Shoptet hodnotí pět let působení na trhu s e-shopy: Nejvíce se online nakupuje pletivo a kuličková pera

Praha, 12. března 2015: Společnost Shoptet, zabývající se pronájmem e-shopů, se už po téměř šest let své existence stále rozvíjí. K dnešnímu dni zajišťuje fungování 4 825  e-shopů a jejich počet neustále stoupá, měsíčně přibyde do portfolia firmy průměrně 185 internetových obchodů. Nejčastějšími oblastmi, na které se Shoptetem pronajímané e-shopy zaměřují, jsou oblečení, dům a zahrada, auto-moto, sport, elektro a dětské zboží. (TZ)

Firma Shoptet vznikla 3. srpna 2009 a k dnešnímu dni je aktivních 4 825 e-shopů, měsíčně jich přibývají téměř dvě stovky. Kromě e-shopů, které jsou v provozu, vznikají také e-shopy testovací. V průběhu takřka šesti let existence firmy jich bylo založeno přes 52 tisíc, denně vzniká kolem 57 testovacích internetových obchodů. Největší nárůst klientů zaznamenala společnost krátce po svém založení, v roce 2010, a poté v roce 2014, kdy došlo po slabším roce 2013 k opětovnému nárůstu. Více klientů zakládá internetové obchody v druhé polovině roku.

shoptet-rust-klientu-2015-03

Graf zobrazuje roční nárůst klientů od data založení firmy po stav k datu 12. 3. 2015

„Shoptet má několik top kategorií e-shopů,“ říká Miroslav Uďan, CEO společnosti Shoptet. „Patří mezi ně v první řadě obchody zaměřené na oblečení a doplňky, dům a zahradu, auto-moto, internetové obchody zaměřené na sport a turistiku a samozřejmě elektro a dětské zboží. Ze statistik také vyplývá, že nejprodávanějším zbožím napříč všemi e-shopy jsou pletiva a kuličková pera.“

Typickým majitelem e-shopu je 32letý muž – má ho jako vedlejší příjem

Statistiky společnosti také ukazují, jak vypadá typický majitel e-shopu. Jde o muže ve věku 32 let, pro kterého je internetový obchod vedlejším počinem vedle hlavního zaměstnání. Nejpoužívanějším z nabízených tarifů je tarif Profi za 1 490 Kč měsíčně, který nabízí možnost až 3000 položek a 50 modulů v ceně.

Ve společnosti Shoptet se mění nejen počet a skladba e-shopů, které pronajímají, ale také obsazení samotné firmy. V současné době má 16 zaměstnanců, z toho 11 mužů a 5 žen, jejichž průměrný věk je 30,7 let.