Intel investuje do vývoje a výzkumu na podporu inovací v rozšiřování internetu do automobilů

SANTA CLARA, Kalifornie, a KARLSRUHE, Německo, 29. února 2012 — Společnost Intel dnes oznámila několik investic a iniciativ v automobilovém průmyslu. Jejich cílem je podpořit inovaci a vývoj nových produktů, které přinesou uživatelům automobilů nový uživatelský komfort. Součástí těchto investic je Centrum pro inovaci a vývoj produktů pro automobilový průmysl v Karlsruhe (Německo), rozšíření projektů Intel Labs Interaction a Experience Research (IXR) na automobilový průmysl a vytvoření fondu Intel Capital ve výši 100 milionů dolarů, které budou směrovány do investic v automobilovém průmyslu.   (TZ)

„V dnešním mobilním světě se osobní počítače dotýkají skutečně každého aspektu života uživatele, ať už je doma, v kanceláři nebo na cestách,” říká prezident a generální ředitel společnosti Intel Paul Otellini. „Rozšiřujeme své výzkumné snahy, posilujeme akademické i kapitálové investice a rozhodli jsme se založit a otevřít Centrum pro inovaci a vývoj produktů pro automobilový průmysl. Řečeno jinými slovy, společnost Intel se pokouší prohloubit své porozumění tomu, jakým způsobem lidé vstupují do interakce se svými vozy a jak inovace společnosti Intel mohou tuto zkušenost zlepšit.”

Centrum pro inovaci a vývoj produktů pro automobilový průmysl bude sloužit jako globální kompetenční centrum pro vývoj produktů a technologií pro infotainment a pro telematická řešení určená pro vozy připojené k internetu. Centrum se bude zaměřovat na optimalizaci technologií vyvinutých společností Intel pro aplikace a služby, stejně jako pro integraci spotřební elektroniky, optimalizaci výkonu a design systémů.

Centrum se nachází v německém Karlsruhe, takže je blízko špičkovým německým vysokým školám technického směru a zároveň může těžit z robustního ekosystému hardwarových i softwarových výrobců, kteří disponují zkušenostmi v oblasti automobilového průmyslu. Součástí nového závodu je i testovací centrum, kde lze vyzkoušet novinky v praxi, případně je představit veřejnosti. Dále centrum disponuje skvělými nástroji, vynikajícím připojením k satelitním družicím, skvělým příjmem televizního i digitálního signálu pro vývoj a testování. Prvotřídní světová infrastruktura je samozřejmostí.

Nový závod v Karlsruhe je součástí automobilové divize Intelu v rámci Intel Architecture Group. Vedle toho je nejnovějším přírůstkem do výzkumné a vývojové sítě Intel Labs Europe, jež aktuálně sestává z 27 výzkumně-vývojových center a zaměstnává přes 1500 odborníků.

Společnost Intel též představila plány na spuštění komplexního akademického programu, jehož součástí je základní i aplikovaný výzkum, posílení kvalifikace odborníků i programy pro stáže studentů, které podpoří výměnu inovativních myšlenek mezi akademickou obcí, Intelem a automobilovým průmyslem. Program bude řízen ze závodu v Karlsruhe a bude zařazen do rozsáhlé evropské výzkumně-vývojové sítě společnosti Intel.

Rozšíření výzkumu na interakci ve vozech
S rozšířením projektů Intel Labs Interaction a Experience Research získá Intel a jeho klienti cenné poznatky o uživatelském komfortu ve voze. Společnost Intel chce tyto poznatky využít při vývoji nových technologických řešení pro automobilový průmysl a dopravní infrastrukturu tak, aby řízení bylo pro uživatele zábavnější, intuitivnější a bezpečnější. Například jsou zkoumány možnosti, jak využít internetu, čidel a kontextové technologie pro lepší prezentaci informací řidičům i spolucestujícím a zároveň snížit počet složitých interakcí při řízení.

Intel Capital vytvořil fond ve výši 100 milionů dolarů
Společnost Intel Capital se dnes stala první globální investiční organizací, jež oznámila založení investičního fondu na podporu inovace technologií v automobilovém průmyslu. Fond s názvem Intel Capital Connected Fund usiluje o bezproblémové propojení vozu a zařízení spotřební elektroniky, o zavedení služeb a aplikací a o zvýšení uživatelského komfortu na základě technologií vyvíjených společností Intel. V následujících pěti letech bude Intel Capital investovat do hardwarových, softwarových i servisních společností, jež budou vyvíjet špičkové technologie, které budou podporovat zaměření Intelu na automobilový průmysl.

O Intel Labs v Evropě
Výzkum a vývoj společnosti Intel v Evropě pohání síť výzkumně-vývojových laboratoří, které se nacházejí napříč regionem a úzce spolupracují s dalšími pobočkami společnosti Intel. Intel Labs Europe byla formálně založena v roce 2009 jakožto ústředí pro koordinaci aktivit v této rozsáhlé a rozmanité síti a pro posílení vztahů s evropským centrem pro výzkum a vývoj. Dnes má Intel Labs Europe 27 výzkumně-vývojových center, která zaměstnávají přes 1500 zaměstnanců. Další informace jsou k dispozici na adrese http://www.intel.com/en_XE/intel/technology/labs/index.htm

O společnosti Intel

Společnost Intel je světovým lídrem v oblasti výroby a vývoje polovodičů, technologií, produktů a iniciativ s cílem soustavně zlepšovat pracovní prostředí a životy lidí. Další informace o společnosti Intel jsou dostupné na www.intel.com/pressroom a http://blogs.intel.com.