Patnáct let největší internetové encyklopedie

Čeští editoři Wikipedie uspořádají setkání ve Skautském institutu v Praze při příležitosti oslav patnáctého výročí největší internetové encyklopedie. (TZ)

Patnáctého ledna před patnácti lety – tehdy byla v USA spuštěna internetová encyklopedie Wikipedie. Cílem editorů před patnácti lety bylo napsat 100 000 encyklopedických článků a vybudovat tak největší internetovou encyklopedii. Skutečnost však překonala tato očekávání; v roce 2016 má Wikipedie přes 37 milionů článků v 290 jazycích. Česká verze, která je co do počtu článků na 26. místě, má přes 340 tisíc článků na různá témata.

Wikipedisté píší o všem možném; od biografií českých herců přes exotické pokrmy až například po právní termíny. Do tvorby encyklopedie je zapojena komunita dobrovolníků, která čítá několik set až několik tisíc lidí různého věku, vzdělání, pohlaví i odbornosti. Wikipedii nepíší placení editoři, ale pouze dobrovolníci. Za patnáct let se jim všem podařilo popsat téměř vše kolem nás, a to nejen do šířky, ale i do hloubky. Nejpodrobnější články české Wikipedie dnes dosahují délky řady stránek a jsou podloženy kvalitními monografiemi. V současné době existují různé projekty na rozvoj Wikipedie v knihovnách, na školách, na univerzitách, v muzeích i jinde.

Od roku 2008 funguje i nezisková organizace (spolek) s názvem Wikimedia Česká republika, která se snaží Wikipedii propagovat a prosazovat v reálném světě. Založili jej editoři Wikipedie, kteří se domnívají, že si jedna z nejnavštěvovanějších webových stránek u nás zaslouží více prostoru ve společenské diskuzi i vzdělávacím procesu. Okolo pouhé encyklopedie se tak postupem času vytvořilo rozsáhlé hnutí prosazující otevřené vzdělávání.

To vše vzniklo jen díky dobrovolné práci jednotlivců. Připomeňme si proto oněch uplynulých patnáct let spolu. Stylová oslava, která se uskuteční v centru Prahy, se ponese v duchu číslice patnáct. Největší internetová encyklopedie je již mladistvá, a proto jí bude předán občanský průkaz! Sice ještě nemůže pít, zato ale s ní můžete slavit i vy! Připomeneme si, jak se internetová encyklopedie vyvíjela spolu s tím, jak se měnil i internet a svět kolem nás. Dále vystoupí i předseda spolku Wikimedia Česká republika Vojtěch Dostál, který podrobně představí dějiny české Wikipedie. Akce bude doprovázena i živou hudbou k poslechu.

Odkazy