Čeští a slovenští IT žurnalisté udělí odbornou cenu nejlepšímu studentskému IT projektu tohoto roku

Již na začátku prosince bude známý vítěz elitní soutěže ACM SPY o nejlepší IT diplomový projekt tohoto roku. Ocenění dostane jeden z 9 finalistů, vybraných akademickou obcí z celkového počtu 1 881 studentů, kteří letos úspěšně obhájili IT diplomovou práci. Letošní 6. ročník soutěže však přináší novinku – tou je panel zástupců odborných médií, do kterého byly přizváni významní IT novináři z České republiky i ze Slovenska. (TZ)

Žurnalisté budou hodnotit především potenciál jednotlivých projektů zaujmout odbornou veřejnost, trendovost zvoleného tématu a také schopnost autorů prezentovat podstatu projektu.
„Velice pravděpodobně se studenti ve své budoucí praxi setkají s hodnocením svých projektů odbornou veřejností a žurnalisty. Díky novinářské ceně získají první takovou zpětnou vazbu,“ uvádí Tomáš Krátký ze společnosti Profinit, která je hlavním pořadatelem soutěže. „Předpokládáme navíc, že hodnocení expertního žurnalistického panelu přinese do soutěže zcela novou perspektivu, která se může výrazně lišit od hodnocení akademiků.“

Vyhlášení absolutního vítěze proběhne 2. prosince v Praze. Na základě prezentací finalistů ho zvolí panel složený zejména z akademiků, své zástupce bude mít v porotě i společnost Profinit. Vítěz kromě slávy získá také finanční příspěvek na další rozvoj projektu.

Historii soutěže můžete sledovat na blogu: http://www.acm-spy.cz/category/blog/ nebo na facebooku: www.facebook.com/itneninuda

Z jakých projektů žurnalisté vybírají?

Pavol Žilecký, ČVUT FEL v Praze

Plánovač tras pro cyklisty, který umí pracovat také s nutnými manévry na složitých křižovatkách a zakomponovat je do celkového výpočtu trasy. (Cykloplánovač)

Magdalena Metlická, VŠB-TU FEI v Ostravě

Návrh na vylepšení používaných algoritmů pro řešení plánovacích problémů, který výrazně urychlí jejich řešení.

Petr Vévoda, UK MATFYZ v Praze

Návrh algoritmu pro simulaci přenosu světla v médiích, využitelný například pro fotorealistické vykreslení scény.

Katarína Furmanová, MU FI v Brně

Nové techniky pro porovnávání 3D modelů obličejů využitelné pro medicínu, antropologický výzkum, ale také bezpečnostní složky a autorizační software.

Jozef Vasilko, TU FEI v Košicích

Tvorba algoritmu, který pomůže teleskopu umístěnému na Mezinárodní vesmírné stanici s analýzou částic s ultravysokou energií.

Štefan Bocko, UPJŠ PF v Košicích

Webový asistent pro zjednodušení laboratorní práce při procesu vyhodnocování relevantních dat z experimentů.

Patrik Polatsek, STU FIIT v Bratislavě

Jak funguje lidská vizuální pozornost? Projekt navrhuje časoprostorový model umožňující predikci s využitelnosti především v robotice, medicíně, ale také například marketingu.

Jiří Nádvorník, ČVUT FIT v Praze

Nástroj pro inkrementální (postupnou) fotometrickou přehlídku oblohy umožňuje vyhodnocovat světelné křivky objektů z astronomických dat původně k tomu neurčených.

Adam Babinec, VUT FIT v Brně

Monitorování dopravy za pomoci leteckých videí dokáže dávat rychlou zpětnou vazbu na provoz a může se stát novou metodou řízení pozemního provozu.

Kompletní přehled anotací finalistů: http://www.acm-spy.cz/o-soutezi-acm-spy/hlasuj-pro-sveho-favorita/

O soutěži ACM SPY

ACM SPY (Czech ACM Chapter & Slovakia ACM Chapter Student Project of the Year) je jediná oficiální soutěž nejprestižnějších českých a slovenských univerzit a profesní organizace ACM (Association for Computing Machinery) o nejlepší diplomovou práci v oblasti informatiky a informačních technologií. Cílem soutěže je podpořit studenty v jejich studiu a pomoci jim uplatnit tuto snahu i výsledky v praxi.

ACM SPY 2015 je již šestým ročníkem  této soutěže. Každoročně mohou fakulty prestižních českých a slovenských univerzit nominovat až 10 IT prací od svých studentů. Jejich kvalita je pak posuzována akademickou porotou z pohledu rešerše, výzkumu, vyhodnocení řešení a realizace.

Soutěž organizují české a slovenské univerzity ve spolupráci se soukromými firmami. Hlavním organizátorem ročníku 2015 je vedle ACM také společnost Profinit. Více informací lze nalézt na internetových stránkách www.acm-spy.cz a www.acm-spy.sk.

O společnosti Profinit, s. r. o.

Společnost Profinit, s.r.o. je členem nadnárodní skupiny New Frontier Group, lídra v oblasti digitální transformace organizací a firem ve střední a východní Evropě. S více než 2000 zaměstnanci v 17 zemích patří do TOP 10 největších poskytovatelů ICT služeb v celém CEE regionu. Zároveň se řadí ke špičce v oblasti vývoje software na zakázku, data managementu, datových skladů a business intelligence.

Profinit má řadu významných zákazníků z finančního a telekomunikačního sektoru, utilit a státní správy. Společnost se primárně zaměřuje na konzultační služby v oblasti digitální transformace, technologické služby a outsourcing. Nabízí také řadu inovativních nástrojů a řešení pro eCommerce, mCommerce, podporu a řízení obchodní sítě, zákaznickou péči, digitální marketing, fraud management, performance management a správu podnikového obsahu. Podle údajů IDC (2012) patří Profinit mezi 5 největších firem v oblasti vývoje software na zakázku v České republice a je držitelem řady dalších ocenění. Více na www.profinit.eu.