ČSOB přináší tipy, na co si dát v létě pozor v nejoblíbenějších destinacích

Víte, že nejvíce transakcí během léta Češi provedou na Slovensku? ČSOB připravila průzkum top 6 destinací, které si klienti ČSOB, Ery a Poštovní spořitelny nejvíce oblíbili na trávení letní dovolené a kde zároveň nejvíce utrácejí. K finančním informacím se vám zajisté bude hodit několik základních slovíček v řeči dané země. Kromě přehledu faktů ke každé destinaci je k dispozici i rada, na co si dát v dané zemi pozor, aby dovolená na daném místě proběhla bez komplikací. (TZ)

  1. místo: Slovensko

Slovensko je pro Čechy oblíbenou destinací a v loňském létě zde klienti ČSOB, Ery a Poštovní spořitelny provedli na 110 tisíc transakcí za 90 milionů korun. Pokud se chystáte platit hotovostí, připravte si eura, naši slovenští sousedé jsou v eurozóně již od roku 2009. Klienti ČSOB mohou na Slovensku vybírat výhodněji za poplatek 6 Kč. Seznam ČSOB bankomatů na Slovensku je k dispozici na webových stránkách slovenské ČSOB. Je ale vidět, že Češi na Slovensku rádi používají svoji platební kartu, a to hlavně v obchodech s potravinami, kde za loňské léto provedli téměř 60 tisíc transakcí. V restauračních zařízeních vzrostly transakce meziročně dokonce o 40 %.

Co se týče bezpečnosti, tak podle Ministerstva zahraničních věcí ČR v posledních letech docházelo na Slovensku ke krádežím a vykrádání aut. Není tedy radno nenechávat v autě cennosti a zvláště ve městech si hlídejte osobní věci

Slovníček: peněženka = peňaženka; platební karta = platobná karta; hotovost = hotovosť; účtenka = účet; prosím = prosím; bankomat = bankomat; Chci platit, prosím. = Chcem platiť, prosím.; Dobrý den. = Dobrý deň.; Děkuji. = Ďakujem.; Na shledanou. = Dovidenia.

  1. místo: Chorvatsko

Také před cestou do Chorvatska si nezapomeňte vyměnit koruny za eura nebo kuny. Měnit si peníze v cílové destinaci se nemusí vyplatit. Pokud tedy nechcete nechat placení na náhodě, vyměňte si peníze už před dovolenou. Samozřejmě nejbezpečnější je platit kartou všude tam, kde je to možné. Pokud vám bude chybět hotovost, doporučujeme vybrat si z bankomatu.

Chorvatsko je od roku 2013 členem Evropské Unie, není ale členem Schengenského prostoru, proto potřebujete pro vstup do země pas nebo občanský průkaz. Bezpečnostní situace v zemi je dobrá, jen si dejte pozor na případné „kapsáře“ a nenoste u sebe velké finanční obnosy. Zajímavostí je, že každý prodejce (s výjimkou prodejců na tržnici) má povinnost vydat kupujícímu účtenku (chorvatsky: račun) a kupující má povinnost mít účtenku při opuštění provozovny u sebe. Čeští turisté v Chorvatsku utrácí nejvíce za jídlo v potravinách a za palivo na čerpacích stanicích, cca 45 tisíc transakcí. V Chorvatsku jsme rovněž zaznamenali 40% nárůst transakcí placení kartou v restauracích.

Slovníček: peněženka = novčanik; platební karta = kreditne kartice; hotovost = gotovina; účtenka = račun; prosím = molim; bankomat = bankomat; Chci platit, prosím. = Želim vrijedi, molim te.; Dobrý den. = Dobar dan.; Děkuji. = Hvala.; Na shledanou = Zbogom.

  1. místo: Německo

Do Německa Češi moc nejezdí za turistikou, ale spíše na nákupy. Není tedy překvapením, že největší počet transakcí, probíhá v nákupních centrech. Meziročně vzrostl dokonce o 60 %, což může být způsobeno tím, že se v Německu zvýšila akceptovatelnost karet MasterCard a Visa.

V Německu byste si měli dát pozor na stav vašeho vozidla, protože pokud na něm policie zjistí nějakou technickou závadu, může vám uložit tzv. pořádkovou pokutu a trvat na opravení závady. Na zloděje si dejte pozor hlavně na turisticky frekventovaných místech.

Slovníček: peněženka = brieftasche; platební karta = kreditkarte; hotovost = bargeld; účtenka = berücksichtigen; prosím = bitte; bankomat = geldautomat; Chci platit, prosím. = Ich möchte gültig, bitte.; Dobrý den. = Guten Tag.; Děkuji. = Danke.; Na shledanou. = Auf Wiedersehen.

