Vozíčkáři budou mít snadnější cestu za volant. Brusel přispěl hanácké firmě na zdokonalení jejího vozu Elbee

Snadnější pohyb pro více vozíčkářů může přinést plánovaná nová verze vozidla Elbee. Výrobce získal od Evropské komise 50 tisíc eur, za které chce zmapovat potřeby handicapovaných řidičů. Peníze z prestižního grantu pro malé a střední podniky SME Instrument získal v konkurenci tisíců evropských firem. (TZ)

Elbee je celosvětově unikátní vozidlo pro řidiče na vozíku. Jeho specialitou je otevírání celé přední části, což výrazně vylepšuje využitelnost pro handicapované. Řidič tak nemusí do vozu přesedat z vozíku, ale rovnou s ním zacouvá do kabiny. Elektricky ovládané dveře na dálku a nájezdní plošinu pak zaklopí i s volantem. Elbee počítá také s jedním místem pro spolujezdce a zavazadlovým prostorem.

„Elbee v současné podobě vyrábíme v malých sériích. Abychom ho mohli začít prodávat po celém světě, je nutné jej inovovat takovým způsobem, aby pokrývalo co nejvíce individuálních potřeb co nejširšího spektra lidí na vozíku. To se neobejde bez podrobného výzkumu mezi vozíčkáři,“ popisuje účel grantu Ladislav Brázdil z firmy Elbee. Mnozí z lidí na vozíku jsou teď odkázáni na osobní asistenty, kteří nejsou k dispozici 24 hodin denně a stojí peníze. Pohodlná osobní doprava pro ně může znamenat lepší začlenění do společnosti.

Firma teď zahajuje spolupráci s koučem, který jí pomůže získat relevantní mezinárodní kontakty. Ze zahraničních expertů sítě Evropské komise jej pomohl vybrat JIC. Studie proveditelnosti by měla být hotová do půl roku. Firma uspěla v listopadového kola žádostí o první fázi SME Intrumentu mezi dvěma tisíci žadateli ze všech zemí Evropské unie.

„SME Instrument dosud získala necelá desítka firem z České republiky, z toho více než polovina z jižní Moravy. To je zejména pro náš kraj slušný výsledek. Inovativní potenciál je tady ale daleko vyšší. Spousta zdejších firem vyvíjí nadějné technologie, ale o možnosti získat finance z Evropské komise buď neví, nebo mají respekt z celoevropské konkurence,“ poukazuje ředitel JIC Jiří Hudeček na to, že úspěšnost České republiky v SME Instrumentu zaostává za řadou států. V Belgii dosáhlo na financování zatím 27 firem, v Německu 162 a v Irsku 57 firem.

Letošní uzávěrky pro další podání žádosti o SME Instrument na zafinancování studií proveditelnosti jsou 3. května, 6. září a 8. listopadu. Zájemci, kteří by rádi získali více informací, se můžou obrátit na specialistky mezinárodního financování JIC na emailu tts@jic.cz.

 

SME Instrument https://www.jic.cz/sme-instrument/

Program pomáhá malým a středním podnikům v rozvoji skrze inovace, a to ve třech fázích: hodnocení proveditelnosti záměru, realizace a umístění výstupů na trh. Je součástí největšího programu EU podporujícího projekty zaměřené na výzkum, vývoj a s ním spojené aktivity programu Horizont 2020. Nástroj jako úplně první českou firmu v rámci celé České republiky podpořil brněnskou společnost Kinalisoft s projektem biometrického rozpoznávání chůze. Kromě toho podpořil později další české společnosti, Elbee je osmou zafinancovanou firmou.

Elbee Mobility s. r. o. www.elbeemobility.com

Elbee Mobility vyvíjí a vyrábí unikátní speciál – vozidlo Elbee. Dává vozíčkářům svobodu pohybu, po které většina z nich velmi touží – nemusí totiž složitě přesedat na sedadlo řidiče, ale Elbee řídí přímo z vozíku. Společnost vychází ze zázemí strojírenské společnosti ZLKL, která patří mezi Českých 100 nejlepších firem a v minulosti získaao tituly, jako jsou např. Inovátor roku a Odpovědná firma roku.

JIC (Jihomoravské inovační centrum) www.jic.cz

JIC (Jihomoravské inovační centrum) podporuje lidi ve vytváření a rozvoji firem, které mění svět. Jeho služby využívá každoročně přibližně stovka  firem, ať už ve fázi prvotního nápadu, rychle rostoucího startupu či zavedené technologické firmy.  Začínající společnosti, které prošly programy JIC, už vytvořily více než 1 400 nových pracovních míst a další stovky míst v navazujících službách. Za 13 let své existence nastartoval JIC téměř 360 spoluprací mezi vědci a firmami. Těmito a dalšími aktivitami pomáhá JIC zvyšovat konkurenceschopnost jižní Moravy a budovat z ní jeden z nejinovativnějších regionů Evropy.