ARBES TOPAS: polodrahokam společnosti ARBES, který již 20 let zdobí vybroušené diamanty informačních systémů obchodníků s cennými papíry

Společnost ARBES Technologies, přední dodavatel softwarových řešení nejen pro finanční instituce, oslavuje dvacet let vlastního vývoje a úspěšného fungování řešení ARBES TOPAS. Jedná se o komplexní systém pro správu portfolií a obchodování na kapitálových a peněžních trzích, jež disponuje jak přímým přístupem na trhy ve střední Evropě, tak i plnohodnotnou podporou pro on-line obchodování na burzách téměř kdekoliv na světě. (TZ)

Společnost ARBES Technologies tak potvrzuje přední místo v silné konkurenci, kdy se jí podařilo udržet vývoj ARBES TOPAS v souladu s moderními technologickými platformami a potřebami zákazníků při udržení tržního podílu vyššího než padesát procent.

Informační systém ARBES TOPAS aktuálně spravuje 53% prostředků kumulovaných v českých investičních fondech, poskytuje svým uživatelům kromě funkcí pro správu investic, účetnictví a obchodování také řadu metod pro oceňování portfolií veřejně obchodovatelných cenných papírů a běžných typů OTC derivátů. Systém podporuje také všechny načítané kurzy z renomovaných agenturních zdrojů Reuters nebo Bloomberg.

Velkou výhodou řešení ARBES TOPAS je jeho modulární struktura. Díky ní je možné škálovat řešení podle individuálních potřeb jednotlivých zákazníků. Na základě automatizovaného ocenění je stanovována hodnota majetku (NAV), která následně slouží jako východisko pro řadu navazujících výpočtů (kontrolu limitů v reálném čase, porovnávání výkonnosti portfolií apod.). Řešení je také vybaveno sadou rozhraní pro export a import obchodů, komunikaci s vybranými trhy a bankami, a to buď přímo, nebo pomocí protokolu SWIFT.

V současné době disponuje ARBES TOPAS plnohodnotnou podporou pro  on-line obchodování na burzách v České republice, Slovensku, Maďarsku a Polsku. Napojením na jednotný systém XETRA je možné prostřednictvím řešení ARBES TOPAS obsluhovat také zbývající trhy v rámci středoevropské skupiny burz CEESEG, nebo jako člen přistoupit na Deutsche Börse ve Frankfurtu nad Mohanem.

„Řešení ARBES TOPAS je nasazeno u zákazníků zvučných jmen napříč pěti světovými kontinenty,“ říká Jan Denemark, ředitel společnosti ARBES Technologies, a dodává: „Systém stále rozvíjíme a zákazníkům garantujeme pravidelný upgrade reflektující platnou legislativu. Naši zákazníci tak mohou využívat nejmodernější standardy komunikace a funkcionality, které světové burzy nabízejí. Samozřejmostí je vysoká bezpečnost splňující přísné požadavky mezinárodní legislativy ve finančnictví.“

Jak šel čas s ABRES TOPAS, viz následující schéma, které ukazuje:

  1. Vývojové milníky dvacetileté existence produktu ARBES TOPAS

  2. Významné reference

O společnosti ARBES Technologies

Společnost ARBES Technologies, tvůrce a dodavatel softwarových systémů, byla založena v roce 1991. Portfolio informačních systémů skupiny ARBES Technologies zahrnuje řešení pro retailové a privátní bankovnictví, správu investičního portfolia, obchodování s cennými papíry, správu a distribuci otevřených podílových fondů, finanční leasing a řešení pro enterprise content management a business proces management. Skupina ARBES Technologies využívá své silné vývojové základny v Praze a působí v řadě evropských zemí. Další informace jsou k dispozici na www.arbes.com.