Úsvit digitálně transformované ekonomiky: virtuální realita v marketingu, internet věcí, umělá inteligence a stále přísnější legislativa

Přední IT odborníci na konferenci IDC Predictions 2017 v Praze diskutovali o budoucím směru vývoje informačních a komunikačních technologií (TZ)

Praha, 17. února 2017 – Tradiční odborná konference IDC Predictions zaměřená na budoucnost informatiky se uskutečnila ve středu 15. února 2017 v hotelu Andel‘s by Vienna House v Praze. Akce, kterou pořádala mezinárodní výzkumná a poradenská společnost IDC, se zúčastnilo více než 200 odborníků na infomační a komunikační technologie z různých oborů, aby diskutovali o vlivu vývoje IT a probíhající digitální transformace na budoucnost lidské práce a interakci firem se zákazníky i na vývoj celých odvětví, zejména finančního sektoru, průmyslové výroby a veřejné správy.

Společnost IDC na konferenci představila svoji nejnovější analýzu a predikci dalšího vývoje IT. V posledních několika letech se zrychluje rozvoj technologií tzv. 3. platformy, mezi něž patří cloud, mobilita, analýza velkých dat a sociální média vlivem sílící vlny digitální transformace podniků. IDC předpovídá, že v příštích třech až čtyřech letech dosáhne digitální transformace makroekonomických rozměrů, změní způsob fungování podniků a výrazně ovlivní globální ekonomiku.

Stojíme na úsvitu digitálně transformované ekonomiky. Každý podnik bez ohledu na obor musí přijmout digitální technologie jako nedílnou součást všech svých činností a manažeři i zaměstnanci musí začít novým způsobem přemýšlet o tom, co a jak vyrábí, jak své produkty prodávají a jak komunikují se zákazníky,“ říká Steven Frantzen, viceprezident společnosti IDC pro výzkum v regionu EMEA.

Jak Frantzen na konferenci uvedl, IDC mimo jiné předpovídá:

  • Do roku 2020 bude většina výnosů u 40 % z 500 největších evropských firem záviset na jejich schopnosti vytvářet digitálně obohacené produkty a služby.
  • Celosvětové výdaje na digitální transformaci do roku 2019 dosáhnou 2,2 bilionu dolarů, tedy téměř o 60 % více než v roce 2016.
  • Přes 80 % evropských podniků bude mít v roce 2017 specializované týmy pro digitální transformaci a inovace.
  • V roce 2019 bude 40 % digitálně transformačních iniciativ a 100 % IoT projektů využívat umělou inteligenci a kognitivní technologie.
  • Čtvrtina z 500 největších spotřebitelsky orientovaných evropských firem bude v roce 2017 v rámci svých marketingových strategií experimentovat s technologiemi pro obohacenou/virtuální realitu (AR/VR).
  • V roce 2018 bude 34 % evropských výdajů na IT bezpečnost vyvoláno unijními předpisy na ochranu dat a požadavky na ochranu soukromí.

Předpovědi vychází z výsledků nového výzkumného programu IDC FutureScapes 2017–2020, jehož smyslem je seznámit ICT odborníky s technologiemi, které budou udávat směr vývoje podnikového IT a ovlivňovat rozvoj podnikání v blízké budoucnosti.

O společnosti IDC

IDC je jedna z nejvýznamnějších světových analytických a poradenských společností. Poskytuje průzkumy a analýzy trhu, předpovídá vývoj a trendy v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT) a pořádá odborné konference. Zaměstnává přes 1000 analytiků a pokrývá výzkumem více než 110 zemí světa. Již přes 50 let se spoléhají manažeři úspěšných ICT firem, investoři i organizace veřejného sektoru na informace a doporučení IDC při rozhodování o investicích do IT a tvorbě úspěšných obchodních strategií. Společnost IDC je součástí mezinárodní skupiny IDG, která se zabývá publikační činností, výzkumem trhu a organizováním odborných konferencí v oblasti informačních technologií. Další informace naleznete na idc-czech.cz, idc-cema.com, idc.com.