STATISTIKA: Jak se mění trh s inteligentními domácnostmi?

Holešov, 28. červena 2016 – Boom chytrých domácností, inteligentních domů a Internetu věcí neustále nabírá na obrátkách. Podle výzkumu za uplynulý rok, který každoročně uveřejňuje renomovaná švédská agentura Berg Insight, je trh stále nejsilnější v severní Americe, kde vzrostl meziročně počet chytrých domácností o 62 procent. Evropské země mají zpoždění za tímto vývojem dva až tři roky – zato se tu během jediného roku trh zdvojnásobil. (TZ)

V severní Americe využívalo ke konci loňského roku chytré doplňky v domácnosti již 16,9 milionu uživatelů. Přičemž 2,8 milionu má doma komplexní a multifunkční systém s řídicí jednotkou a dalších 14,1 milionu Američanů využívá alespoň jeden ze šesti modulů, který agentura Berg Insight do svého výzkumu zahrnuje. To znamená, že může prostřednictvím chytrého telefonu či vzdálené webové aplikace ovládat klimatizaci, bezpečnost, osvětlení, otevírání oken a dveří, audiovizuální techniku nebo zdravotnické vybavení pro asistovanou péči.

Prognóza pak odhaduje, že v následujících letech tempo meziročního růstu zpomalí na přibližně 30 procent, což by znamenalo, že ke konci roku 2020 bude využívat inteligentní prvky 46,2 milionu severoamerických domácností. Obrat trhu dosáhl v roce 2015 v Severní Americe 6,2 miliard amerických dolarů a oproti předchozímu roku vzrostl o 42 procent. I v tomto případě agentura Berg Insight očekávají mírný pokles růstu – na 31 procent ročně a 24,3 miliard dolarů na konci roku 2020.

Evropský obrat vzrostl za rok o 157 procent

Evropský trh křivku vývoje do značné míry kopíruje, ale má oproti severní Americe zpoždění dva až tři roky. Na konci roku bylo v zemích Evropské unie celkem 6,6 milionu chytrých domácností, což je 100% nárůst oproti roku 2014, kdy inteligentní doplňky mělo doma pouze 3,3 milionu domácností. Z celkového čísla využívalo přibližně 0,8 milionu domácností komplexní řídicí systém a 5,8 milionu některý z dílčích modulů. V případě Evropy proto analytici očekávají ještě masivnější tempo růstu trhu v příštích letech – s průměrem okolo 54 procent ročně. Pokud by se tak skutečně stalo, bylo by na konci roku 2020 vybaveno inteligentní domácností 44,9 milionu uživatelů.

Mimořádně zajímavá jsou pak čísla o tržbách, kdy meziročně v Evropě obrat vzrostl o 157 procent. V roce 2015 prolomil hranici 2,7 miliard dolarů a očekává se přitom, že by na konci roku měl dosáhnout 14,7 miliard. „Čísla zveřejněná institutem Berg Insight v zásadě kopírují poptávku, kterou každoročně zaznamenáváme u našeho vlastního řešení iNELS. Zatímco před třemi lety jsme instalovali spíše jednotky domácností, dnes exportujeme systém do více než 70 zemí světa a máme pobočky ve 12 státech. A to se ještě statistika zaměřovala spíše na evropský a severoamerický trh, zatímco my vnímáme mimořádný zájem také z regionu Blízkého východu, Indie či Jihovýchodní Asie,“ doplňuje Jiří Konečný, majitel společnosti ELKO EP, jednoho z leaderů evropského trhu.

Více informací o zprávě z institutu Berg Insight naleznete na http://www.berginsight.com/News.aspx, o společnosti ELKO EP a řešení iNELS pak na: www.elkoep.cz a www.inels.cz.

###

ELKO EP patří mezi nejvýznamnější evropské výrobce v oboru domovních i průmyslových elektroinstalací a chytrých elektroinstalací pro bydlení, tzv. iNELS – Smart Home&Building Solutions. Tato ryze česká společnost zaměstnává v současnosti téměř 300 lidí. Společnost exportuje do 70 zemí světa a má 12 zahraničních poboček. V roce 2015 dosáhl obrat společnosti 540 milionů korun. Společnost ELKO EP se stala Firmou roku 2012 ve Zlínském kraji. Více informací naleznete na webových stránkách www.elkoep.cz a www.inels.cz.