CFO Research: Role finančních ředitelů ve firmách roste. Správné nástroje má však méně než polovina z nich, zjistil výzkum pro SAP

Sázka na kariéru v oblasti financí se zdá být správná. Podle výzkumu společnosti CFO Research pro SAP role finančního oddělení a finančních ředitelů ve firmách stále roste. Finanční ředitelé podle výzkumu postupně přebírají více zodpovědnosti za fungování firem a trend bude i nadále pokračovat. Třetina respondentů říká, že v následujících pěti letech budou, nebo již jsou, zodpovědní za IT, lidské zdroje a podle čtvrtiny z nich i za právní oddělení. Jen 44 procent z respondentů má ale dostatečné nástroje k tomu, aby byli schopni správně analyzovat informace a kvalifikovaně rozhodovat, uvádí dále výzkum. (TZ)

Praha, 12. ledna 2016 — S tím jak se ekonomika stává digitální a celý obchodní proces se zrychluje, roste role finančních oddělení. Finanční ředitelé (CFO) se postupně stávají zodpovědní za fungování všech obchodních procesů ve firmách. Tempo podnikání se totiž stává rychlejší a trh nestabilnější, a pokud na něm chce společnost uspět, musí maximálně zefektivnit fungování svých procesů a zrychlit rozhodování. Výzkum mezi více než 1 500 finančními profesionály z celého světa zjistil, že jen 44 procent z respondentů má k dispozici dostatečné nástroje umožňující jim analyzovat či interpretovat data, na jejichž základě se rozhodují. Přitom podle 84 procent těchto finančních odborníků bude v příštích pěti letech záviset úspěch jejich společnosti na schopnosti zvládnout rostoucí objem dat a využít jej pro rychlé a přesné rozhodování v obchodních situacích.

Obchodní procesy se zrychlují. Pokud chce v digitálním věku firma na trhu uspět, musí dokázat reagovat na změnu nálad či přání zákazníků nikoli v řádu měsíců, jako tomu bylo dříve, ale během několika dní. Aby to bylo možné, musí být schopna prakticky v reálném čase analyzovat informace z trhu a na jejich základě upravit své obchodní postupy či výrobu. Výzkum společnosti CFO Research pro SAP ukázal, že tento trend vede k posílení role finančních ředitelů a finančních oddělení. Právě finanční ředitelé postupně získávají zodpovědnost i za fungování dalších oddělení tak, aby bylo možné zefektivnit procesy a rozhodování. Podle 35 procent respondentů tak v příštích pěti letech přeberou zodpovědnost (nebo už ji přebrali) za IT, podle 30 procent za řízení rizik a 29 procent pak předpokládá i zodpovědnost za řízení lidských zdrojů. Finanční odborníci jsou přesvědčeni, že do budoucna bude úspěch firmy na trhu mnohem více závislý nikoli na schopnosti pouze sledovat finanční a obchodní ukazatele, ale na schopnosti správně tyto informace interpretovat a reagovat na ně.

Až 79 procent finančních odborníků je také přesvědčeno, že firmy budou muset v příštích pěti letech rozšířit své podnikové systémy o nástroje pro analýzu a interpretaci dat tak, aby bylo možné zrychlit a zpřesnit rozhodovací procesy a řadu z nich automatizovat. Avšak pouze 44 procent respondentů výzkumu uvedlo, že jejich aktuálně používané finanční a podnikové systémy poskytují dostatečně výkonné nástroje pro kvalitní analýzu a dávají jim možnost kvalifikovaně rozhodovat. Výzkum ukazuje, že jednou z cest, jak dosáhnout úspěchu na trhu v budoucnosti, je konsolidace dat z jednotlivých zdrojů a vytvoření jednotné platformy, která bude schopna tato data analyzovat a interpretovat v reálném čase a pomůže tak odstranit překážky či zpoždění v informačním toku z jednotlivých míst firmy do centra rozhodování.Podle 85 procent finančních odborníků bude totiž úspěch firmy na trhu v příštích pěti letech záviset na schopnosti přizpůsobit se rychlému tempu změn a vyšší náročnosti zákazníků. Podle 84 procent účastníků výzkumu na trhu uspějí jen firmy schopné přijmout rychlé a rozhodné kroky prakticky v reálném čase. Proto do budoucna poroste význam analytických a finančních systémů schopných ihned dodat informace, a které zároveň umožňují na základě analýzy dat predikovat další vývoj, včetně identifikace důležitých trendů či schopnosti odhalit případné odchylky.

Více informací najdete na www.sap.com, @sapnews nebo www.sap-tv.com.

Fotobanku společnosti SAP najdete zde: http://www.sap-tv.com/stockfootage/

O společnosti SAP

SAP, lídr trhu s aplikačním softwarem, pomáhá podnikům a organizacím všech oborů a velikostí lépe fungovat a dosahovat svých cílů. SAP umožňuje lidem a organizacím pracovat společně mnohem efektivněji a využívat podnikové informace tak, aby byli neustále před konkurencí. Přitom nezáleží na tom, zda je SAP využíván ve skladě nebo podnikové prodejně, na mobilních zařízeních nebo klasických počítačích, na pracovišti zákaznické podpory nebo v kanceláři představenstva. Aplikace a služby společnosti SAP pomáhají již více než 251 000 zákazníků dosahovat vyšších zisků, zajistit si udržitelný růst a přizpůsobovat se aktuálním potřebám. V České republice působí společnost od roku 1992 a dosud získala více než 1000 zákazníků z oblasti podniků, finančních institucí a organizací veřejné správy.