Trend Micro: Bezpečné smartphony v podnikové síti

Dnes si již život a práci bez mobilních telefonů jen těžko dovedeme představit. Nikdy dříve neměli lidé možnost si tak snadno a tak rychle vyměňovat názory, myšlenky a pocity s kýmkoliv kdekoliv po světě. A to vše díky smartphonům – sofistikovaným přístrojům, které nepoužíváme jen k telefonování a posílání sms zpráv, ale také k editování souborů, přijímání podnikových e-mailů, surfování po internetu a přístupu na sociální sítě. (TZ)

V současné době se smartphonů prodává více než počítačů. Obrovská popularita smartphonů však jde ruku v ruce ve stále větším množstvím malwarových útoků, a zejména útoků cílených na uživatele platformy Android. Podle odhadů expertů z Trend Micro přesáhne v roce 2013 počet hrozeb zacílených na tento operační systém 1 milion, přičemž na konci roku 2012 činil tento počet 350 tisíc. Počítačoví zločinci pečlivě sledují nejnovější trendy a v současné době je nejvíce lákají právě chytré telefony. Podniková špionáž a tzv. insider trading, kdy se obchoduje s akciemi na základě neveřejných, často tajných informací o společnosti, nikdy nebyly tak snadné jako dnes.

“Kyberzločinci jdou po penězích. Jsou experti na sociální inženýrství. Snadno vás přimějí k tomu, abyste si nainstalovali některý z jejich škodlivých výtvorů,” říká Rik Ferguson, viceprezident Trend Micro pro výzkum bezpečnosti. “Z napadeného telefonu mohou unikat informace o vás nebo o vaší firmě, anebo z něj mohou odcházet smsky na drahá telefonní čísla poskytující různé služby. Tento typ zneužití může mít velmi závažné následky,” dodává Ferguson.

Na bezpečnost podnikových dat má značný vliv také rostoucí konzumerizace. Konzumerizace je trend, kdy zaměstnanci používají při provádění pracovních povinností spotřebitelská zařízení a služby (tablety, chytré telefony a související služby a aplikace).

Smartphony používají jak soukromí uživatelé tak podnikoví uživatelé. Dochází ke stírání hranice mezi osobním a pracovním životem. Lidé si vytvářejí obchodní kontakty prostřednictvím sociálních sítí a chtějí mít přístup ke svým firemním datům kdekoliv a kdykoliv, a také za použití soukromých zařízení. Takové chování může způsobit narušení bezpečnosti podnikových dat. Konzumerizace však není negativní jev. Pokud je správným způsobem řízena, může podniku přinést řadu výhod: zvýšenou produktivitu zaměstnanců a jejich větší spokojenost, protože mohou pracovat odkudkoliv, kdykoliv a na zařízení, kterému dávají přednost.

Naštěstí lze provést určitá opatření, pomocí kterých můžete zvýšit bezpečnost smartphonů připojovaných do podnikové sítě. Společnost Trend Micro vám nabízí několik univerzálních tipů, jak vaše zařízení ochránit před útoky kyberzločinců:

  • Vždy své zařízení uzamkněte heslem.

  • Při nákupu a stahování aplikací používejte zásadně jen oficiální distribuční kanály.

  • Zkontrolujte vydavatele a reputaci každé aplikace, kterou chcete stáhnout.

  • Když instalujete nějakou aplikaci, zkontrolujte povolení, o které žádá.

  • Ujistěte se, že máte na zařízení nainstalován účinný software pro mobilní bezpečnost.

Trend Micro vám také nabízí ke shlédnutí video Cybercrime goes mobile (Počítačoví zločinci jdou po mobilech) – naučné video, které zobrazuje, jak se běžný chytrý telefon může proměnit ve špionážní zařízení schopné krást citlivá data.

Video je k dispozici zde:

http://www.youtube.com/watch?v=9n8OZyo4nG0

O společnosti Trend Micro

Společnost Trend Micro Incorporated, přední světový dodavatel bezpečnostního softwaru, usiluje o vytvoření bezpečnějšího světa pro výměnu digitálních informací. Naše řešení pro soukromé i firemní zákazníky a státní správu poskytují víceúrovňovou ochranu obsahu na ochranu informací v mobilních zařízeních, koncových bodech, bránách, serverech a cloudu. Trend Micro nabízí inteligentní ochranu informací pomocí inovační bezpečnostní technologie, která se snadno implementuje a spravuje a kterou lze přizpůsobit rozvíjejícímu se ekosystému. Všechna naše řešení jsou založena na cloudové analýze globálních hrozeb v infrastruktuře Trend Micro™ Smart Protection Network™ a podporována více než 1200 odborníky na bezpečnost z celého světa. Další informace najdete na www.trendmicro.euee