Kvůli utajování technických norem je stát v exekuci a zaplatí pokutu 100 000 Kč

Česká pirátská strana dnes na svých internetových stránkách zveřejnila rozhodnutí, kterým Obvodní soud pro Prahu 1 nařídil soudní exekuci proti České republice – Úřadu pro technickou normalizaci. Kvůli neoprávněnému zpoplatnění technických norem ve stavebnictví dostal úřad pokutu 100 000 Kč. Pokuta se může opakovat, dokud úřad technické normy zdarma neposkytne. (TZ)

2016-03-11 10_35_01-_@Feedit.cz_ (2) - daniel@justit.cz - JustIT.cz Mail

“Česká republika porušuje zásady právního státu, když odmítá respektovat pravomocné rozhodnutí soudu. Je absurdní, že soud musí nutit úřad, aby dodržoval pravomocný rozsudek, a ukládat mu za to pokutu. Díky včerejšímu usnesení jsme o krok blíž, aby technické normy týkající se stavebnictví byly zdarma poskytovány občanům,” říká Jakub Michálek, předseda Pirátů v pražském zastupitelstvu.

Právník zabývající se svobodným šířením informací Jakub Michálek požádal v roce 2013 normalizační úřad o poskytnutí kopie technických norem ve stavebnictví, na které má podle zákona zdarma nárok každý občan. I když Městský soud v Praze rozhodl, že mu je má Úřad pro technickou normalizaci poskytnout, nestalo se tak. Proto podal Michálek návrh na soudní exekuci rozsudku, kterému soud nyní vyhověl.

“Prosazujeme přístup k informacím a lepší podnikatelské prostředí, i když zatím nejsme ve sněmovně. Budeme také důsledně požadovat osobní zodpovědnost politiků, aby pokutu uhradil ten, kdo porušování rozsudku nařídil, i kdyby to byl sám ministr Mládek. Na rozdíl od pana Mládka nepovažujeme živnostníky za parazity a víme, že veřejnou dostupnost technických norem by všichni stavaři uvítali,” říká Jakub Michálek a upozorňuje, že bezplatnou dostupnost dlouhodobě podporuje také Komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Odkazy:

Více ke kauze: https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/technicke-normy-stavari-usetri

Návrh Pirátů na soudní exekuci: https://praha.pirati.cz/technicke-normy-prikaz.html