Průzkum ABSL: Brno přitahuje investory z podnikových služeb

Výsledky průzkumu trhu segmentu sdílených podnikových služeb v Brně představila asociace ABSL. Vyplývá z něj, že v moravské metropoli působí v tomto segmentu 15.000 zaměstnanců, což reprezentuje téměř 6 % všech produktivních občanů města a současně 22 % celého českého trhu sdílených podnikových služeb. Čekat se dá přitom další růst, a to zhruba 20ti procentním tempem ročně. (TZ)

Tento obor zažívá v Brně v poslední době nebývalou expanzi. Důvody jsou dva. Prvním je vhodná kombinace podmínek, které Brno jako město dnes poskytuje k podnikání i k životu,  druhým pak neustále vzrůstající zájem lidí pracovat v segmentu budoucnosti.

Podnikatelé a investoři na Brnu pozitivně hodnotí nejen jeho centrální polohu, ale i příznivější ceny nájmů a celkové nižší náklady na zaměstnance, než jak je tomu v hlavním městě. Zaměstnanci a obyvatelé Brna oceňují zase vysokou kvalitu života – dokonce i server Numbeo.com uvádí, že Brno je dnes nejen městem s nejvyšší kvalitou života v ČR, které v žebříčku předběhlo Prahu o 12 míst, ale stojí například i před Londýnem či Bruselem. Žebříček srovnává 143 měst všech kontinentů naší planety a Brnu aktuálně náleží 46. místo v rámci celého světa a 18 místo v Evropě. Vynikající pozice Brna je bezesporu ovlivněna nabídkou dobré práce, širokou škálou kulturního i sportovního vyžití a kvalitní infrastrukturou. Nemalou výhodou Brna je i zdejší kulturní pestrost a architektonicky zajímavé prostředí centra města v kontrastu s množstvím zeleně.

Petr Vokřál, primátor města Brna, k tomu říká: „Brno je středoevropské centrum vědy, vývoje a inovací. Poskytuje kvalitní zázemí pro společnosti z mnoha segmentů trhu, mezi nimiž hrají prim firmy zaměřené na počítačovou bezpečnost, vývoj softwaru a podnikové služby. Ekonomický potenciál Brna podporuje množství vysoce kvalifikovaných pracovních sil.” Jonathan Appleton, výkonný ředitel asociace ABSL, která sdružuje společnosti z oblasti podnikových služeb, dodává: „O tom, že Brno bylo dobrou volbou, se již přesvědčilo zhruba 30 investorů z našeho sektoru. Svá sídla zde mají společnosti zvučných jmen, jako například Infosys, Edwards, Zebra, Lufthansa a mnohé další. V současnosti sledujeme zvýšený zájem o Brno i u dalších firem, a tak se dá očekávat, že se řady brněnských center podnikových služeb ještě rozrostou o další významná jména.“

17 500 absolventů ročně, 17 000 lidí hledá práci

Zdrojem kvalifikovaných zaměstnanců v Brně je mimo jiné 13 místních vysokých škol, které dnes mají dohromady více než 70.000 studentů. Zdejší univerzity ročně opouští přes 17.500 absolventů, kteří disponují dobrou jazykovou výbavou. Za zmínku stojí i to, že 57 % zdejších lidí v produktivním věku hovoří anglicky na úrovní B2 či vyšší a 9 % Brňanů zvládá na této úrovni nejen angličtinu, ale i němčinu, případně jiný evropský jazyk. To je právě pro segment podnikových služeb extrémně důležitý předpoklad. Zajímavé je však bezesporu i to, že v moravské metropoli je v současné době zhruba 17.000 lidí, kteří aktivně hledají zaměstnání anebo jsou ochotni uvažovat o změně stávajícího místa.

Nájmy o 30 % levnější než v hlavním městě

Prostory, které Brno firmám nabízí pro jejich byznys, se vyznačují vysokou kvalitou, dobrou dostupností a v poměru k jiným destinacím i velmi příznivými cenami. Dle Kevina Turpina z realitní společnosti JLL, která se na průzkumu podílela, je v současné době v Brně v provozu 490.000 m2 kancelářských prostor, z nichž zhruba 80 % odpovídá třídě A. Z toho je 67.000 m2 aktuálně v nabídce k pronájmu. Dalších 55.000 m2 kancelářských prostor má být dokončeno ještě v letošním roce. Je tedy bezesporu z čeho vybírat. Podstatné však je, že průměrná cena za pronájem těchto prostor se dnes pohybuje mezi 8 a 12 EUR za m2, což je zhruba o 30 % méně, než v Praze, kde se nájmy se pohybují od 11,00 – 19,5 Eur/m2/měsíc. Průměrné centrum SSC/BPO přitom obsáhne cca 5 000 m2, výjimkou však nejsou ani centra sídlící na ploše 20 000 m2.

Mzdy o 24 % nižší než v Praze. Přesto se Brňanům žije lépe

Pro podnikatele je důležitý ještě jeden ukazatel, a sice náklady na zaměstnance. Mzdy se v Brně pohybují v průměru o 24 % níže, než v Praze. Koupěschopnost obyvatel Brna přitom nijak netrpí, protože život v Brně vyjde levněji než v hlavním městě. Průměrný roční plat obyvatel Brna činí 11.770 EUR, což odpovídá zhruba 318.000 Kč. V Praze je průměrný plat 415.500 Kč, tedy zhruba 15.388 EUR.

Pozitivní hlasy zaznívají nejen od nových investorů, ale i z firem, které v Brně již delší dobu působí. Například Jan Skoták z regionálního centra společnosti Infosys, která poskytuje evropským klientům služby v oblasti IT, poradenství či podnikových procesů, konstatuje: „Naše společnost se v roce 2004 rozhodla využít Brno jako svoje regionální sídlo hned z více důvodů. Důležitý byl dostatek kvalifikovaných lidí, ale také výhodná poloha a celková atmosféra města. Vývoj, kterým město i naše firma prošly, potvrdil, že šlo o dobré rozhodnutí. Těšíme se na další společný růst.“

Roman Pavloušek ze společnosti Edwards Services k tomu dodává: „Naše společnost funguje v Brně již pět let. K rozhodnutí založení střediska pro sdílené podnikové služby v Brně došlo v roce 2008, tedy na počátku poslední ekonomické krize. Hledali jsme v té době způsoby, jak zefektivnit podpůrné procesy, a proto jsme se rozhodli centralizovat finance a péči o zákazníky na jednom místě. Brno bylo vybráno pro svou strategickou polohu v kombinaci s faktem, že jde o univerzitní město s mladou vzdělanou pracovní sílou. Také jsme svého rozhodnutí nikdy nelitovali a jsme připraveni na další expanzi.“

O ABSL

ABSL (Association of Business Service Leaders in the Czech Republic) je organizace sdružující společnosti působící v segmentu sdílených podnikových služeb. Jde o segment, který představuje silný zdroj zaměstnanosti v České republice. ABSL vznikla v roce 2013 s cílem podporovat společnosti z oblasti podnikových služeb, sdílet best practises a pomáhat s rozvojem aktivit svých členů i jiných subjektů působících v tomto segmentu. Zároveň ABSL poskytuje podporu zahraničním investorům, kteří chtějí v ČR zřídit svá centra podnikových služeb. Více informací naleznete na www.absl.cz.