ImageGate: Check Point odkrývá novou metodu šíření malwaru prostřednictvím obrázků

Praha, 24. listopadu 2016 – Check Point® Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP) oznámil, že jeho bezpečnostní odborníci identifikovali nový vektor útoků pojmenovaný ImageGate, který vloží malware do obrázků a grafických souborů. Navíc výzkumníci odhalili způsob, jak hackeři šíří škodlivý kód pomocí těchto obrázků na sociálních sítích, jako jsou Facebook a LinkedIn. (TZ)

Podle výzkumu útočníci vytvořili novou techniku, jak vložit škodlivý kód do obrazového souboru a úspěšně jej nahrát na webové stránky sociálních sítí. Útočníci zneužívají nesprávné konfigurace v infrastruktuře sociálních médií, aby přinutili oběti ke stažení obrazového souboru. A jakmile koncový uživatel klikne na stažený soubor, tak dojde k infikování zařízení.

Celý bezpečnostní průmysl v posledních čtyřech dnech pozorně sleduje masivní šíření ransomwaru Locky prostřednictvím sociálních sítí a zejména prostřednictvím facebookové kampaně. Check Point věří, že nová technika ImageGate odhaluje, jak byla tato kampaň vůbec možná, což byla doposud nezodpovězená otázka.

Výzkumníci společnosti Check Point odhalili útok, který ovlivňuje hlavní internetové stránky a sociální sítě po celém světě, včetně Facebooku a LinkedInu. Check Point o útoku informoval Facebook a LinkedIn na začátku září.

Na ukázku nové útočné techniky se můžete podívat zde:  https://youtu.be/sGlrLFo43pY

Jakmile v případě ransomwaru Locky uživatel stáhne a otevře škodlivý soubor, všechny soubory na jeho osobním zařízení se automaticky zašifrují a přístup k nim lze znovu získat pouze zaplacením výkupného. Podle odhadů je útočná kampaň stále v plném proudu a každý den přibývají nové a nové oběti.

„Stále více lidí tráví čas na sociálních sítích, proto se hackeři pokouší najít cestu právě do těchto platforem,“ říká Oded Vanunu, vedoucí výzkumu produktových zranitelností, Check Point. „Kyberzločinci si dobře uvědomují, že tyto stránky jsou obvykle povolené, takže se snaží najít nové techniky, jak využít sociální média pro škodlivé aktivity. Výzkumníci společnosti Check Point se snaží zjistit, kde útočníci udeří příště, aby ochránili uživatele před nejpokročilejšími hrozbami.“

Jak se chránit:

Check Point doporučuje následující preventivní opatření:

  1. Pokud jste klikli na obrázek a váš prohlížeč začal stahovat soubor, neotvírejte jej. Jakékoliv webové stránky sociálních sítí by měly zobrazit obrázek bez stažení jakéhokoli souboru.
  2. Neotvírejte žádný obrázkový soubor s neobvyklou příponou (jako jsou SVG, JS nebo HTA).

Podrobné a technické informace o útoku budou zveřejněny společností Check Point až po nápravě škod způsobených zranitelností na hlavních postižených stránkách, aby útočníci nemohli tyto informace využít jako svou výhodu.

Sledujte Check Point online:  
Check Point Blog: http://blog.checkpoint.com/
Twitter: http://www.twitter.com/checkpointsw a www.twitter.com/CheckPointCzech
Facebook: http://www.facebook.com/checkpointsoftware
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/check-point-software-technologies

YouTube: http://www.youtube.com/user/CPGlobal

O společnosti Check Point Software Technologies

Check Point Software Technologies Ltd. (www.checkpoint.com) je největší celosvětový dodavatel čistě bezpečnostních řešení. Chrání zákazníky před kyberútoky prostřednictvím unikátních řešení, která nabízí bezkonkurenční úspěšnost zachycení malwaru a jiných typů útoků. Check Point nabízí kompletní bezpečnostní architekturu, která chrání vše od podnikových sítí až po mobilní zařízení, a navíc Check Point poskytuje i nejkomplexnější a nejintuitivnější správu zabezpečení. Check Point chrání více než 100 000 organizací všech velikostí. Ve společnosti Check Point zabezpečujeme budoucnost.