Wi-fi připojení pro více než 2 000 lidí. Ostravská hala Gong vsadila na technologii Cisco Meraki

Ostravská oblast Dolní Vítkovice zažívá impozantní znovuzrození. Revitalizovaný areál láká turisty, ale i návštěvníky kulturních akcí, stejně jako účastníky kongresů a konferencí. Srdcem areálu je totiž hala Gong, vestavěná do objektu původního plynojemu. Chybějícím článkem doplňujícím špičkovou audiovizuální techniku a jedinečné prostorové řešení bylo wi-fi připojení, které by splnilo všechny současné nároky. Pravou volbou se ukázala být platforma Cisco Meraki, kterou pomáhala implementovat společnost Alef Nula. Nová technologie například loni při Vánočním koncertu s Hradišťanem spolehlivě a bezpečně zvládla 250 zařízení připojených najednou přes wi-fi k internetu. (TZ)

Praha 31. května 2016 – V původní průmyslové oblasti Dolní Vítkovice se zrodil unikátní industriální areál, který má díky svému multifunkčnímu řešení, ale i neopakovatelné atmosféře zvučné jméno nejen v Ostravě či v Česku, ale v celé Evropě. Přestavba je dílem architekta Josefa Pleskota, který navrhl mimo jiné i unikátní využití bývalého plynojemu. Z něj se stala multifunkční hala Gong, která svými parametry, především jedinečným prostorovým řešením, kapacitou i vybavením špičkovou audiovizuální technikou, splňuje požadavky pro moderní vzdělávací a umělecké projekty a platformy. Provozovatel haly si dobře uvědomoval, že takovéto centrum se dnes neobejde bez kvalitního a stabilního wi-fi připojení, které je důležité nejen pro návštěvníky koncertů a výstav, ale také pro pořadatele či účastníky konferencí. Vzhledem ke kapacitě budovy, která přesahuje 2 000 návštěvníků, byla vybrána platforma Cisco Meraki implementovaná společností Vítkovice IT Solutions, a.s.

„Původní projekt počítal jen s obslužným pokrytím wi-fi pro správu budovy a pro návštěvníky zůstávala jen malá část kapacity,“ říká Petr Koudela, výkonný ředitel zájmového sdružení Dolní oblast Vítkovice, a dodává: „V celé hale sázíme na špičkové technologie a nechtěli jsme dělat kompromis ani ohledně wi-fi připojení. Požadavky klientů a partnerů realizujících u nás odborné akce nás přesvědčily, že dostupná a hlavně funkční wi-fi je nezbytná jak pro samotné účastníky, tak pro realizační a produkční týmy. Uvědomujeme si, že dnes již není možné větší kulturní akce, kongresy a konference realizovat bez stabilního a rychlého přístupu k internetu.“

O výhodách takového připojení se mohlo přesvědčit více jak 900 návštěvníků Vánočního koncertu s Hradišťanem nebo téměř 800 posluchačů rockového koncertu Janáčkovy filharmonie. V obou případech dokázala platforma Cisco Meraki spolehlivě obsloužit kolem 250 mobilních zařízení připojených najednou do bezdrátové sítě haly Gong.

„Trend při pořádání velkých kulturních akcí, kongresů, konferencí a podobných akcí je dnes poměrně jednoznačný – stále více obsahu je prezentováno on-line, organizátoři používají různé interaktivní prvky nebo hlasování. Proto potřebují skutečně stabilní připojení, které nabídne vysokou spolehlivost. Robustnost platformy Cisco Meraki nám umožňuje nabídnout takový uživatelský komfort, který odpovídá vysoké kvalitě prostorů haly Gong,“ vysvětluje Hana Balášová, Business Development Manager společnosti ALEF NULA.

Přes 2 000 bezpečných připojení

Právě nedostatečná kapacita či nestabilita při vyšším zatížení bývá častou slabinou nabízených wi-fi řešení. Platforma Cisco Meraki ale umožňuje velký počet současně připojených uživatelů i vysokou úroveň zabezpečení. Systém totiž nabízí škálu různých typů zabezpečení i nastavení bezpečnostních politik, a to až na aplikační vrstvu. Správce tak může například nastavit nejen filtrování určitých adres či stránek, ale také restrikce na určitý typ provozu.

Specialisté společnosti Vítkovice IT Solutions připravili návrh a implementaci projektu, který zahrnuje tři přepínače Cisco Meraki MS220-24P a také 17 bezdrátových bodů Cisco Meraki MR32 a MR72. Tím je zajištěno, že i při větší koncentraci uživatelů na některém z míst haly bude k dispozici dostatečně rychlé a stabilní připojení k internetu pro všechny zájemce.

Možnost provozu více virtuálních bezdrátových sítí, které platforma Cisco Meraki nabízí, dovoluje oddělit interní síť určenou pro správu budovy a použití zaměstnanci či personálem haly Gong a veřejnou síť pro návštěvníky. Cloudová aplikace Meraki Dashboard poskytuje řadu nástrojů pro jednoduchou správu a konfiguraci celé sítě, ale také detailní statistiky, s jejichž pomocí je možné identifikovat případná slabá místa či poruchy a okamžitě zjednat nápravu.

Mobily hrají prim. V budoucnu na nich návštěvníci najdou i zajímavé nabídky

Statistiky za dobu používání platformy Cisco Meraki v hale Gong ukazují, že návštěvníci se nejčastěji připojují k internetu ze svých mobilních telefonů. Proto mezi připojenými zařízeními dlouhodobě vede platforma Android následovaná iOS. Například během dvou dnů Svatebního veletrhu Nevěsta využilo připojení k wi-fi průměrně 125 uživatelů denně. Nicméně při některých kongresech či koncertech pořádaných v hale Gong jsou počty uživatelů výrazně vyšší. Přesto za dobu dosavadního používání Cisco Meraki nedošlo k rozsáhlejším výpadkům či problémům s připojením.

Jakkoli jsou v současnosti statistiky využívány pouze pro monitorování a vyhodnocování provozu, platforma Cisco Meraki nabízí do budoucna i další možnosti. „Wi-fi síť může být skutečně silným marketingovým nástrojem. S pomocí Cisco Meraki je možné například detekovat vracející se návštěvníky a připravit pro ně speciální nabídku nebo oslovit všechny majitele wi-fi zařízení, kteří se dostanou do blízkosti konkrétního přístupového bodu. Například v hale Gong tak mohou dostat návštěvníci automaticky informace o programu, ale také například o dalších chystaných akcích,“ uzavírá Hana Balášová.

O ALEF NULA

ALEF je stabilním dodavatelem informačních technologií už od roku 1994. Dnes patří mezi největší a nejstabilnější distributory v České Republice, na Slovensku, Maďarsku, Slovinsku, Chorvatsku a Srbsku. Specializuje se na technologie společností Cisco a NetApp, se kterými má více než dvacetileté zkušenosti.