Švýcarský výrobce hodinek používá SolidWorks k přetvoření složitých mechanismů do umělecké podoby

Ve světě společnosti Franck Muller neexistuje nic „příliš komplikovaného“ – a pokud by se přece jen něco takového našlo, považovali by to za kompliment. Švýcarský výrobce hodinek velebí složitost a vrství jednu součástku na druhou tak, aby vytvořil jedny z nejdražších a nejvyhledávanějších hodinek na světě.   (TZ)

Ve společnosti Franck Muller používají CAD systém SolidWorks®, SolidWorks Enterprise PDM a SolidWorks Simulation jako primární návrhářskou platformu. Kombinují díky ní inženýrství 21. století s klasickými prvky, jakými jsou například opakovače či tourbillony – rotační prvky, které vyrovnávají vliv gravitace působící na hodinový strojek. Hodinky Aeternitas Mega 4 Grande Sonnerie Westminster Carillon od Francka Mullera byly v roce 2009 vůbec nejsložitějšími náramkovými hodinkami, které kdy byly navrženy. Je do nich zabudováno na 1 483 individuálních prvků, 205 podsestav a 36 tzv. komplikací (přidaných prvků) – to vše na tak malém prostoru, který se vejde na zápěstí zákazníka.

„Pohyblivé prvky v těchto hodinkách jsou přesně rozmístěny na malém prostoru. Bez 3D návrhářských nástrojů SolidWorks by ani nebylo možné mít jasný přehled o tom, jak mechanismy na omezeném prostoru fungují,” říká Jean Pierre Golay, inženýr oddělení výzkumu a vývoje společnosti Franck Muller.

SolidWorks umožňuje inženýrům firmy Franck Muller zkrátit návrhový cyklus o 40 procent a náklady na vývoj snížit o 60 procent. Během vývoje hodinek Aeternitas Mega pomohl SolidWorks snížit počet chyb v návrhu o 30 procent.

„Jakmile je stanovena velikost hodinek, vyvstane úkol vymyslet způsob, jak navrhnout různé mechanismy, které by se vešly do pouzdra a fungovaly v něm,” říká Golay. „Tento úkol je o to komplikovanější, oč složitější jsou vyvíjeny pohyblivé prvky. SolidWorks dovoluje nejen vizualizovat individuální komponenty, ale také simulovat pohyb komponentů i mechanismů, takže je možné zabránit vzájemným kolizím.”

Společnost Franck Muller si vybrala řešení SolidWorks díky snadnému použití, vyspělým možnostem navrhování a simulací i hladké integraci CAD, simulací a aplikací pro správu produktových dat.

„Kterýkoli schopný návrhář dokáže vytvořit něco složitého. Je ale zapotřebí skutečné kreativity, aby se tato složitost přeměnila v krásu, kterou vidíte u hodinek Franck Muller,” řekl Christine Washburn, viceprezident pro korporátní marketing společnosti SolidWorks. „Jsme velmi rádi, že si ve společnosti Franck Muller vybrali náš software jako platformu pro experimenty a inovace, během nichž hledají způsoby nového pojetí řemesla známého po staletí.”

Dassault Systèmes SolidWorks Corp., dceřiná společnost koncernu Dassault Systèmes S.A., je světovým lídrem v oblasti 3D řešení. Milionům inženýrů a návrhářů pomáhá uspět prostřednictvím inovací. Naše produkty poskytují intuitivní prostředky pro navrhování výrobků, simulaci, publikování, správu dat a posuzování dopadu na životní prostředí. Nejnovější zprávy, informace a online ukázky najdete na našem webu www.solidworks.cz