Za první čtvrtletí roku 2011 Češi zaplatili za povinné ručení a havarijní pojištění o 8,6 % méně

Tuzemské pojišťovny vybraly v prvním čtvrtletí roku 2011 na povinném ručení a havarijním pojištění 9,67 miliardy korun. Meziročně tak trh automobilového pojištění klesl o 8,6 procenta. Vyplývá to ze statistik České asociace pojišťoven (ČAP).  (TZ)

Jaké jsou důvody tohoto poklesu? „Stále více lidí si nakupuje povinné ručení a havarijní pojištění přes porovnávače pojištění na internetu. Díky tomu získají nejvýhodnější cenu na trhu a průměrná cena pojištění tak klesá,“ říká marketingový ředitel společnosti ePojištění.cz David Holý. Právě ePojištění.cz (www.epojisteni.cz) je největším tuzemským internetovým porovnávačem pojišťovacích produktů na českém trhu.

S jeho slovy souhlasí i předseda ČAP Tomáš Síkora. „Zatímco v roce 2006 zaplatil motorista za pojištění z provozu vozidel v průměru 3900 Kč, dnes představuje průměrné pojistné 3370 Kč, což je 14% pokles bez zohlednění inflace,“ říká Síkora.

Aktuálně si povinné ručení nebo havarijní pojištění přes internet pořizuje necelých 20 procent motoristů. Tento podíl ale stále roste. „Například v Anglii přes internet nakupuje pojištění už více jak polovina všech motoristů. Věříme, že se takovému číslu začneme brzy přibližovat i v Česku,“ dodává Holý.