Češi často své osobní radosti a strasti řeší na veřejnosti

Praha, 7. února 2012 – Mobilní telefony nabouraly naše soukromí nejen sami o sobě. Jsme díky nim kdykoli k zastižení, nosíme je stále u sebe a tak nám do našeho soukromí může telefonátem vstoupit kdokoli a kdykoli. Mobilní telefony nás navíc, někdy nechtěně, nutí řešit ryze osobní záležitosti na veřejnosti, v restauraci v prostředcích hromadné dopravy apod. Zveme tak do svého života i další účastníky. (TZ)

„Lidé potřebují vzory pro své jednání. Tím porevolučním se stala radost z toho, že všechno je dovoleno. Vnitřní morální principy se postupně posunuly až k bodu velmi nízké sebereflexe vzhledem k ostatním lidem. Právě hlasité telefonování na veřejnosti je jedním z nejviditelnějších znaků této hrdé sebestřednosti,“ říká socioložka Ivana Marcinová.

„Mobilní etiketa“ je již ustálený pojem a pro nevhodné soukromé telefonování v prostředcích MHD se podle internetového slovníku Čeština 2.0, který zaznamenává nová hovorová slova, vžilo označení „tramrádio“. Přesná definice zní „hodně hlasitý hovor do mobilu v tramvaji, který svou intenzitou ruší a otráví všechny okolo“.

Místem, kde můžeme bez ostychu, bezpečně a dlouze hovořit se svými blízkými, zůstává domov. S pevnou linkou anebo internetovým připojením. Délka hovoru a náklady na něj, kvalita přenosu hlasu jsou v porovnání mezi mobilní a pevnou neporovnatelné. Dnešní přístroje pro pevnou telefonii jako ty od německého Gigasetu nás neomezují v pohodlí, jsou bezdrátové, mají dlouhou výdrž baterie a na rozdíl od mobilních telefonů emitují minimální množství záření.

První příležitostí vyzkoušet, jaký je rozdíl mezi dlouhým hovorem s mobilem a pevnou linkou / VoIP bude určitě svátek sv. Valentýna, Mezinárodní den žen, 1. května, nebo Den matek, ty si navíc zaslouží nejen minimálně telefonát od svých potomků, ale třeba i nový telefon, aby ony mohly volat jim. Co třeba Gigaset C610. Ženy v bílém provedení a muži v černém.

Gigaset Communications GmbH je jedním z největších výrobců bezšňůrových telefonů na světě a jasným vedoucím hráčem na evropském trhu s DECT telefony. Firma se sídlem v Mnichově je zaměřena na vývoj, výrobu a distribuci vysoce kvalitních produktů. Její portfolio zahrnuje telefony pro volání přes pevnou linku, přístroje pro Voice over IP a telefonní systémy. Hlavním výrobním místem je Bocholt v Německu, kde se produkty Gigaset vyrábějí podle nejpřísnějších kvalitních a environmentálních standardů.

Více informací na www.gigaset.com