  1. místo: Polsko

V Polsku je rovněž velký nárůst transakcí v obchodech s potravinami, a to o 40 %. Trend placení hotovostí však stále v polských obchodech trvá, výběry z bankomatu v loňském létě u klientů ČSOB, Ery a Poštovní spořitelny narostly o 13 %. To může být zapříčiněno tím, že ne všechny obchody přijímají euro. Přesto, že je součástí Evropské unie, ponechalo si Polsko svou vlastní měnu Złoty. V Polsku však funguje rozsáhlá síť soukromých směnáren nazývaných kantor, ve kterých často naleznete výhodné kurzy.

Pokud se v létě chystáte do Polska, pak počítejte s tím, že v období od 4. července do 2. srpna obnoví Polsko kontroly na vnitřních hranicích v rámci Schengenského prostoru, tedy i na hranicích s Českou republikou. Polská republika zvyšuje bezpečnostní opatření kvůli nadcházejícím vrcholným jednáním Severoatlantické aliance ve Varšavě, jakož i v souvislosti s konáním Světových dnů mládeže v Krakově. Připravte si tedy na cestu své doklady a počítejte se zdržením na hranicích.

Slovníček: peněženka = portfel; platební karta = karta kredytowa; hotovost = gotówka; účtenka = otrzymania; prosím = proszę; bankomat = bankomat; Chci platit, prosím. = Chcę ważne, proszę.; Dobrý den = Dzień dobry; Děkuji. = Dziękuję.; Na shledanou = Żegnaj.

  1. místo: Rakousko

Pokud se letos chystáte do Rakouska, ať už za sportem do Alp nebo relaxovat do lázní, doporučujeme mít při sobě kartu i větší hotovost. Karta je jednoznačně nejbezpečnější způsob platby, ne všude ji však přijímají. Pokud máte v rámci vašeho bankovního účtu výběry z bankomatů po celém světě zdarma, jako například klienti ČSOB Premium, pak si nemusíte dělat starosti.

Rakousko je jednou z nejbezpečnějších lokalit v Evropě, největší nebezpečí si často návštěvníci způsobují vlastní neopatrností. Nezapomínejte se správně pojistit, a to i pro případ, že byste škodu či újmu na zdraví způsobili někomu jinému. Pokud za hranice vyrážíte častěji, doporučujeme pojistit se celoročně. Nejen, že se tato pojistka finančně vyplatí, ale také se vyhnete tomu, že na pojištění zapomenete. Navíc získáte plnohodnotné pojištění, s vysokým krytím a širokými asistenčními službami. Pojistka se navíc vztahuje i na rekreační sporty, do kterých ČSOB zahrnuje také plážové atrakce jako například oblíbený parasailing. Při cestování také věnujte zvláštní pozornost při jízdě autem a parkování, Rakousko je v tomto směru netolerantní. Za špatné parkování hrozí na naše poměry opravdu vysoká pokuta, pokud vám auto odtáhnou, zaplatíte minimálně 250 eur plus pokutu od policie.

Slovníček: peněženka = brieftasche; platební karta = kreditkarte; hotovost = bargeld; účtenka = berücksichtigen; prosím = bitte; bankomat = geldautomat; Chci platit, prosím. = Ich möchte gültig, bitte.; Dobrý den. = Guten Tag.; Děkuji. = Danke.; Na shledanou. = Auf Wiedersehen.

  1. místo: Itálie

Slunná Itálie je, co se týče počtu provedených transakcí v létě, pro klienty ČSOB, Ery a Poštovní spořitelny z první šestice na posledním místě. Prostřednictvím platební karty zde utratili 92 milionu korun, a to převážně za ubytování a také jídlo. Itálie je pověstná dobrým vínem a nejrůznějšími delikatesami, za ty Češi o loňské letní dovolené utratili bezmála 15 milionů korun v necelých 10 tisících karetních transakcích.

V Itálii je platný zákon na potírání obchodu s padělanými výrobky, podle nějž může být za nákup zboží u plážových či pouličních prodejců pokutován zákazník částkou do výše 10 000 eur. Podle Ministerstva zahraničních věcí jsou na tuto skutečnost turisté v oblíbených destinacích upozorněni prostřednictvím vývěsek a plakátů na veřejných místech či dopravních prostředcích.

Slovníček: peněženka = portafoglio; platební karta = carta di credito; hotovost = contanti; účtenka = ricevimento; prosím = per favore; bankomat = ATM; Chci platit, prosím. = Voglio valida, per favore.; Dobrý den. = Buongiorno.; Děkuji. = Grazie.; Na shledanou. = Arrivederci.