Technologie spojují. Průmysl spolupracuje. Světoví lídři inovací na CES 2016

Las Vegas, Nevada, 12. ledna 2016 – Letošní CES zaznamenal největší expanzi v historii CES, pokořil dosavadní rekordy a poskytl jedinečné příležitosti velkým i malým firmám, aby zahájily inovace na světových trzích. (TZ)

Víc než 3 800 vystavovatelů představilo minulý týden své nejnovější technologie na výstavní ploše o více než 2,47 milionu čtverečních stop (753 metrů čtverečních). CES 2016 se dotkl všech hlavních průmyslových oborů na světě a představil nejnovější vlnu produktů a technologií, které spojují svět, vylepšují životy a řeší globální výzvy. Přes 170 tisíc profesionálů, z toho více než 50 tisíc ze zemí mimo Spojené státy, se zúčastnilo tohoto veletrhu zachycujícího neustále se měnící trendy v globálním technologickém průmyslu. Video s oficiálními statistikami nalezete zde.

„Na veletrhu CES 2016 se mohli všichni přesvědčit, že „tech“ znamená mnohem víc než jednotlivé produkty a služby, je to o zlepšování našeho světa a poskytuje naději pro naši budoucnost. Bylo velmi inspirativní sledovat tradiční i netradiční zástupce „tech“ průmyslu, jak se setkávají, uzavírají partnerství a spolupracují na tom, jak společnými silami řešit globální problémy,“ uvedl Gary Shapiro, prezident a generální ředitel Consumer Technology Association (CTA), dříve známé jako Consumer Electronics Association (CEA). „Technologie se dotýkají každého aspektu našeho života, od zlepšování naší práce po způsob, jakým spíme, zajišťují naši bezpečnost na silnicích i v našich domovech a dokonce i prevenci nebo léčbu nemocí. CES upevnil svoji pozici na globálním trhu napříč průmyslovými odvětvími a ohromil desítkami tisíc způsobů práce technologií, jimiž se svět, jak jsme ho dosud znali, zásadně mění.“

„CES je jediným místem, odkud se rozšiřují globální inovace, kde se mohou sejít technologické komunity s vládami a předvést lepší budoucnost pro nás pro všechny,“ říká Joh Penny, ředitel pro strategický rozvoj společnosti Starz.

CES opět potvrdil svoji pozici na globální scéně pro inovace – navštívili jej profesionálové z více než 150 zemí světa, přes 100 oficiálních delegací, včetně historicky první kubánské delegace vyslané kubánským velvyslanectvím v USA.

„CES nám umožňuje oslovit téměř všechny naše klíčové globální partnery – prodejce, technologické partnery, dodavatele a obrovské množství novinářů z celého světa – efektivně na jednom místě,“ říká Henry Juszkiewicz, generální ředitel společnosti Gibson Brands Inc. „Neexistuje jiné místo, na kterém by bylo možné navázat tolik kontaktů najednou. Chcete-li dosáhnout takové intenzity, je pro vás účast v tak příjemném, pohostinném prostředí na tak dobře organizovaném veletrhu potěšením.“

Nové a rozvíjející se inovace byly centrem letošní show v Eureka Parku, kde se představilo na 500 začínajících společností oproti 375, jež se prezentovaly v roce 2015. „Eureka Park byl neuvěřitelně inspirativní,“ říká Paul Sabbah, prezident Stamford International Inc. „Vystavovatelé často spatřovali budoucnost ve věcech, na které mnozí z nás už zapomněli.“

V oblasti automobilové techniky, bezpilotních systémů a 3D tisku je CES v šíři a hloubce prezentovaných invovací bezkonkurenčně nejlepší a role těchto technologií na veletrhu stále roste. „Je vidět, že pro CES jsou trendy velmi důležité,“ říká David Hagan, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Boingo Wireless. „Minulý týden jsme byli svědky toho, že různá zařízení už nejsou připojena pouze k Internetu, ale stále více se propojují vzájemně mezi sebou.“

