Mobilní řešení SAP pomáhá RWE k rychlejším zásahům v terénu

Společnost RWE využívá inovativní řešení SAP Workforce Management, jež snižuje množství tištěných pracovních příkazů o 80 % a společnosti tak ušetří 2,75 milionu korun ročně (TZ)

Praha, 24. května 2016 — Společnost RWE Distribuční služby nasadila ve spolupráci s tradičním českým partnerem SAP, společností KCT Data, řešení SAP Workforce Management doplněné o mobilní aplikaci
KCT Data mTechnician. Pomocí tohoto řešení nyní může RWE efektivněji rozvrhovat práci svých zaměstnanců v terénu. Dispečeři v každém okamžiku přesně vědí, kde se který pracovník nachází a jaká je jeho odborná kvalifikace. Díky tomu mohou poslat na místo případné poruchy vždy ty správné odborníky. Příslušný pracovník se o zadání pracovního úkolu dozví prostřednictvím software v tabletu, v němž zároveň zaznamenává postup práce. Systém byl nasazen v dubnu 2015 a zkušenosti z prvního roku provozu ukazují, že přinesl výraznou úsporu času i nákladů a pomohl zkrátit dobu servisních zásahů. Díky zvýšení efektivity práce RWE ušetří přibližně 17 000 hodin pracovní kapacity svých zaměstnanců každý rok.

Nový systém využívá 40 dispečerů a 850 terénních inspektorů RWE, kteří namísto každodenního dojíždění na pracoviště kvůli předání instrukcí pro nadcházející směnu obdrží pokyny a navigační údaje GPS do svého tabletu. Zaměstnanci pak posílají potvrzení o tom, že jsou na cestě k přidělenému úkolu a následně také informaci o zahájení nebo ukončení práce. V elektronické mapě na mobilním zařízení mají navíc k dispozici aktuální přehled všech plynárenských objektů, trasy plynových přípojek a další potřebné údaje. Systém zpracovává 2 500 – 3 000 pracovních příkazů denně, což z něj činí jedno z největších řešení svého druhu v Evropě. Společnost RWE Global Business Services Česká republika získala za tento inovativní a průkopnický počin v nasazení a využívání digitálních technologií v plynárenském průmyslu ocenění SAP Quality Awards v kategorii inovativních projektů. Cenu zástupci RWE přijeli převzít do německého Walldorfu, sídla společnosti SAP.

„Přínosy nového systému vidíme především v lepším plánování pracovních příkazů, což přináší vyšší efektivitu práce našich lidí v terénu. Díky omezení cestování do centrály a optimalizaci tras k místům zásahu jsme zkrátili dobu nutnou k vyřešení situace i ušetřili pohonné hmoty. Povedlo se nám také odstranit 80 % papírové administrativy a získali jsme lepší data pro analýzu stavu, plánování a rozhodování top managementu. Terénní pracovníci oceňují, že jim práci usnadňují nejmodernější technologie, a vzrostla tak jejich míra spokojenosti v zaměstnání,“ říká Pavel Harasim, projektový manažer RWE.

Jako dlouhodobý uživatel systémů SAP se společnost RWE také v tomto případě rozhodla pro stejného dodavatele softwaru. Nový systém založený na mobilní platformě SAP Mobile Platform a řešení SAP MRS s nativní integrací na systém SAP ERP je v provozu od dubna 2015.

„Příklad RWE ukazuje, jak digitální transformace proměňuje zavedená odvětví průmyslu. Vždy lze najít způsob, jak nějakou část pracovního procesu zdigitalizovat, zjednodušit a zefektivnit. Budoucnost patří firmám, které umí naplno využít výhod moderních technologií a mě těší, že jim SAP pomáhá najít tu správnou cestu,“ řekl Alexandr Pomazal, obchodní ředitel pro General Business společnosti SAP.

„RWE do projektu od samého počátku zapojila své zaměstnance, kteří měli se systémem pracovat. Získali jsme tak okamžitou zpětnou vazbu, co potřebují a proč. Sami se tak navíc mohli přímo podílet na tom, jak se promění jejich každodenní práce. Tento přístup přinesl nejen mimořádně dobré přijetí změn ze strany zaměstnanců, ale i rychlý průběh projektu. Implementace trvala pouhých 12 měsíců,“ doplňuje Evžen Mayer, CEO společnosti KCT Data.

RWE je jednou z pěti největších evropských elektrárenských a plynárenských společností. Celkem zaměstnává zhruba 59 000 lidí a dodává elektřinu 16 milionům a plyn téměř 8 milionům zákazníků. V České republice je s více než 1,7 milionem zákazníků největším dodavatelem zemního plynu. Má zde na 4 300 zaměstnanců, z nichž 850 pracuje v terénu. Více na www.rwe.cz.

KCT Data, s.r.o. působí v oblasti podnikového aplikačního softwaru SAP od roku 1999. SAP partnerem je od roku 2000. V roce 2011 se stala společnost vůbec prvním partnerem Sybase Product Czech pro vývoj mobilních aplikací a v roce 2013 také prvním partnerem SAP pro vývoj mobilních aplikací v ČR. V průběhu své podnikatelské činnosti se stala respektovaným partnerem mnoha významných společností nejen v Evropě, ale i v USA, Rusku či Malajsii. Projekty realizované KCT Data od roku 2014 opakovaně získávají prestižní ocenění SAP Quality Awards v kategorii inovací. KCT Data je ryze českou společností bez zahraniční účasti. Více na www.kctdata.cz.

Více informací najdete na SAP News Center. Sledujte SAP na Twitteru @sapnews.

O společnosti SAP

SAP (NYSE: SAP), lídr na trhu s podnikovým aplikačním softwarem, pomáhá firmám všech velikostí a ze všech oborů k lepšímu fungování. SAP umožňuje lidem a organizacím efektivnější spolupráci a využití podnikových informací bez ohledu na to, zda je využíván pracovníky v kancelářích nebo členy představenstva, na skladě nebo v prodejně, na klasických počítačích nebo mobilních zařízeních. Díky tomu jim umožňuje mít vždy náskok před konkurencí. Aplikace a služby společnosti SAP pomáhají zhruba 310 000 zákazníků v dosahování vyšších zisků, v udržitelném růstu a v přizpůsobování se aktuálním potřebám. V České republice působí společnost od roku 1992 a dosud získala více než 1 300 zákazníků z oblasti podniků, finančních institucí a organizací veřejné správy. Další informace naleznete na www.sap.com.