Gartner koupí za 2,6 miliardy dolarů poradenskou a výzkumnou společnost CEB

Vznikne tak přední globální výzkumná a poradenská firma pokrývající všechny klíčové funkce velkých podniků. (TZ)

Gartner, největší světová analytická společnost zaměřená na informační technologie, a CEB, přední poskytovatel poradenství v oblasti managementu a řízení talentů, oznámily dne 5. 1. 2017, že uzavřely dohodu, podle níž Gartner získá všechny akcie CEB výměnou za hotovost a akcie v celkové výši
2,6 miliardy dolarů. Celková hodnota transakce včetně závazků společnosti CEB ve výši 0,7 miliardy dolarů, které Gartner převezme, tak činí 3,3 miliardy dolarů. Transakce byla schválena představenstvy obou společností a měla by být dokončena v první polovině roku 2017.

Podle dohody získají akcionáři CEB 54 dolarů v hotovosti a 0.2284 kmenové akcie Gartneru za každou kmenovou akcii CEB, což odpovídá rozdělení nabídky na 70 % hotovost a 30 % akcie. Celková hodnota 77.25 dolarů je přibližně 31 % nad váženým průměrem ceny akcií CEB během posledních 30 dnů, 41 % nad váženým průměrem ceny za posledních 60 dnů a 25 % nad cenou akcií CEB ke konci obchodování
4. ledna 2017 (poslední den před ohlášením akvizice). Po dokončení transakce budou akcionáři Gartneru vlastnit přibližně 91% podíl a akcionáři CEB 9% podíl. Gartner bude transakci financovat kombinací emise akcií a využitím stávajících i nových úvěrů.

Akvizice CEB dále posílí schopnosti Gartneru poskytovat klientům hodnotnou podporu, pomoc a jistotu pro správné rozhodování. Tradiční služby Gartneru založené na analyticích, poradenství a syndikovaném výzkumu v oblasti informačních služeb, marketingu a dodavatelských řetězců v kombinaci se znalostmi nejlepší praxe a řízení talentů v řadě oblastí včetně řízení lidských zdrojů, obchodu, financí a legislativy vytvoří komplexní a diferencovanou škálu poradenských služeb cílenou na klíčové priority prakticky celého vrcholného vedení bez ohledu na odvětví a velikost podniku – celosvětově.

Podle předběžných výsledků obou společností za období posledních dvanácti měsíců končící
30. září 2016 činí kombinovaný obrat 3,3 miliardy dolarů, 693 milionů dolarů EBITDA a 463 milionů dolarů volných peněžních toků. V současné době zaměstnávají Gartner a CEB celkem přes 13 tisíc spolupracovníků ve více než 100 zemích.

Podrobnější tiskovou zprávu (v Angličtině) včetně komentářů CEO Gartneru Gena Halla a CEO CEB Toma Monahana i podrobněji rozebraných očekávaných přínosů celé transakce naleznete na stránkách Gartner.

O společnosti Gartner

Gartner je největší světová analytická společnost zaměřená na informační technologie. Více než 1 200 analytiků Gartner sleduje na dva tisíce technologií, aplikací a trendů, provádí tržní analýzy 175 technologických segmentů, sleduje přes dva tisíce výrobců a dodavatelů a produkuje ročně
5 000 IT benchmarků. V databázi Gartner je víc než 122 tisíc vlastních reportů a analýz. Gartner má přes 14 tisíc klientů; je mezi nimi 75 % firem z žebříčku Global 500.