky nim můžeme sledovat počet najetých služebních a soukromých kilometrů, spotřebu paliva, ale i řidičské návyky. Telematika navíc umožňuje přesnější analýzy dopravních nehod anebo lokalizaci vozidel, a to i po jejich případné krádeži. Naše analýzy potvrzují, že nasazení telematiky může firmám přinést úspory v provozu vozů ve výši 10 až 20 procent,“ říká obchodní a marketingová ředitelka české pobočky Eva Lindnerová.

LeasePlan je globálním i tuzemským lídrem v operativním leasingu automobilů – profesionální správě firemních autoparků. Je zastoupen ve 32 zemích a jeho celkový vozový park čítá přes 1,5 milionu automobilů. Díky unikátnímu řešení account managementu LeasePlan dlouhodobě obhospodařuje klienty s různou velikostí flotil, kdy se každému zákazníkovi věnuje tým profesionálů. V roce 1995 přivedl operativní leasing do České republiky a stal se jedničkou tuzemského trhu. Dnes tady pečuje o autoparky přibližně tisícovky klientů a ve své flotile má přes 20 tisíc vozidel. Více informací na: www.leaseplan.cz.