SAP plní očekávání a zlepšuje výhled. Roste zejména cloud a HANA

Cloud se stává jedním z klíčových pilířů úspěchu SAP, tržby z cloudových služeb totiž strmě rostou. Tržby z nových objednávek cloudových služeb rostly meziročně o 103 procent. Téměř o polovinu se zvýšily také tržby za předplatné a podporu v tomto segmentu, když přesáhly 3,7 miliardy euro. Celkově vzrostly tržby ze software a cloudu podle non-IFRS ukazatelů o pětinu, což překonalo původní očekávání. Rychle rostoucí zájem je vidět zejména u nového řešení S/4HANA. Počet jeho uživatelů se ve 4. čtvrtletí 2015 zdvojnásobil a nyní jej celosvětově využívá již přes 2 700 společností. Provozní zisk (non-IFRS) vzrostl meziročně o 13 procent a dosáhl 6,35 miliardy euro. Na základě dobrých výsledků zvýšila společnost SAP svá očekávání tržeb za předplatné a podporu cloudových služeb v roce 2017 na 4 miliardy euro (non-IFRS). (TZ)

Praha, 25. ledna 2016 — Společnost SAP dosáhla podle předběžných výsledků ve 4. čtvrtletí 2015 i v celém roce 2015 výrazného růstu, který se projevil v tržbách za cloudové produkty i tradiční prodej licencí. Ty se podle non-IFRS metodiky meziročně zvýšily o 20 procent (12 procent při započítání pohybů kurzů). SAP přitom očekával růst v rozmezí 10 – 12 procent v konstantní měně. Výrazný zájem zákazníků o cloudové služby se odrazil v objednávkách nových cloudových služeb, které dosáhly za rok 2015 hodnoty 683 milionů eur. To odpovídá meziročnímu nárůstu o 103 procent. Jen ve čtvrtém čtvrtletí si zákazníci objednali cloudové služby za 344 milionu euro, to znamená zvýšení tržeb o tři čtvrtiny. SAP se podařilo naplnit očekávání i v tržbách za předplatné a podporu cloudových služeb, kde non-IFRS tržby dosáhly 2,3 miliardy euro. To v konstantní měně odpovídá 2 miliardám euro, přičemž SAP očekával výsledek v rozmezí 1,95 až 2,05 miliard euro. Očekávaný provozní zisk 5,6 až 5,9 miliardy euro v konstantní měně podle non-IFRS ukazatelů byl překročen, když SAP dosáhl v roce 2015 non-IFRS provozního zisku 5,903 miliardy euro v konstantní měně, tedy asi 6,35 miliardy euro při započítání pohybů kurzu.

Velký úspěch zaznamenal v posledním čtvrtletí loňského roku zejména řešení S/4HANA, který pomáhá firmám všech velikostí řídit jejich procesy v reálném čase a propojit je i s externími partnery. Počet zákazníků S/4HANA i nadále strmě roste, když se jen ve 4. čtvrtletí roku 2015 zdvojnásobil. Celosvětově tak již toto řešení využívá více než 2 700 firem napříč všemi regiony i odvětvími. Tito zákazníci mohou, podobně jako například farmaceutický gigant Merck, využívat nových možností S/4HANA ke zjednodušení svých procesů a tím i k rychlejšímu přístupu k datům, zlepšení uživatelského prostředí a zvýšení produktivity. Svou pozici posiluje společnost SAP nadále i v sektoru lidských zdrojů (Human Capital Management – HCM). Počet objednávek produktu SuccessFactors Employee Central přesáhl v právě skončeném čtvrtletí poprvé v historii tisícovku. To dělá ze společnosti SAP jednoznačného lídra trhu.

Zájem o cloud se projevuje také v segmentu budování vztahů se zákazníky a komerčních řešení (Customer Engagement and Commerce solutions). Firmy si uvědomují, že zákazníci dnes očekávají mnohem užší a personifikovanější péči než v minulosti. Právě technologie SAP jim umožňují propojit komunikaci se zákazníkem napříč všemi kanály s dalšími systémy v reálném čase. Tržby SAP v tomto segmentu rostly v roce 2015 trojciferně. Úspěšné dokončení akvizice společností Ariba, Fieldglass a Concur pomohlo SAP Business Network Group zvýšit meziročně tržby o 187 procent na 309 milionu euro. Přes 2 miliony společností propojených do sítě Ariba uskutečnilo transakce za více než 740 miliard dolarů. Platformu Concur využívá pro správu svých pracovních cest a souvisejících nákladů celosvětově již více než 32 milionů zaměstnanců.

Stejně jako celosvětově se společnosti SAP dařilo i v regionu EMEA. Tržby za 4. čtvrtletí z cloudových služeb a prodeje softwaru vzrostly o 11 procent a dvouciferně se zvýšily i tržby za softwarové licence v Německu a Rusku, tedy na největších trzích. O více než o polovinu více utržila společnost SAP v regionu EMEA také z předplatného cloudových služeb a z podpory a výrazně vzrostl i objem nových objednávek cloudových služeb.

Plné znění tiskové zprávy, včetně detailních finančních údajů (v angličtině) najdete zde.

Více informací najdete na www.sap.com, @sapnews nebo www.sap-tv.com.

Fotobanku společnosti SAP najdete zde: http://www.sap-tv.com/stockfootage/

O společnosti SAP

SAP, lídr trhu s aplikačním softwarem, pomáhá podnikům a organizacím všech oborů a velikostí lépe fungovat a dosahovat svých cílů. SAP umožňuje lidem a organizacím pracovat společně mnohem efektivněji a využívat podnikové informace tak, aby byli neustále před konkurencí. Přitom nezáleží na tom, zda je SAP využíván ve skladě nebo podnikové prodejně, na mobilních zařízeních nebo klasických počítačích, na pracovišti zákaznické podpory nebo v kanceláři představenstva. Aplikace a služby společnosti SAP pomáhají již více než 251 000 zákazníků dosahovat vyšších zisků, zajistit si udržitelný růst a přizpůsobovat se aktuálním potřebám. V České republice působí společnost od roku 1992 a dosud získala více než 1000 zákazníků z oblasti podniků, finančních institucí a organizací veřejné správy.