3 valentýnské zásady správného chlapa

Praha, 11. února 2016 – Blíží se svátek všech zamilovaných, svatý Valentýn, a nejen tento den by měl být ve vztahu dvou lidí rovnocenný a bez obav o vlastní bezpečnost. Aplikace pro mobilní telefony „Safety Guard – Pomoc v Nebezpečí.cz“ proto přichází s  valentýnskými zásadami, jak by se měl chovat správný chlap, a to nejen v tento sváteční den. (TZ)

Zásada č. 1: Správný chlap nemlátí ženy

Ač podle statistik násilí na ženách mezi českými muži bohužel není nijak neobvyklé, správný chlap by měl být své ženě ochráncem a ne jí způsobovat bolest. Každé napadení oběti způsobí trauma, může přivodit vážné zranění nebo dokonce i smrt. Pro bití partnera není žádná omluva!

Zásada č. 2: Správný chlap ženu psychicky netýrá a neuráží

Ublížit je možné i v případě, kdy nedojde k násilí. Být tyranem lze i bez pěstí a kopanců, slova mají totiž častěji mnohem větší dopad, než fyzické násilí. Modřiny se zahojí, ale šrámy na psychickém zdraví mohou pronásledovat člověka i po celý život. Ženská psychika je velmi křehká, ženy mají tendenci svalovat vinu na sebe, ztrácet důvěru v sebe sama a své schopnosti. Tento typ násilí se velmi špatně dokazuje a je jednou z nejhorších a nejzákeřnějších forem.

Zásada č. 3: Správný chlap nemiluje jen sám sebe

Správný chlap může být drsňák a přesto gentleman. Má mít své principy a zásady. Především však musí být slušný ke své drahé polovičce a chovat se k ní s úctou, respektovat jak sebe, tak i své okolí. Když se vám nic nedaří a přijdete domů, nesmíte za své neúspěchy vinit svého partnera. Zahoďte své násilnické ego a důvěřujte své manželce, partnerce nebo družce, že vám pomůže vše překonat.

Ač se tyto zásady mohou zdát nadnesené a pro většinu z nás je takovéto chování automatické, není bohužel samozřejmostí. Statistiky ukazují, že domácí násilí představuje závažný problém. V České republice je na Policii ČR každý den nahlášeno jedno až dvě napadení ženy, přičemž třetina Češek, studentky, ženy na mateřské dovolené nebo seniorky, už zažila fyzické nebo sexuální násilí. Průměrná doba opakujícího se domácího násilí navíc trvá až 3 roky.

„V České republice bylo v roce 2015 vykázáno 1306 případů domácího násilí. Představte si však, kolik případů nahlášeno nebylo. Většina žen raději incident nehlásí z obav o své bezpečí, a zaplétá se tak do nebezpečného kruhu, ze kterého se dá uniknout jen velmi těžko,“ říká Mark Zicha, jednatel společnosti Safety Guard provozující stejnojmennou mobilní aplikaci. Nejvíce vykázaných případů domácího násilí policisté zaznamenali v Praze, nejméně naopak v Plzeňském kraji.

U týraných žen šok a strach střídají pochybnosti o nich samotných a jejich sebevědomí se snižuje. Ženy často začnou svalovat vinu na sebe: „Znovu už to určitě neudělá.“ „Vyprovokovala jsem ho.“ „Můžu si za to sama.“ Tím se však kruh uzavírá. Řešením, jak takové situaci do budoucna zabránit a předejít, je informovat o stavu třetí osobu, úřad a zajistit důkazní materiály.

Pomoc pro oběti domácího násilí tak představuje i nová mobilní aplikace na trhu – aplikace Safety Guard. Obyčejné zatřepání telefonem, který dnes je prakticky pořád při ruce, může zachránit fyzické i psychické zdraví. Spustí totiž skrytý poplach, který ihned zaznamenají operátoři kontaktního centra a okamžitě pošlou pomoc. Navíc, při spuštění poplachu se automaticky spustí nahrávání videa/audia a celá situace se obratem přenáší do Monitorovacího centra Safety Guard. Oběť domácího násilí tak získá důležitý důkazní materiál, jak se celá situace odehrála, který pomůže, aby se situace už neopakovala.

 

Aplikace Safety Guard na zkoušku

Používáním aplikace Safety Guard se aktivně učíte potenciálně nebezpečné situace předem předvídat a připravit se na ně. Aplikaci Safety Guard lze zdarma instalovat do mobilních telefonů s operačními systémy iOS, Android nebo Windows Phone. Po aktivaci a zadání kódu „SG30“ je prvních 30 dní užívání aplikace zdarma, následně je automaticky aktivován zvolený balíček placených služeb. Během 30denní zkušební lhůty lze používání aplikace kdykoli bezplatně ukončit.

O Safety Guard – Pomoc v Nebezpečí.cz

Safety Guard je mobilní aplikace propojená s osobní monitorovací služba, která hlídá non-stop bezpečí svých klientů. Jakmile uživatel spustí aplikaci ve svém mobilním telefonu, je okamžitě a v reálném čase pod dohledem a ochranou Monitorovacího centra Safety Guard. V případě aktivace poplachu operátoři centra, kteří jsou speciálně školeni na zásahy v nebezpečných situacích, zhodnotí aktuální stav, bezprostředně poradí a souběžně zprostředkují pomoc příslušné složky – Policie ČR, Záchranné služby, Hasičského sboru. Navíc je informace o poplachu okamžitě rozeslána SMS a emailem vybraným kontaktům. Více informací na www.pomocvnebezpeci.cz.

Zdroj statistik

http://www.domacinasili.cz/statistiky/