Počet veřejných zakázek v ČR stoupá, největším zprostředkovatelem informací je AAAPOPTÁVKA.CZ

Poptávkový portál AAAPOPTÁVKA.CZ z portfolia mediální skupiny MAFRA vyhodnotil vývoj trhu za uplynulé dva roky a zjistil, že meziročně stoupá jak počet veřejných zakázek, tak i objem financí. Největší počet veřejných zakázek eviduje v kategoriích  Stavebnictví, Stroje a Počítače. (TZ)

„V první polovině roku 2014 bylo na našem webu zveřejněno 27 901 veřejných zakázek, o rok později jich bylo přesně o čtyři tisíce více a letošní rok jde o boom jak v počtu zakázek (celkem 32 581), tak v objemu. Stavební práce hlásí nárůst o 15,3 miliardy korun ve srovnání s loňským rokem. Objem dodávek se téměř zdvojnásobil – oproti loňským 25,4 miliardy se letos pohybují okolo 50,5 miliardy korun. Nárůst nezaznamenaly pouze služby, u nichž objem meziročně klesl o 540 milionů korun,“ říká Michal Finta, vedoucí  AAAPOPTÁVKA.CZ.

Trend se odráží i v příležitostech pro firmy, které jsou na poptávkovém portálu registrovány. 86 % dodavatelů na AAAPOPTÁVKA.CZ realizovalo alespoň jednu veřejnou zakázku. Z nich téměř polovina firem (47 %) získala veřejnou zakázku v hodnotě 100 tisíc až 1 milion korun  a třetina firem  (29 %) dosáhla na zakázku v rozmezí 1 milionu až 500 milionů korun.

Jednou až třikrát za rok získá veřejnou zakázku 39 % firem, které jsou registrovány na AAAPOPTÁVKA.CZ. Téměř čtvrtina firem se veřejné zakázce věnuje dokonce čtyřikrát až desetkrát ročně. V rámci registrace mají také on-line poradnu zdarma.

AAAPOPTÁVKA.CZ je největší poptávkový systém v ČR. Denně zveřejňuje přes 250 veřejných zakázek z celé České republiky. Registrovaným firmám je posílá přímo do e-mailu. Kromě veřejných zakázek spojuje také poptávky s firmami například z oblasti stavebnictví, poradenství, realit nebo výroby.