Česká firma je evropským lídrem v oblasti environmentálního a udržitelného rozvoje

Praha, 18. února 2016 – Cena Ruban d’Honneur, tedy „stuha cti“, v soutěži European Business Awards (EBA) putuje v kategorii Environmentální a udržitelný rozvoj do České republiky. Společnost ASEKOL jako jediná česká firma v dané kategorii získala toto prestižní ocenění v konkurenci přes 32 tisíc firem z 33 zemí. Výherce vybírala odborná porota složená ze 132 předních evropských podnikatelů, politiků a akademiků. (TZ)

Příklad pro Evropu

ASEKOL je příkladem i pro mnohé evropské země, a to nejhustší sběrnou sítí pro sběr drobného elektrozařízení v přepočtu na jednoho obyvatele, což je ojedinělé. V Evropě je největší problém právě se sběrem drobného vysloužilého elektrozařízení. Je smutným faktem dnešní doby, že mobily, toustovače, radia a další zařízení z této kategorie, které obsahují řadu nebezpečných látek, končí primárně ve směsném odpadu. To je špatně, protože obsahují řadu látek ohrožujících životní prostředí a naše zdraví, které je nutné odborně recyklovat. ASEKOL pro sběr drobného elektrozařízení využívá originálních červených kontejnerů, které nemají v Evropě obdobu. Na druhé straně, prostřednictvím osvětových programů a akcí pro veřejnost, školy i školky, šíří informace o nutností třídění a recyklace. Více najdete na www.asekol.cz.

O Soutěži

Soutěž European Business Award vyjadřuje uznání a ocenění vynikajících výsledků, nejlepších postupů a nových řešení, kterých dosáhly společnosti v rámci celé Evropské unie. Více než stočlenná porota této soutěže strávila posuzováním kandidátů souhrnně 285 dní ve třech kolech. Soutěž nyní pokračuje v závěrečném kole veřejného hlasování. V něm se i ASEKOL dále uchází o hlavní cenu EBA. Hlasovat může veškerá veřejnost do 26. února na www.businessawardseurope.com.

ASEKOL a.s., je nezisková společnost, která od roku 2005 provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. Na základě zápisu vedeného u Ministerstva životního prostředí ČR zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení ve všech oblastech, např. výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, nástrojů, hraček a vybavení pro volný čas a sport, přístroje pro monitorování a kontrolu a výdejní automaty (skupiny 1 – 10). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 4 250 městy a obcemi a 2 600  opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Provozovaných více než 15 000 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR i v Evropě. V roce 2014 vybral ASEKOL od každého občana ČR průměrně 1,62 kg elektroodpadu. ASEKOL za svoji společenskou odpovědnost získal prestižní národní ocenění TOP odpovědná firma.