Diváci získají jistotu, které televize si koupit. České Radiokomunikace spouští testování přijímačů pro novou generaci televizního vysílání DVB-T2

Praha, 30. srpna 2016 – České Radiokomunikace (ČRa) zahájily testování televizorů a set top boxů a ověřují jejich kompatibilitu s pozemním televizním vysíláním nové generace DVB-T2. Přechod na DVB-T2 bude realizován pomocí souběžného vysílání stávajících DVB-T sítí a nových přechodových sítí DVB-T2, které začnou vysílat začátkem roku 2017. Dnešní DVB-T vysílání bude ukončeno až v letech 2020 – 2021 a do té doby diváci nemusí řešit žádné nákupy televizorů ani set top boxů. Pokud si ale nový přístroj koupit chtějí nebo potřebují, mohou se spolehnout na výsledky testování Českých Radiokomunikací. Výrobci, jejichž produkty testem projdou, dostanou oprávnění je označit speciálním logem a samolepkou. První otestované přijímače budou zveřejněny v průběhu září, a to na www.dvbt2overeno.cz. Seznam bude průběžně aktualizován o nová zařízení. (TZ)

České Radiokomunikace zřídily testovací laboratoř, kde ověřují kompatibilitu televizí i set top boxů s novým standardem televizního vysílání DVB-T2 s kodekem HEVC. Využívají k tomu svých unikátních a dlouhodobých zkušeností z experimentálního vysílání DVB-T2.

„Naším cílem je pomoci výrobcům, prodejcům a především divákům s tím, aby na trhu byl dostatek vhodných přijímačů a bylo jasně patrné, které to jsou,“ říká ředitel regulace a strategie ČRa Marcel Procházka. Naše unikátní znalosti v oblasti DVB-T2 vysílání nyní využíváme pro každodenní komunikaci s výrobci přijímačů. Víme, na které oblasti je potřeba se zaměřit, a kde by mohly případně nastat problémy. Také jsme se inspirovali zahraničními zkušenostmi, přechod na DVB-T2 a certifikační proces probíhá například v Německu,“ doplňuje Marcel Procházka.

Přístroje, které testem úspěšně projdou, získají oprávnění být označeny logem. Na první pohled tak bude patrné, že jsou připraveny na nový standard vysílání.  První seznam vyzkoušených přijímačů zveřejní České Radiokomunikace v září. Bude dostupný na adrese www.dvbt2overeno.cz. Stránka bude spuštěna v průběhu září a bude uzpůsobena i k zobrazení na mobilním zařízení tak, aby si divák mohl ověřit vhodnost pořizovaného přijímače kdekoliv přes svůj chytrý telefon.

České Radiokomunikace a.s. (ČRa) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. ČRa disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.