GPS navigace jsou na ústupu. Vedle chytrých mobilů je nově vytlačuje i nositelná elektronika

V autě, na kole, na pěších výletech v přírodě i ve městech. Pro každou takovou příležitost se vám může nejen během turistické sezóny hodit navigační přístroj. Zatímco ještě před několika lety mezi Čechy bylo „trendy“ mít samostatnou GPS navigaci, nyní je postupně nahrazují chytré telefony a nově i nositelná elektronika. Z údajů prodejní sítě Expert Elektro vyplývá, že tržby z prodejů samostatných navigací se snížili o 15 procent. (TZ)

„Samostatné GPS navigace dosáhly z hlediska našich prodejů a tržeb svého vrcholu v roce 2008, pak o ně začal zájem mezi lidmi postupně ochabovat. Navzdory tomuto trendu našlo nového majitele v loňském roce několik tisíc těchto navigací jen v našich kamenných prodejnách,“ uvedl Robin Weintritt, ředitel prodeje Expert Elektro.

Chytré telefony začaly nahrazovat navigační přístroje ve větší míře z několika důvodů. V prvé řadě jde o pořizovací cenu smartphonů, která v posledních letech klesá zejména vzhledem k vysoké konkurenci a mnoha nově uváděným značkám na domácím trhu. GPS navigace je navíc standardně součástí modelů chytrých telefonů i v nižších cenových kategoriích. „V neposlední řadě jde i o čistě praktický důvod, chytrý telefon nabízí celou škálu využití, v této multifunkčnosti se mu samostatná navigace nemůže rovnat. V případě navigace v telefonu by ale měl ale uživatel myslet na datovou náročnost, aby se mu jeho cestování neprodražilo,“ vysvětlil Robin Weintritt.

Samostatné navigace navíc dostaly novou konkurenci. Rostoucím fenoménem je nositelná elektronika, kterou mohou lidé využívat i jako navigační přístroj. „Nositelná elektronika je aktuálně čím dál častěji vyhledávaným artiklem. Zájem o ni roste trojciferným tempem. Chytré nebo sportovní hodinky, případně náramky mohou sloužit svým majitelům nejen jako prostředek ke komunikaci, ale i jako pomocník pro navigaci,“ doplnil Robin Weintritt.

O Expert Elektro:

Expert Elektro je nákupní sdružení, které v České republice působí od roku 1996. O rok později se stalo součástí mezinárodní kooperace Expert International, která působí v mnoha evropských zemích jako například v Německu, Dánsku, Itálii, Španělsku či Rakousku. Mezi evropskými řetězci drží celkově 4. místo. V České republice má sdružení 51 kamenných obchodů a provozuje rovněž e-shop.