Soudy výrazně zrychlily vydávání platebních rozkazů

V posledních týdnech a měsících se výrazně zrychlilo vydávání platebních rozkazů. Potvrzují to praktické zkušenosti klientů a jejich advokátů spolupracujících s portálem poradnaveritele.cz. Zatímco v uplynulých letech se na vydání platebního rozkazu čekalo klidně půl roku i déle, dnes to jsou řádově týdny a nezřídka dokonce i dny. (TZ)

„První významné zrychlení jsme v Poradně věřitele zaznamenali už počátkem letošního roku. Tehdy začaly soudy vydávat platební rozkazy v rozmezí několika týdnů po zaplacení soudního poplatku.“ Konstatuje Kateřina Procházková a dodává, že situace se za poslední dva měsíce zlepšila ještě mnohem výrazněji a podle ní není vůbec žádnou výjimkou, že věřitel obdrží platební rozkaz od soudu zhruba do týdne až čtrnácti dní od podání návrhu a především od zaplacení soudního poplatku.

Lepší situace v celé republice

„Vzhledem k tomu, že návrhy na vydání platebního rozkazu podáváme prostřednictvím našich advokátů na soudy po celé České republice, můžeme jejich rychlost docela dobře srovnávat. Dříve byl problém především se soudy v Brně a v Ústí nad Labem, které byly doslova zahlcené. Nicméně dnes i zde vydávají platební rozkazy velice rychle a věřitelé si na ně počkají jen několik dní, maximálně týdnů, tedy zhruba stejně dlouho jako ve zbytku republiky.“ Chválí zrychlenou práci justice Kateřina Procházková.

Platební rozkaz jako poslední možnost

Věřitelé z řad soukromých osob a menších firem se do podávání platebních rozkazů na své dlužníky až tak moc nehrnou. Snaží se obvykle raději domluvit po dobrém a soud volí jako poslední instanci, navíc až po několika měsících bezúspěšného upomínání dlužníka o zaplacení dlužné částky. Nicméně s ohledem na blížící se změny, které plánuje uskutečnit Ministerstvo spravedlnosti, se věřitelé přece jen pouští do stále častějšího řešení svých problémů s dlužníky právě soudní cestou. Všichni pak doufají, že stihnou svoji pohledávku zažalovat a případně i předat exekutorovi dříve, než se změní podmínky vymáhání v jejich neprospěch. A to se jim díky zrychlené práci soudů nesjpíš i podaří.

Zdroj: www.poradnaveritele.cz