DPD chystá rozsáhlé investice do svých dep

Společnost DPD, přední přepravce v České republice i v Evropě, plánuje v příštích pěti letech investovat téměř 500 mil. korun do rozvoje celé přepravní sítě. Investice budou zahrnovat modernizaci stávajících dep i výstavbu nových. První z nich v Nehvizdech by mělo být dokončeno už tento podzim a stane se nejmodernějším depem v síti. (TZ)

Infografika_DPD reaguje na vývoj trhu

S ohledem na vývoj trhu DPD nastartovalo projekty na výstavbu čtyř nových dep. V roce 2017 počítá s otevřením nově vybudovaných prostor v Nehvizdech, Plzni, Liberci, Karlových Varech a poblíž Velkých Přílep, kde vzniklé depo převezme část provozu od toho stávajícího. Všechna depa budou splňovat nejvyšší nároky z technologického, bezpečnostního i ekologického hlediska a kapacitou odbavených zásilek budou převyšovat potřeby daných oblastí.

„Investice do přepravní sítě vnímáme jako klíčové a potvrzuje to i naše zkušenost z vánoční sezóny, kdy jsme v krátkém časovém období v některých oblastech čelili nárůstům zásilek až o téměř 90 % oproti loňsku. Ukázalo se také, že i poměrně malá oblast má svá geografická specifika například v podobě silného developerského potenciálu nebo stavebního boomu, která musíme brát v potaz,” říká Miloš Malaník, generální ředitel DPD.

Právě extrémní nárůst počtu zásilek na depu ve Velkých Přílepech, které obsluhuje mimo jiné Prahu 5, 6 a Prahu západ, byl příčinou zpoždění při doručování balíčků v předvánočním období, za což se společnost svým zákazníkům omlouvá. Konkrétní případy řešilo DPD se zákazníky individuálně a jako kompenzaci poskytovalo například přepravní štítek na služby DPD zdarma. Zbytek přepravní sítě fungoval bez větších problémů, jen s menšími výkyvy typickými pro toto období, a 94 % zásilek se dařilo doručovat standardně do druhého dne.

„Omlouváme se všem, kteří neobdrželi své balíčky včas a velmi nás mrzí, pokud mezi nimi byly i vánoční dárky. Množství zásilek na depu ve Velkých Přílepech letos předčilo všechna naše očekávání. Vzniklou situaci jsme se snažili stabilizovat všemi dostupnými prostředky. Depo bylo v provozu nonstop, doručovali jsme o víkendech, vypomáhali také řidiči z ostatních dep i zaměstnanci napříč pozicemi, kteří doručovali svými služebními vozy,” dodává Malaník.

V krátkodobém horizontu společnost počítá s navýšením kapacity přílepského depa. V řádu měsíců proto přesune část kapacity do menšího depa v blízkosti stávajícího, zároveň odkloní některé trasy na nově vybudovaná depa a zefektivní interní procesy. Zaměřit se chce také na posílení vztahů s dopravci a kurýry. V roce 2018 pak dojde k přemístění depa ve Velkých Přílepech do nově vybudovaného areálu s navýšenou kapacitou až o 70 %.

O DPD                                                           

DPD CZ je součástí DPDgroup, druhé největší mezinárodní přepravní sítě v Evropě. V České republice je společnost DPD přední poskytovatel přepravních služeb, který s 330 zaměstnanci a 600 kurýry doručí každoročně téměř 15 milionů zásilek. Díky inovativním technologiím, expertním znalostem a výborné péči o zákazníky poskytuje DPD nejlepší zkušenost s doručením všem svým zákazníkům. Inovativní službou Predict nastavuje společnost DPD nové standardy v doručování. Zákazník předem ví, kdy mu bude zásilka doručena s přesností na jednu hodinu. Zároveň si může doručení změnit tak, jak mu vyhovuje. Jako součást DPDgroup může DPD CZ využít více než 22 000 výdejních míst Pickup napříč celou Evropou a doručovat do 230 zemí po celém světě. DPDgroup je přepravní síť společnosti GeoPost, která s pomocí 50 000 zaměstnanců doručuje denně více než 3,6 milionu zásilek. GeoPost je mateřská společnost DPD vlastněná Le Groupe La Poste, která v roce 2015 vykázala tržby ve výši 5,7 miliard EUR.