Více než 1 milion účtů Google ohroženo novým malwarem Gooligan

Check Point odhalil masivní narušení bezpečnosti účtů Google. Nová malwarová kampaň infikuje každý den více než 13 000 zařízení se systémem Android. (TZ)

Praha, 30. listopadu 2016 – Check Point® Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP) oznámil, že odhalil novou variantu malwaru pro Android, která narušila bezpečnost více než 1 milionu účtů Google. Nová malwarová kampaň Gooligan rootuje zařízení se systémem Android a krade e-mailové adresy a uložené ověřovací tokeny. S těmito informacemi mohou útočníci získat přístup k citlivým uživatelským datům z Gmailu, Fotek Google, Dokumentů Google, Google Play a G Suite.

„Tato krádež informací o více než miliónu účtů Google nemá obdoby a je to další etapa kybernetických útoků,“ říká Daniel Šafář, Country Manager pro Českou republiku a region CZR ve společnosti Check Point. „Vidíme posun ve strategii hackerů, kteří nyní cílí na mobilní zařízení a snaží se z nich dostat citlivé informace.“

Klíčová zjištění:

  • Kampaň infikuje 13 000 zařízení každý den a jako první způsobila root více než 1 milionu zařízení.
  • Stovky e-mailových adres jsou spojeny s podnikovými účty z celého světa.
  • Gooligan cílí na zařízení se systémem Android 4 (Jelly Bean, KitKat) a 5 (Lollipop), které představují téměř 74 % aktuálně používaných zařízení Android.
  • Jakmile útočníci získají kontrolu nad zařízením, generují tržby podvodným instalováním aplikací z Google Play a hodnotí je jménem obětí.
  • Každý den Gooligan instaluje na kompromitovaných zařízeních minimálně 30 000 aplikací, což je více než 2 miliony aplikací od začátku kampaně.

Malware ohrozil i účty a zařízení českých uživatelů.

Check Point s informacemi o kampani okamžitě informoval bezpečnostní tým společnosti Google. „Velmi si vážíme partnerství se společností Check Point. Společně jsme pracovali na pochopení situace a odpovídajících krocích. V rámci naší trvalé snahy chránit uživatele před malwarem z rodiny Ghost Push jsme přijali řadu opatření, abychom naše uživatele chránili a vylepšili celkové zabezpečení ekosystému Android,“ říká Adrian Ludwig, ředitel zabezpečení systému Android ve společnosti Google. Google mimo jiné kontaktoval postižené uživatele a zrušil jejich tokeny, odstranil aplikace spojené s malwarovou rodinou Ghost Push z Google Play a přidal nové vrstvy ochrany do technologie ověřování aplikací.


Mobilní výzkumný tým společnosti Check Point poprvé zaznamenal Gooliganův kód ve škodlivé aplikaci SnapPea minulý rok. V srpnu 2016 se objevila nová varianta malwaru a od té doby infikoval denně minimálně 13 000 zařízení. Asi 57 % z těchto zařízení se nachází v Asii a asi 9 % v Evropě. Unikly informace o stovkách e-mailových adres spojených se společnostmi z celého světa. K infikování zařízení dojde, pokud uživatel stáhne a nainstaluje Gooliganem nakaženou aplikaci na zranitelném zařízení se systémem Android nebo klikne na nebezpečný odkaz ve zprávě použité k phishingovému útoku.

Check Point nabízí bezplatný online nástroj, který umožňuje uživatelům systému Android zkontrolovat, jestli byla narušena bezpečnost jejich účtu.

„Pokud byl váš účet napaden, je nutné provést čistou instalaci operačního systému na vašem mobilním zařízení. Tento komplexní proces se nazývá ‚flashování‘ a doporučujeme vypnout přístroj a zařízení donést k certifikovanému technikovi nebo vašemu poskytovateli mobilních služeb, protože celá operace vyžaduje odborné provedení,“ dodává Šafář.

Více informací najdete na blogu společnosti Check Point: http://blog.checkpoint.com/2016/11/30/1-million-google-accounts-breached-gooligan

Sledujte Check Point online:  
Check Point Blog: http://blog.checkpoint.com/
Twitter: http://www.twitter.com/checkpointsw a www.twitter.com/CheckPointCzech
Facebook: http://www.facebook.com/checkpointsoftware
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/check-point-software-technologies

YouTube: http://www.youtube.com/user/CPGlobal

O společnosti Check Point Software Technologies

Check Point Software Technologies Ltd. (www.checkpoint.com) je největší celosvětový dodavatel čistě bezpečnostních řešení. Chrání zákazníky před kyberútoky prostřednictvím unikátních řešení, která nabízí bezkonkurenční úspěšnost zachycení malwaru a jiných typů útoků. Check Point nabízí kompletní bezpečnostní architekturu, která chrání vše od podnikových sítí až po mobilní zařízení, a navíc Check Point poskytuje i nejkomplexnější a nejintuitivnější správu zabezpečení. Check Point chrání více než 100 000 organizací všech velikostí. Ve společnosti Check Point zabezpečujeme budoucnost.