Systém odbavení, který pro Letiště Václava Havla dodaly Vítkovice IT Solutions, získal ocenění IT projekt roku 2012

OSTRAVA/PRAHA 21. 2. 2013 – Systém samoobslužného odbavení cestujících EasyGO, jehož dodavatelem je společnost Vítkovice IT Solutions, se po dobrých zkušenostech s provozem na pražském Letišti Václava Havla stal včera vítězem prestižní soutěže IT projekt roku 2012. (TZ)

„Prvenství jsme získali spolu s provozovatelem, kterým je Služba cizinecké police. Od počátku bezproblémově spolupracujeme a na výsledku je to znát,“ upozornil generální ředitel společnosti Vítkovice IT Solutions Vladimír Měkota. Ocenění udělila odborná hodnotitelská komise spolu s Řídícím výborem České asociace manažerů informačních technologií, která sdružuje špičky oboru informačních technologií. Soutěž se navíc konala pod záštitou předsedy vlády Petra Nečase a ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby.

Systém EasyGo je od počátku úspěšný. První samoobslužné „brány“ pro odbavení cestujících byly na pražském letišti instalovány v prosinci 2011. „Díky pozitivnímu ohlasu provozovatel systému ve spolupráci s Ministerstvem vnitra rozhodl o rozšíření rychlého odbavení o další dvě další zařízení. Celkem tak na ruzyňském letišti, na Terminálu 1, pracují už tři brány tohoto typu,“ doplnil V. Měkota. Dodavatelem všech řešení byla společnost Vítkovice IT Solutions, která se aktivně podílí na projektech pro výdej a následnou kontrolu elektronických dokladů.

V době uvedení do provozu bylo EasyGO prvním zařízením svého druhu ve střední a východní Evropě. Systém přináší držitelům biometrických pasů nad 18 let, kteří jsou zároveň občany EU, úsporu času při přechodu státní hranice, kde jsou systémem v krátkém čase samoobslužně odbaveni. Vlastní odbavení netrvá déle než 16 až 20 vteřin. Za uplynulý rok bylo systémem odbaveno více než 130 000 cestujících a lidé ho využívali opakovaně. Vítkovice IT Solution uvádějí systém EasyGo mezi svými nejvýznamnějšími referencemi. Firma při realizaci tohoto projektu spolupracovala se společností secunet security Networks AG. Použité řešení rychlého odbavení vychází z obdobného, které bylo úspěšně vyzkoušeno a zavedeno na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem.