Podnikatelé si v letošním prvníM pololetí rozdělili téměř 4,4 miliardy korun Z OPPI

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest přijala v první polovině tohoto roku 1 502 plných žádostí o dotaci z Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI). Podnikatelé v nich žádají o necelých 16 miliard korun, a to hlavně z programů ICT v podnicích, Poradenství a Inovace – Inovační projekt. Ti, co už požádali dříve, ve stejném období získali na své projekty celkem 4,4 miliardy korun.  (TZ)

„Prioritou Ministerstva průmyslu a obchodu je, aby dotace pomohly uskutečnit co nejvíce dobrých nápadů českých podnikatelů. To je hlavní důvod, proč s agenturou CzechInvest firmám co nejvíce usnadňujeme cestu k dotacím. Díky systémovým změnám se za poslední rok podařilo výrazně omezit administrativu spojenou s dotacemi a jejich podání, zpracování i vyplácení je teď mnohem rychlejší,“ říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Nejvíce plných žádostí o dotaci v prvním pololetí 2011 zaznamenal Jihomoravský kraj, a to 275 v celkové výši 2,75 miliardy korun. Obhájil tak pomyslné prvenství z předešlého roku, kdy mezi jednotlivými kraji dominoval se 443 žádostmi. Další v pořadí s téměř 200 žádostmi jsou Středočeský a Moravskoslezský kraj. Nejžádanějším z otevřených programů byl v prvním pololetí 2011 program ICT v podnicích, do kterého přišlo 404 plných žádostí.

„Zájem o dotace jde ruku v ruce s tím, které programy mají právě otevřené výzvy k předkládání žádostí o dotaci,“ vysvětluje ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Ministerstva průmyslu a obchodu Petr Očko a dodává: „Právě teď je možné přihlásit se o podporu například na založení školicího střediska, na marketingovou prezentaci firmy v zahraničí nebo na zajištění poradenských služeb. Prodloužili jsme také termíny pro zaregistrování nových projektů center strategických služeb, což využijí například vývojáři softwaru, a otevřen bude rovněž program Inovace, ze kterého je možné podpořit například zavedení nového produktu do výroby.”

Jaké jsou neúspěšnější projekty realizované s pomocí dotací z OPPI, se už brzy ukáže díky soutěži Podnikatelský projekt roku 2010. Ministerstvo průmyslu a obchodu, CzechInvest a Sdružení pro zahraniční investice – AFI právě dnes večer, tedy 27. září 2011, vyhlásí nejlepší projekty za loňský rok.

„V soutěži Podnikatelský projekt roku 2010 získají ocenění projekty v sedmi kategoriích. Ty odpovídají programům, které byly v loňském roce aktuální. Konkrétně se jedná o ICT a strategické služby, Eko-energie: Obnovitelné zdroje energie, Eko-energie: Úspory energie, Inovace, Potenciál, Školicí střediska a Nemovitosti,“ říká generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek a doplňuje: „Tyto projekty je dobré zveřejňovat, protože mohou motivovat a přesvědčit podnikatele, kteří s podáním žádosti o dotaci váhají.“ Další informace o Podnikatelském projektu roku 2010 najdete na http://www.czechinvest.org/podnikatelsky-projekt-roku-2010.

Přelom let 2011 a 2012 je pravděpodobně posledním obdobím, kdy bude otevřena většina programů OPPI. Další šanci žadatelé dostanou až v programovacím období 2014-2020. Na dotace však zřejmě zbude výrazně menší částka než dnes, proto by zájemci neměli s podáním žádosti vyčkávat. V případě jakýchkoliv dotazů se mohou podnikatelé obrátit na agenturu CzechInvest. Specialisté informační linky i pracovníci regionálních kanceláří CzechInvestu jsou připraveni konzultovat podnikatelské záměry a odpovídat na dotazy spojené s celým procesem od podání registračních žádostí o dotaci až po vyplacení finanční podpory.