Elektronika v roce 2016: K celoplošnému zdražení by dojít nemělo, pokles cen ale zpomalí

Monitory, MP3 a Blu-Ray přehrávače nebo přenosná rádia s CD. U této spotřební elektroniky byly s koncem loňského roku její ceny již dokonce meziročně mírně vyšší. Z aktuálních dat Českého statistického úřadu zároveň vyplývá, že v nejžádanějších kategoriích elektro zboží jako jsou mobilní telefony nebo notebooky pokles cen i nadále zpomaloval. Podle odhadů řetězce Expert Elektro se ale celoplošného zdražení elektroniky a domácích spotřebičů obávat letos nemusíme. (TZ)

Zatímco chytré telefony ještě na konci předloňského roku zlevňovaly v meziročním srovnání o téměř dvacet procent, v loňském prosinci byl pokles cen smartphonů už jen poloviční. Podobné tomu bylo i v případě notebooků a tabletů, kde v závěru roku byl pokles cen oproti loňsku minimální, když dosahoval přibližně dvou procent.

kategorie Meziroční indexy spotřebitelských cen (domácnosti, ČR)
prosinec 2014 prosinec 2015
mobilní telefon 81 90,6
notebook 90,3 98
MP3/MP4 přehrávač 97,6 101,6
radiomagnetofon přenosný s CD 100,4 103,4

Zdroj: ČSÚ

Podle prodejní sítě s elektronikou Expert Elektro by v letošním roce měl tento cenový trend pokračovat. „V lednu a únoru mohou více srazit cenu elektra povánoční slevy a výprodeje. Obecně bych v letošní roce nečekal, že ceny elektroniky budou plošně růst. Samozřejmě za předpokladu, že se dramaticky nezmění klíčové faktory jako třeba kurz koruny k dolaru,“ uvedl Ladislav Pospíšil, ředitel marketingu a nákupu řetězce Expert Elektro s tím, že ale ani silný dolar díky vysokému konkurenčnímu prostředí nepřinesl během loňska celoplošné zdražení elektroniky.

O Expert Elektro:

Společnost Expert Elektro je nákupní sdružení, které je členem mezinárodní kooperace Expert International. Ta se svým obratem zaujímá mezi evropskými řetězci celkově 4. místo. V současnosti se česká expertní síť skládá ze šestnácti společníků a 51 prodejen. Mezi největší společníky patří K+B Expert, dále pak Elektro Vision, Elektro Jankovský a Elektro SPEKTRUM. Společnost Expert Elektro zaznamenává v posledních letech trvalý růst a její podíl na tuzemském trhu se zvyšuje. Do budoucnosti otevírá nové perspektivy všem současným i budoucím členům společnosti.