Kaspersky Lab: Největší kybernetickou hrozbou současnosti je ransomware

Ve dnech 20. až 23. října proběhla každoroční akce European Cyber Security Weekend pořádaná společností Kaspersky Lab. Tento rok se konference konala na Maltě a sešli se na ní experti společnosti Kaspersky Lab, zástupci holandské národní policie, novináři i reprezentanti firem z celé Evropy, Izraele a Jihoafrické republiky. Jedním z hlavních témat tohoto ročníku byl ransomware – hrozba, která představuje vážná rizika pro data a finance koncových uživatelů i podniků. Zvláštní pozornost byla věnována IT bezpečnosti malých a středních podniků. Experti Kaspersky Lab také ukázali přehled současných globálních a regionálních kybernetických hrozeb a bezpečnostních trendů. (TZ)

Analýza IT hrozeb ve třetím čtvrtletí 2016 společnosti Kaspersky Lab ukazuje, že v Evropě musela čelit bezpečnostním problémům, které souvisely s lokální sítí nebo externími médii, třetina uživatelů (33 %) a 15 % bylo ohroženo internetovými hrozbami. Statistiky cloudové služby Kaspersky Security Network za období od července do září 2016 ukazují, že nejvíce uživatelů napadených lokálními hrozbami je na Ukrajině (57,9 %). Ta je následovaná Izraelem (38,5 %), Srbskem a Řeckem (37,6 %) a Jihoafrickou republikou (36 %). Největší počet incidentů spojených s internetovými hrozbami byl zaznamenán ve Slovinsku (23,9 % uživatelů služby KSN), na Ukrajině (21,8 %), ve Španělsku a Řecku. Méně online hrozeb se objevilo v Nizozemí, Jihoafrické republice, Velké Británii a České republice, kde bylo napadeno 7-10 % uživatelů.

„Kybernetické hrozby se vyvíjejí společně s technologiemi a ovlivňují jak jednotlivce, tak firmy. Malware se kromě rychlého růstu stává stále sofistikovanější a je schopný způsobit větší škody. Obzvlášť rychle se pak vyvíjí ransomware, který je jednou z hlavních hrozeb současnosti. Náš průzkum ukazuje, že 40 % uživatelů za svá data v případě zašifrování zaplatí, což jen nahrává kyberzločincům,“ řekl Marco Preuss, ředitel evropského GReAT týmu (Global Research and Analysis Team), Kaspersky Lab. „ Na scéně se objevují i nová rizika inspirovaná Internetem věcí (IoT), například chytré televize mohou být zneužity ke sledování svých majitelů. Je proto nezbytné, abychom se připravili na současná i budoucí rizika, kterým můžeme být kvůli chytrým zařízením vystaveni.“

V roce 2015 a na začátku letošního roku zaregistrovala společnost Kaspersky Lab více než dva miliony kybernetických incidentů, které se týkaly ransomwaru. Ve srovnání s obdobím 2014 – 2015 se počet útoků ransomwaru na korporátní sektor zvýšil šestkrát. Experti Kaspersky Lab očekávají, že vzhledem ke stále častějšímu využití této hrozby kyberzločinci by mohla překonat dokonce i bankovní trojany.

Podle průzkumu zaměřeného na korporátní IT bezpečnostní rizika (2016 Corporate IT security Risks) má za posledních dvanáct měsíců zkušenost s útokem ransomwaru pětina podniků (20 %) z celého světa. V Evropě je tento problém závažnější, napadena byla více než čtvrtina (28 %) firem. Nižší počet útoků (19 %) zaznamenala Kaspersky Lab v Jihoafrické republice. Ransomware se však neomezuje pouze na uživatele stolních počítačů. Ve druhém čtvrtletí 2016 odhalili experti celkem 83 048 škodlivých instalačních balíčků, které byly vyvinuty pro mobilní platformy.

Kaspersky Lab pomáhá společnostem snížit riziko napadení ransomwarem díky volně dostupnému nástroji Anti-Ransomware Tool for Business i speciálním doplňkům pro klíčová řešení. Kaspersky Lab navíc spolupracuje s Europolem, holandskou národní policií a společností Intel Security na nedávno spuštěném projektu No More Ransom, jehož cílem je informovat veřejnost o nebezpečí ransomwaru. Iniciativa také pomáhá obětem získat zpět svá data, aniž by za ně museli kybernetickým zločincům zaplatit. Na projektu se podílí i policejní složky ze čtrnácti různých zemí světa.

„Jsme odhodláni bojovat proti kyberzločinu, a speciálně proti ransomwaru.  Úspěchu ale můžeme dosáhnout jedině spojením sil s ostatními policejními složkami a kyberbezpečnostními společnostmi. Kybernetický zločin je totiž celosvětová hrozba bez jakýchkoliv hranic a zábran. Pomocí projektu No More Ransom a dalších aktivit děláme všechno pro to, abychom zastavili zločince a data navrátili jejich majitelům, aniž by za ně museli zaplatit. Doporučujeme zvýšenou opatrnost a zálohování dat, které mohou napadení zabránit,“ řekl Ton Maas, koordinátor digitální agendy holandské policie.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je mezinárodní společností, která se zabývá kybernetickou bezpečností a funguje již od roku 1997. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky Lab při vytváření bezpečnostních řešení a služeb k ochraně podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.