Už jen týden zbývá mladým lidem pro získání grantů na projekty Vpohybu

Lidé do 26 let a neziskovky vedené zástupci do 30 let mají poslední týden na podání žádostí o granty pro své projekty. Až 2,5 milionu korun jim rozdělí Nadace Vodafone v rámci svého programu Vpohybu. Už 10. rok takto podporuje mladé lidi, kteří organizují akce pro veřejnost nebo jakkoli zlepšují život ve svém okolí. Pro svůj projekt mohou úspěšní žadatelé získat minimálně 100 000 Kč a také podporu zkušených mentorů. (TZ)

Vpohybu_Nadace Vodafone_851_315_

V loňském roce se díky grantům Vpohybu úspěšně rozjelo 14 projektů z oblasti kultury, ekologie, zdraví a prevence, kultivace měst a obcí, pomoci handicapovaným nebo i vědy a techniky. Celkově už nadace podpořila více než 400 mladých projektů.

Od přihlášky k realizaci

Žádat o grant Vpohybu mohou skupiny lidí do 26 let a nestátní neziskové organizace vedené lidmi do 30 let. Po odeslání přihlášky následuje dvoukolové výběrové řízení. Mladí prezentují své projekty několikačlenné porotě, která vybere nápady s největším potenciálem. Hned v začátku dostanou tito finalisté značnou podporu formou školení v oblastech jako vedení projektu, marketingu či PR, mohou očekávat individuální přístup a hlavně finance ve výši 10 tisíc korun na svou kampaň na Hithitu. Pomocí crowdfundingu, neboli komunitního financování, je pak potřeba vybrat minimálně polovinu částky potřebné na realizaci projektu. Ta je individuální, žadatelé si ji stanoví vždy sami. Druhou polovinu po úspěšné kampani přidá Nadace Vodafone.

Úspěšní absolventi

Program Vpohybu je doslova líhní skvělých aktivit, které se často proslaví i dostanou do povědomí širší společnosti. Zatím se převážné většině projektů podařilo pomocí crowdfundingu peníze vybrat a svůj projekt rozjet. Vznikla tak třeba Pracovna v parku, Zdrojovna, Kulturní sportovna Radlická, první české muzeum filmu NaFilm nebo známý počin v oblasti prevence rakoviny #prsakoule. Mladí lidé z Jablonce obnovili život v budově městských lázní a v Mladějově se zachránila jedinečná průmyslová památka parní úzkokolejky.

„Chceme být pro mladé lidi a jejich iniciativy především partnerem. Za úspěšný považujeme ten projekt, který se s naší pomocí nastartuje a dokáže pak fungovat samostatně dál. Rádi také mladým otevřeme dveře k dalšímu rozvoji jejich nápadů v rámci našich programů Laboratoř Nadace Vodafone či Rok jinak,“ doplňuje ředitelka pro CSR a korporátní komunikaci Vodafone Czech Republic a.s. Adriana Dergam.

Základní informace o Vpohybu 2016

Vpohybu je grantový program Nadace Vodafone ČR, jehož cílem je podpořit angažovanost mladých lidí na lokální úrovni, rozvíjet jejich kreativitu, leadership a komunikační dovednosti důležité pro jejich profesní uplatnění. Program je určený pro neformální skupiny mladých lidí do 26 let a nestátní neziskové organizace vedené mladými lidmi do 30 let. Jde o program, který Nadace Vodafone vyhlašuje od roku 2006, a celkově jeho prostřednictvím dosud

podpořila přes 400 projektů. Nedílnou součástí grantu Nadace Vodafone je nutnost získat určitý objem peněz od veřejnosti prostřednictvím crowdfundingu na serveru Hithit.cz/NadaceVodafone. Představitelé projektů tak pro získání grantu musejí vyvinout větší aktivitu. Kampaň každého z projektů trvá 45

dní a její termín si volí realizátoři projektu sami podle vlastního harmonogramu.

Veškeré podrobnosti a náležitosti k přihlášce naleznete na www.nadacevodafone.cz/vpohybu

O Nadaci Vodafone

Nadace Vodafone vznikla v roce 2006 a je financována Skupinou Vodafone a společností Vodafone Czech Republic a.s. Podle výše poskytnutých příspěvků se Nadace Vodafone řadí mezi nejštědřejší firemní nadace v ČR. Během uplynulých let své existence rozdělila mezi neziskové projekty po celé ČR více než 170 milionů korun. Více informací na www.nadacevodafone.cz.