Samsung C-Lab představil během Mobile World Congress 2017 nové VR projekty

Praha, 27. února 2017 – Společnost Samsung Electronics představila během světového mobilního kongresu (MWC) v Barceloně 4 unikátní projekty svého vývojového centra Creative Lab (C-Lab). Prezentované prototypy přinášejí široké spektrum zážitků s virtuální a rozšířenou realitou, dvou nejzásadnějších technologických trendů současnosti. Vystaveny jsou v rámci speciální platformy pro startupy s názvem „4 Years From Now“ (4YFN), která je určena projektům s vysokou šancí na úspěch, čímž je míněna mimo jiné i účast na MWC za 4 roky. Cílem této prezentace je nejen povědomí o projektech, ale též propojení s potencionálními investory. (TZ)

C-Lab, interní „inkubační“ program, který podporuje kreativní korporátní kulturu a rozvíjí inovativní nápady zaměstnanců společnosti Samsung, byl vytvořen již v roce 2012 a pátým rokem podporuje rozvoj vynalézavých myšlenek ze všech sekcí byznysu.

Mezi vystavenými produkty je chytrá pomůcka pro zrakově postižené, brýle, díky kterým lze pracovat na PC bez monitoru, VR zařízení pro domácnost a 360stupňová platforma pro jedinečné  cestovatelské zážitky.  

Relúmĭno

Relúmĭno je aplikace fungující jako vizuální pomůcka pro téměř slepé nebo zrakově postižené osoby, které díky ní prostřednictvím brýlí Gear VR mohou číst knihy nebo sledovat televizní program jasněji a zřetelněji než kdykoliv předtím. Jedná se o mobilní aplikci, která po instalaci do brýlí Samsung Gear VR dokáže obohatit obrazy a texty a uživatelé mají k dispozici obsah v lepší kvalitě.

Tato technologie má dokonce schopnost přemapovat slepá místa přemístěním obrázků a používá Amslerovu mřížku ke korekci zkreslení obrazu způsobeného právě zkresleným viděním. Relúmĭno umožňuje zrakově postiženým osobám sledovat televizi bez použití nákladných vizuálních pomůcek, které jsou v současné době na trhu k dispozici.

Monitorless

Monitorless je dálkově ovládané VR/AR řešení, které uživatelům umožňuje používat zařízení jako jsou smartphony a PC bez monitoru. Řešení spočívá ve speciálních brýlích, které připomínají běžné sluneční brýle. Do nich je promítán obsah z dalších zařízení, jako jsou chytré telefony a PC a použít se dají jak pro rozšířenou, tak pro virtuální realitu díky elektrochromatické skleněné vrstvě implementované na skla brýlí. Monitorless reaguje na aktuální situaci, kdy není vytvořen dostatek virtuálního obsahu a navíc umožňuje uživatelům zahrát si vysokokapacitní počítačové videohry na mobilních zařízeních.

VuildUs

VuildUs je řešení pro návrh interiéru, které uživatelům umožní nasimulovat si vzhled svého bytu s nově pořízeným nábytkem ještě předtím, než se pro koupi rozhodnou. K tomu slouží 360stupňová hloubková kamera a mobilní aplikace pro zařízení kompatibilní s VR. Nejprve uživatel obě zařízení zapne a „naskenuje“ svůj byt pomocí kamery. Tato data jsou pak využita pro vytvoření virtuálního modelu domácnosti uživatele, krerý si následně nahraje do svých VR brýlí. Následně si uživatel může prohlížet 3D modely nábytku v přesných rozměrech u sebe doma a zjistit, jak se mu jednotlivé kusy nábytku do interiéru hodí a vejdou. S tímto řešením odpadá nekonečné přeměřovaní dispozic bytu a rozměrů nábytku.  

traVRer

TraVRer je 360stupňová video platforma, jejímž prostřednictvím mohou uživatelé okusit realistický zážitek před nebo po skutečném výletě. S traVRerem je možné navštívit přírodu nebo slavné památky  po celém světě, a to včetně jejich příznačné nálady, hluků a skutečných událostí tak, jak byly zachyceny. Uživatelé mohou jednoduše přepínat mezi různými videi a vydávat se tak na různá místa, nebo jedno místo „zažít“ v různé denní době. To vše bez složitého navigování skrze menu.

Nové myšlenky a kreativitu neustále podporujeme, obzvlášť když mohou uživatele dovést k novým zážitkům,” řekl Lee Jae Il, viceprezident Tvůrčího a inovačního cetra společnosti Samsung Electronics. „Tyto nejnovější příklady projektů z C-Lab nám připomínají, že jsou mezi námi talentovaní podnikaví lidé, kteří se nebojí stát se průkopníky. Těšíme se na další novátorské aplikace pro VR a 360stupňové video, protože v této oblasti spatřujeme obrovské možnosti.”

Projekty C-Lab jsou vystaveny ve stánku společnosti Samsung (4YFN G1 Fira Barcelona).

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung Electronics Co., Ltd. inspiruje svět a utváří budoucnost pomocí převratných idejí a technologií. Nově definuje svět televizorů, smartphonů, nositelných zařízení, tabletů, fotoaparátů, domácích spotřebičů, lékařského vybavení, síťových systémů, polovodičů a LED řešení. Novinky naleznete v Samsung Newsroom na stránkách news.samsung.com.