ntel chystá akvizici společnosti Movidius: S pomocí RealSense urychluje rozvoj počítačového vidění

Technologie Movidius pomůže společnosti Intel nabídnout řešení pro počítačové vidění a pro hluboké učení strojů od koncových zařízení po cloud. Těžit z něj budou například drony, roboti, náhlavní sady pro virtuální realitu a další novinky. (TZ)

Autor: Josh Walden

Vstupujeme do doby, v níž zařízení musejí být chytrá a připojená k internetu. Je-li zařízení schopné reagovat na okolní prostředí, nabízejí se zcela nová a naprosto neočekávaná řešení v podstatě sama.

V rámci své vize a strategie RealSense™ jsme kromě samotné tvorby klíčových technologií provedli také akvizice některých z nich, abychom si zajistili silné postavení v oblasti počítačového vidění a percepční výpočetní techniky.

Jednoduše řečeno, pomocí počítačového vidění dokáží stroje vizuálně zpracovávat své okolí a díky tomu jej dokáží také pochopit. Kamery slouží jako „oči“ konkrétního zařízení, procesor představuje „mozek“ a procesor zpracovávající „zrakový vjem“ strojů je obdobou „části mozkové kůry, která zajišťuje vidění“. Integrováním těchto prvků počítačové vidění umožňuje navigaci a mapování, vyhýbání se kolizím, sledování, rozpoznání předmětů, inspekční analýzu a další využití. Vždy jde o funkce, které se ukazují jako velice atraktivní pro nové trhy.

S nástupem kamer RealSense™, které dokáží rozpoznat hloubku, jsme přinesli skutečně revoluční technologii umožňující zařízením vidět svět ve třech rozměrech. Abychom možnosti této technologie posílili, dokončili jsme několik akvizic v oblasti strojového učení, hlubokého učení a kognitivní výpočetní techniky. S jejich pomocí budeme schopni vytvořit škálu funkcí, které otevřou zcela nový svět možností: od poznávání předmětů, přes rozpoznávání scén, ověřování totožnosti, sledování až po navigaci. Zařízení jsou stále chytřejší a decentralizovanější, specifické atributy SoC (System on a Chip) tedy budou hrát významnou roli v poskytování obdoby lidského vidění přibližně padesáti miliardám zařízení, které by dle odhadů měly být do roku 2020 připojeny k internetu.

Z tohoto důvodu jsem rád, že mohu oznámit probíhající akvizici společnosti Movidius*. Intel díky ní získá energeticky úsporné, vysoce výkonné SoC platformy pro urychlení aplikací s počítačovým viděním. Vedle toho tato akvizice přinese algoritmy optimalizované pro hluboké učení, zpracování dat, navigaci, mapování i přirozené interakce a také bohaté zkušenosti v oblasti počítačového vidění integrovaného do oblečení a strojové inteligence. Technologie vyvinutá společností Movidius optimalizuje a posiluje funkce kamer RealSense™ a rozšiřuje škálu jejich praktického využití.

Vidíme obrovský potenciál pro to, aby Movidius urychlil naše iniciativy v oblastech nových a vznikajících technologií. Schopnost sledovat, řídit, mapovat a poznávat scény i objekty za použití vysoce výkonných a energeticky úsporných SoC od společnosti Movidius otevírá možnosti v oblastech, kde klíčové elementy představují teplo, výdrž na baterie a velikost přístroje. Zejména budeme usilovat o aplikaci této technologie v oblasti rozšířené, virtuální a propojené reality (AR/VR/MR), v dronech, robotech, bezpečnostních kamerách a dalších zařízeních. Špičková rodina SoC pro počítačové vidění, kterou Movidius vyvinul, doplní naši nabídku využití RealSense™ a také rozšíří naše IP i produktové portfolio.

Počítačové vidění bude pro oblast IT revoluční a Intel stojí v čele této iniciativy. Pomáhá mu k tomu jeho vlastní technologie RealSense™ a nyní i připravovaná akvizice společnosti Movidius, díky které bude možné nabízet komplexní balík řešení pro percepční výpočetní techniku.

Josh Walden je senior viceprezident a generální manažer New Technology Group společnosti Intel.