Téměř 600 modelů televizí a set-top-boxů má od Českých Radiokomunikací potvrzení „DVB-T2 ověřeno“. Prodejci hlásí výrazný zájem o certifikované přijímače.

Praha, 11. ledna 2017 – České Radiokomunikace (CRA) už od září 2016 provádějí certifikace TV přijímačů pro nový standard televizního vysílání DVB-T2. Certifikací již prošlo téměř 600 modelových řad, většinou se jedná o televizory se zabudovaným tunerem, ale i set-top-boxy. Zastoupeny jsou prakticky všechny významné značky na českém trhu. V kamenných i on-line obchodech je možné koupit TV označené „DVB-T2 ověřeno“ již zhruba od 3 500 Kč (televize s úhlopříčkou 24“). V předvánočním provozu a v období povánočních slev prodejci potvrzují zvýšený zájem o certifikované televizory. (TZ)

Testy, které CRA provádějí, ověřují připravenost prodávaných televizních přijímačů na pozemní vysílání nové generace DVB-T2 s kodekem HEVC. Seznam všech otestovaných přijímačů je dostupný na stránce www.dvbt2overeno.cz. Aktuálně je na seznamu téměř 600 položek a tento seznam je průběžně aktualizován s příchodem nových modelů televizních přijímačů. Certifikované přijímače jsou již dostupné u většiny prodejců elektroniky na českém trhu.

Nejlevnější přístroje se samolepkou DVB-T2 se prodávají od 3 500 Kč. Podle výzkumu Digimonitor, který provedly CRA, si však lidé nejčastěji pořizují televize s úhlopříčkou 101 – 128 cm, v cenové relaci od 10 000 Kč. Potvrzují to i zkušenosti prodejců elektroniky. „Tradičně vždy před Vánoci a v období povánočních slev zákazníci více nakupují elektroniku, zejména televizory. Lidé, kteří kupovali nové televize, projevili u všech našich prodejních kanálů, elektronických i kamenných, zájem o přijímače, které jsou již připravené a otestované pro fungování ve standardu DVB-T2. Pro sebe si nejčastěji lidé pořizují televizory s větší úhlopříčkou, jako druhou televizi do domácnosti, nebo jako dárek pro své blízké kupují televizory s úhlopříčkou okolo 80 cm. Aktuálně nabízíme více než 200 přijímačů všech běžně dostupných značek, které již prošly certifikací CRA. Na našem eshopu můžete TV certifikované pro DVB-T2 lehce vybrat za pomoci jednoduchého filtru, na prodejnách vám poradí vyškolený personál,“ uvádí Lenka Mastešová, tisková mluvčí sítě prodejen Euronics.

Na konci roku 2016 bylo ukončeno satelitní vysílání většiny programů v SD rozlišení. Pro ty, kdo si nezakoupili set-top-box nebo televizní přijímač, který podporuje satelitní příjem v HD kvalitě, to znamená konec příjmu řady oblíbených programů. Pokud diváci nechtějí investovat do nového satelitního přijímacího zařízení, mohou využít nabídky terestrického digitálního vysílání, které poskytuje víc než 25 celoplošných programů a je zdarma.

Více informací k procesu přechodu digitálního pozemního vysílání na nový standard DVB-T2, jak přijímat DVB-T2 a seznamy certifikovaných televizních přijímačů naleznete na www.dvbt2overeno.cz.

České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.