Twisto míří vysoko, jako jediní Češi jedou prezentovat na konferenci FinovateEurope 2017

Praha 12. ledna 2017 – Desátý ročník nejprestižnější evropské fintechové konference bude mít české zástupce. Na londýnském FinovateEurope 2017 se počátkem února (7.–8. února) představí odborné veřejnosti, investorům a světovým médiím český startup Twisto. Společně s dalšími 99 evropskými FinTech firmami ukáže své pojetí budoucnosti financí. Konference má za cíl prezentovat nejinovativnější firmy (startupy), které v daných regionech mění zaběhlé finanční a bankovní prostředí. Twisto si od konference slibuje především nové kontakty na potenciální investory, kteří by mohli firmě pomoci expandovat na další trhy. (TZ)

„Mám velkou radost, že se můžeme v konkurenci nejlepších evropských FinTech firem představit na konferenci FinovateEurope. Pozvánky na podobné akce jsou pro nás hnacím motorem a důkazem, že Twisto dělá pro zákazníky platby jednodušší, a hlavně bezpečnější,“ uvedl Michal Šmída, zakladatel a CEO Twisto payments.

Jak probíhaly minulé ročníky konference Finovate, se můžete podívat na www.finovate.com.

Pro Twisto se nejedná o první úspěch na evropském trhu. V loňském roce na berlínské konferenci The MPE Innovation Corner získalo cenu za nejinovativnější evropský platební startup a na polské konferenci Wolves Summit vyhrálo v konkurenci 300 startupů cenu v kategorii „Zkušený startup“.

Česká fintechová scéna roste – a ve velkém

Na českém trhu momentálně figuruje přes 50 FinTech společností, které mění fungování tuzemského bankovního sektoru. Důkazem toho je i vznik asociace ČEFTAS, která si klade za cíl vytvořit zázemí a podpořit rozvoj FinTechu v České republice. Jedním ze zakládajících členů ČEFTAS je právě společnost Twisto, která zjednodušuje denní platby. Velký zlom v oblasti českého FinTechu se očekává v roce 2018, který přinese zavedení směrnice PSD2 o platebních službách na vnitřním trhu Evropské unie. Ta umožní přístup k informacím o bankovním účtu klienta třetím stranám, pokud si tak klient bude přát. Vytvoří se tudíž prostor pro finanční služby uskutečněné například přes mobilní aplikace a banky pocítí reálnou konkurenci.

Více o Twisto.cz

Twisto je platební aplikace, která platí za své uživatele ve více než 150 e-shopech bez použití jejich peněz a bez navázání na jejich bankovní účet. Funguje na principu odložené platby. Twisto zaplatí za zákazníka ihned, ten Twistu až další měsíc. Může tedy jednoduše a bezpečně nakupovat na internetu i tehdy, když se bojí zadávat číslo karty, anebo se mu zrovna nehodní platit ze svého. Twisto mu pošle 1. den následujícího měsíce souhrnné vyúčtování a zákazník se rozhodne, zdali bezúročně zaplatí celou částku do 2 týdnů, anebo si platbu rozloží do více měsíců.

Twisto začalo v roce 2013 jako nová platební metoda v českých e-shopech a nyní připravuje představení dvou nových offline platebních služeb, které přinesou zásadní inovaci do toho, jak lidé platí mimo e-commerce. Od června 2015 disponuje Twisto.cz licencí od České národní banky. Pilířem Twista je skóringový nástroj Nikita, pod níž se skrývá sada  algoritmů na bázi strojového učení. Nikita vyhodnocuje kredibilitu a bonitu zákazníků bez nutnosti napojení na registry dlužníků. Nikita je od dubna 2016 oddělena do samostatné společnosti Nikita Engine s.r.o. a komerčně nabízena českým firmám a bankám. Mezi první zákazníky patří Alza.cz a p2p půjčková platforma Benefi.cz.

V roce 2016 získalo Twisto ocenění na evropských konferencích – v únoru obdrželo první cenu na konferenci The MPE Innovation Corner za nejinovativnější evropský FinTech start-up. Další první místo získalo v dubnu na polské konferenci Wolves Summit. Za Twistem stojí investiční skupina Enern, finančně-poradenská společnost Partners, Miton, Tomáš Čupr a zakladatel Michal Šmída.

Více o ČEFTAS

Mezi 13 asociovaných členů, kteří se přidali k zakladatelům ČEFTAS (Twisto.cz, Butgetbakers, Roklen), patří ChytryHonza.cz, Rockaway, Mopet CZ nebo Red eggs. Asociované členství se nabízí všem, kdo mají zájem o aktivní podporu českého FinTech segmentu. Přidruženými členy jsou PWC, Accenture nebo Rowan Legal. ČEFTAS již získala oficiální podporu mezinárodních FinTech asociací, například Global FinTech association či CEE FinTech. Plánem je spolupracovat s dalšími národními asociacemi v rámci světa. Další podrobnosti o ČEFTAS i FinTech naleznete na www.czechfintech.cz.