CES 2016 navštívili i vládní úředníci, včetně všech členů Federální komise pro komunikace (FCC, obdoba Českého telekomunikačního úřadu a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání) a čtyř členů Federální komise pro obchod. Zúčastnili se také dva úředníci na vládní úrovni, tajemník amerického federálního ministerstva dopravy Anthony Foxx a zástupce Americké obchodní komory Michael Forman, dále američtí senátoři Roger Wicker a Mark Warner a poslanci Darrell Issa a Will Hurd. Z dalších nejvyšších vládních činitelů navštívili veletrh CES zástupci Bílého domu, Úřadu po vědeckou a technologikou politiku, Amerického patentového a licenčního úřadu, Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv, NASA, Úřadu pro bezpečnost národní dálniční dopravy a jiných vládních agentur.

Při účasti více než 6 000 novinářů si CES 2016 získal pozornost médií po celém světě. Veletrh dosáhl rovněž impozantní citovanosti na sociálních sítích, včetně 1 278 870 zmínek o hashtagu #CES2016 a 15,2 miliardy zmínek na všech sociálních sítích mezi 5. a 9. lednem 2016.

„Měli jsme úžasné mediální pokrytí,“ říká Pat Lavalle, prezident a generální ředitel společnosti Audiovox Corp. „Navíc jsme měli možnost potkat se s našimi zákazníky, vládními představiteli a mezinárodními partnery, to vše na jednom místě. CES je nejúčinnější akcí na světě pro naše podnikání.“

CES 2016 byl rekordní nejen počtem návštěvníků. Dosáhl také mnohem lepší mobility pro účastníky veletrhu, protože vůbec poprvé bylo v Las Vegas dovoleno pracovat taxislužbám Uber a Lyft. „Mít k dispozici Uber a Lyft bylo prostě úžasné,“ říká Lee Cheng, hlavní právník, senior viceprezident pro rozvoj společnosti a firemní tajemník společnosti Newegg Inc. „Umožňovalo nám to mnohem jednodušeji a pohodlněji stíhat jednotlivá jednání.“

CTA vydá konečnou statistiku návštěvníků veletrhu CES 2016 po ukončení nezávislého auditu koncem letošního jara. CES se vrátí do Las Vegas ve čtvrtek 5. ledna 2017 a potrvá do neděle 8. ledna 2017. Pokud vás zajímají nejčerstvější novinky a videa, navštivte weby CESweb.org a CESweb.org/videos. K dispozici online je rovněž B-roll z CES 2016.

Úspěch veletrhu CES 2016 vzbuzuje naděje z druhého ročníku CES Asia, který předvede nejnovější nápady a inovace globálních značek a nadějné začínající firmy na výstavní ploše o dvakrát větší výměře než v roce 2015. CES Asia proběhne 11. až 13. května 2016 v čínské Šanhgaji. Společnosti, které mají zájem na této akci vystavovat, mohou kontaktovat Briana Moona, viceprezidenta CTA pro mezinárodní prodej. Více informací o veletrhu naleznete na webu CESAsia.com.

Poznámka pro editory: Oficiální název této globální technologické akce je „CES“. Nepoužívejte prosím názvy „Consumer Electronics Show“ nebo „International CES“.

PŘIPRAVOVANÉ AKCE

Winter Break
21. – 24. března 2016, Park City, UT

Technology & Standards Spring Forum
4. – 8. dubna 2016, San Diego, CA

CES on the Hill
19. dubna 2016, Washington, DC

Digital Patriots Dinner

20. dubna 2016, Washington, DC
CES 2016 Asia
11. – 13. května 2016, Šanghaj, Čína

CEO Summit
21. – 24. června 2016, Tel Aviv, Izrael

Inovate!
20. – 22. září 2016, San Jose, CA

CES 2017
5. – 8. ledna 2017, Las Vegas, NV