Den bezpečnějšího internetu: Jen třetina dětí ví, jak bezpečně využívat internet a sociální sítě

V úterý 9. 2. 2016 si připomínáme Den bezpečnějšího internetu. Letošní ročník je zaměřen na to, co může pro zvýšení bezpečnosti udělat každý z nás. Víte, jak si zabezpečit profil na Facebooku? Dokázali byste s tím poradit svému potomkovi? Má být osvěta o bezpečném pobytu v prostředí internetu výsadou školy, nebo rodičů? To jsou aktuální témata, jimž se věnuje kniha Bezpečně n@ internetu, která mimo jiné čerpá z výsledků dlouhodobého výzkumu „Jaké jsou internetové děti“. Kniha je určena nejen odborníkům a pedagogům, ale i rodičům – laikům. Jako jediná na trhu reflektuje specifika českého prostředí a vychází z desetileté praxe autorů Martina Kožíška a Václava Píseckého. (TZ)

Jedná se o vůbec první publikaci, jež reflektuje české prostředí, a oba autoři v ní vycházejí z vlastní praxe. Jevy jako například kyberšikanu či sociální inženýrství popisují na příbězích, které v profesním životě skutečně řešili. „Vyhlásil jsem nulovou toleranci všem, kdo na internetu podvádějí, manipulují či zneužívají a snažím se, aby se mluvilo o tématech jako šikana, vydírání, stalking či podvody. Budu rád, pokud se najde třeba jen jeden jediný člověk, jemuž tato kniha dokáže pomoci. Není lepšího pocitu, než když můžete něco změnit k lepšímu a uděláte to,“ komentuje Kožíšek a Václav Písecký dodává: „Mou snahou není agresory na internetu pouze trestat, ale nedat jim vůbec možnost, aby mohli své snahy rozvinout.“

Podle výzkumu společnosti Seznam.cz má vlastní chytrý telefon s připojením na internet 78 % dětí navštěvující 4. až 9. třídu základní školy. Zároveň pouze necelá třetina z nich (29 %) získává povědomí o bezpečném pohybu na internetu doma od rodičů. Tato informace je nanejvýše alarmující, protože právě děti patří mezi nejohroženější skupinu uživatelů. „Rodiče i učitelé často volí cestu zákazu nebo omezení přístupu k internetu. Tyto zákazy mohou ale děti jednoduše obejít. Vhodnější je nastavení několika pravidel, která budou děti dodržovat a rodiče budou mít možnost kontrolovat,“ říká Martin Kožíšek, autor projektu Seznam se bezpečně!

 

Více informací, včetně citací a užitečných odkazů, se dozvíte ze zprávy na našem blogu.