Cenzura Internetu se zadrhla v senátních výborech

Senátní výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu, ani výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí nepodpořil sněmovní návrh novely zákona o loteriích který v paragrafech 82 a 84 nutí poskytovatele připojení cenzurovat svým zákazníkům Internet.  (TZ)

2016-05-18 16_03_51-Česká pirátská strana - Pirati.CZ

Libor Michálek, senátor nominovaný Piráty, se pokusil sněmovní předlohu zmírnit a navrhl, aby blokaci domény s nepovoleným hazardem mohl nařídit pouze soud a nikoliv ministerstvo financí. Jeho návrh získal podporu pěti z deseti přítomných členů hospodářského výboru a nebyl přijat. Stejně ovšem dopadla i sněmovní předloha, v obou výborech dostala jen 5 hlasů z deseti a výbory se tak na žádném stanovisku neusnesly.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů k projednávání loterijního zákona v senátu říká: “Výsledky posledních dvou výborů považujeme za dobrou zprávu. Jak jsme slíbili, pokoušíme se rozhodnutí sněmovny zvrátit v senátu a pokud se to nepodaří, uděláme, co budeme moci, aby cenzurní paragrafy zrušil Ústavní soud. Cenzura je nepřípustná.“

Proti zavedení cenzury a zdražení Internetu kvůli nákladům na blokování stránek vznikla iniciativa Přichází cenzor (www.prichazicenzor.cz), která již získala přes 9000 podporovatelů. Petici za Internet bez cenzury (http://internetbezcenzury.cz) podepsalo přes 19 000 lidí.