Elektronická evidence tržeb: živnostníci mohou utratit za nákup nové elektroniky až stovky milionů korun

Plánované zavedení elektronické evidence tržeb by sebou neslo vedle potřeby pokladního softwaru a připojení k internetu také nutnost živnostníků opatřit si vhodné elektronické zařízení. Podle odhadů prodejce elektroniky Expert Elektro by se nákup IT techniky potřebné pro provoz on-line evidence tržeb živnostníky mohl celkově vyšplhat i na stovky milionů korun. (TZ)

Podle současných odhadů by se mohl chystaný projekt dotknout kolem tří set tisíc podnikatelů. „Kolik z nich by se této zvažované novince muselo přizpůsobit i pořízením nové elektroniky, která bude pro evidenci on-line tržeb nezbytná, je zatím neznámou. V každém případě si živnostníci, v závislosti na daném druhu svého podnikání, vedle registračních pokladen budou pořizovat třeba také tablet nebo chytrý telefon,“ řekl Robin Weintritt, ředitel prodeje Expert Elektro.

Průměrná prodejní cena tabletu v prodejnách Expert Elektro činila v loňském roce mírně přes 3000 korun, u chytrého telefonu to pak bylo kolem 3500 korun. „Pořízení jednoho kusu chytré elektroniky nemusí být pro živnostníka v každém případě velkou finanční zátěží. Z celkového pohledu už ale nemusí jít o nezanedbatelnou částku. Pokud by si kvůli této chystané novince muselo pořídit nový tablet třeba jen deset procent z odhadovaných tří set tisíc živnostníků, rázem se při průměrné ceně dostáváme na částku 90 milionů korun,“ uvedl Robin Weintritt s tím, že reálné náklady se samozřejmě mohou změnit na základě technických specifikacích IT techniky nutných pro fungování systému v praxi.

Pro bližší představu: V padesáti kamenných prodejnách Expert Elektro se v loňském roce jen chytrých telefonů a tabletů prodalo celkem několik desítek tisíc kusů chytrých telefonů a tabletů. Celkové tržby této přední prodejní sítě s elektronikou a domácími spotřebiči pak dosáhly v roce 2014 na 1,5 miliardy korun bez DPH.

O Expert Elektro:

Expert Elektro je nákupní sdružení, které v České republice působí od roku 1996. O rok později se stalo součástí mezinárodní kooperace Expert International, která působí v mnoha evropských zemích jako například v Německu, Dánsku, Itálii, Španělsku či Rakousku. Mezi evropskými řetězci drží celkově 4. místo. V České republice má sdružení 50 kamenných obchodů a provozuje rovněž e-shop.